COROANA DENTARĂ

Tehnologia CAD-CAM: Coroane ceramice în 24 ore sau mai puțin

Home » Servicii » Coroana dentară

coroana dentara cabinet stomatologic

Ce sunt coroanele dentare?

Coroana dentară reprezintă un dispozitiv protetic utilizat pentru remedierea lipsurilor estetice și funcționale ale danturii, ce are drept scop “îmbrăcarea” părții vizibile a dintelui (coroana) sau bontul protetic al implantului dentar.

Care este rolul coroanelor dentare?

  • Să arate bine din punct de vedere estetic, culoarea, mărimea și forma să nu fie diferită de cea a dinților vecini.
  • Să păstreze o masticație corectă, coroana necesită modelare specială pentru un confort la mestecat, forța de masticație fiind distribuită de-a lungul rădăcinii dintelui pe care se fixează.
  • Să păstreze o fonetică bună, aceast aspect fiind foarte important mai ales cand vine vorba de coroane realizate la nivelul dintilor frontali superiori.
  • Să fie rezistentă, dintele acoperit să fie cel puțin la fel de sau mult mai rezistent decât înainte de aplicarea coroanei dentare.

Asemeni tuturor lucrurior, și stomatologia a evoluat. Tehnologia CAD CAM reprezintă următorul pas în materie de precizie și viteză în realizarea de coroane dentare.

Procesul implică scanarea dinților preparați, realizarea digitală a designului viitoarelor coroane și frezarea acestora din materiale de ultimă generație.

Procesul este rapid și foarte exact.

etape coroana dentara

Etapele tratamentului coroane dentare. Cum se pun coroanele dentare?

  1. Dinții care au suferit distrucții trebuie curăţaţi de orice urmă de ţesut carios . Ulterior dinții vor fi pregătiți de către medicul dentist pentru a crea spațiu suficient pentru viitoarea coroana. Acest lucru trebuie făcut cu atenție ,într-un mod cât mai minim invaziv astfel încât sacrificiul de substanță dură dentară să fie minim.
  2. Ulterior se realizează o amprentă sau o scanare digitală ce se trimit echipei de tehnicieni. Laboratorul mai primește indicații privind culoarea, formă și dimensiunea dinților: la DENTAPLUS folosim tehnici de smile design digital prin care stabilim formă și dimensiunea viitoarelor coroane în raport cu fizionomia feței și cu trăsăturile individuale ale fiecărui pacient.
  3. În următoarele şedinţe se realizează probe pentru a verifică ceea ce s-a realizat de către tehnicianul dentar, şi, când totul este perfect, coroanele dentare se fixează prin cimentare.

După ce realizăm consultația și discutăm toate aspectele medicale și financiare, avem următoarele etape de tratament:

Vizita 1:
IN CLINICA
Prepararea dintelui/dintilor
Realizarea amprentei / scanarii

 

In LABORATOR
Pe baza amprentei se realizeaza structura suport
(în cazul coroanelor dentare integral ceramice aceasta ședința nu exista )
Durata 3-4 zile

 

Vizita 2
ETAPA CABINET
Facem proba componentei suport ( zirconiu sau metal )
Se trimit informații suplimentare către laborator dacă este cazul

 

ETAPA LABORATOR
Se aplica structura ceramica
Se fac modificările cerute de medic
Durata 2 zile

 

Vizita 3
ETAPA CABINET
Se verifica corectitudinea lucrării realizate
Se cimenteaza lucrarea dentara

Tehnologia actuală ne permite să realizăm astfel de tratamente repede și cu exactitate incredibil de mare. La DENTAPLUS, coroana dentară ceramică sau coroana dentară din zirconiu sunt realizate prin tehnologia CAD-CAM (Acest sistem se referă la frezarea coroanei dentare dintr-un bloc de zirconiu sau ceramică. Această frezare se realizează cu o toleranță de 20 microni).

 

În mod clasic împărțim etapele de lucru în etape de cabinet și etape de laborator, pentru că există lucrări protetice realizate în laboratorul de tehnică dentară.

 

Tehnica digitală permite scurtcircuitarea acestui traseu: intrucat materialele moderne tip zirconiu multilayer sau ceramica Emax nu necesita structura de rezistență ci permit obținerea unor coroane rapid prin frezare asistata computerizat, cu o precizie extrem de mare, coroanele dentare pot fi gata chiar și în cateva ore.

Informații generale

Este dureroasa procedura de punere a unei coroane dentare?

În trecut există conceptul de a devitaliza (a scoate nervul) tuturor dinților ce urmau să fie acoperiți de coroane dentare. În prezent se dorește să se evite cât mai mult acest lucru întrucât stomatologia modernă este una minim invazivă care respectă cât mai mult păstrarea țesutului dentar viu, natural. Prin urmare, întrucât lucrăm de cele mai multe ori pe dinți vitali, realizarea coroanelor dentare necesită anestezie locală. Imediat după ce anestezia este realizată, procedura devine complet nedureroasă.

Când sunt necesare coroanele dentare?

  • În urma unui tratament de canal. În scopul protejării împotriva fracturării a unui dinte fragil, care a suferit în trecut numeroase obturații voluminoase din compozit sau amalgam. Un astfel de dinte riscă să fie traumatizat de forțele mari ce apar în timpul procesului masticator, fiind mult mai sensibil. Pentru a-l proteja, se indică deseori ca acesta să fie acoperit cu o coroană dentară care să preia toate presiunile masticatorii dezvoltate.
  • În cazul în care există o carie complexă. În scopul restaurării unui dinte care accidental a fost rupt, sau care se prezintă grav uzat;
  • În cazul fracturii, dacă dintele mai poate fi salvat, acesta va fi tratat endodontic și reconstruit cu ajutorul unui pivot dentar sub formă de bont, peste care se va cimenta coroana dentară care să ofere protecția necesară.
  • În scopul tratamentului edentațiilor parțiale prin punti dentare: coroana in acest caz face parte dintr-o structura mai voluminoasă ce se numește punte și cuprinde atat coroanele de pe dintii stalpi cât și corpurile de punte ce inlocuiesc dintii lipsa: și pentru a realiza un astfel de tratament, în locul unde se află lipsă dinții va fi aplicată o punte dentară, stabilitatea acesteia obținându-se prin fixarea sa la nivelul dinților limitanți ai edentației respective.
  • În caz de bruxism
  • În urma unui implant dentar. Pentru a acoperi un implant dentar. Există numeroase situații în care se recomandă înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsă cu ajutorul implantului. Astfel, la nivelul acestuia se va atașa o coroană dentară care să redea aspectul fizionomic, precum și să ajute la recăpătarea funcției masticatorii.
  • În scopul îmbunătățirii esteticii, coroanele dentare fiind aplicate pe dinții cu anomalii de formă sau de culoare, ce nu pot fi îmbunătățite prin alte metode, cum ar fi, de exemplu, albirea dentară. În mod curent, anomaliile de culoare apar la pacienții fumători, consumatori de cafea sau de anumite alimente care afectează, în timp, culoarea naturală a dinților. Odată cu dezvoltarea tehnicilor de cimentare adeziva ,din dorintabde a sacrifica cat mai putina substanță dentară dura,multe din indicațiile de natura estetica ale coroanelor dentare au fost preluate de către fațete.

Din ce materiale sunt facute coroanele dentare?

Coroanele dentare au în mod clasic o componentă interioară care asigura rezistență (un schelet de metal sau de zirconiu) iar la exterior prezintă un înveliș estetic din ceramică (porțelan). Variantele de coroane din acrilat nu ar mai trebui acceptate în ziua de azi decât că varianta provizorie.

Trendul în stomatologie este acela de a realiza restaurări metal free, de aceea noile generatii de materiale vin cu un plus de biocompatibilitate și estetică : ceramică tip Emax precum și zirconiul multilayer permit realizarea unor coroane extrem de estetice și rezistente,iar organismul uman agreează foarte bine aceste materiale. În plus aceste materiale moderne sunt compatibile cu tehnologiile digitale CAD-CAM ce se caracterizează prin precizie, predictibilitate și promptitudine superioare.

Câte tipuri de coroane dentare există?

  • Coroane dentare acrilice -indicate doar ca restaurări provizorii
  • Coroane dentare de compozit -indicate doar ca restaurări provizorii
  • Coroane dentare metalo acrilice: contraindicate datorită potențialului citotoxic
  • Coroane dentare metalo-ceramice, utilizate din ce în ce mai puțin datorită componenței metalice.
  • Coroane dentare din zirconiu;
  • Coroane dentare din zirconiu acoperit cu ceramică;
  • Coroane dentare integral ceramice, cea mai bună alegere din punct de vedere estetic, putând reproduce cromatică, textura și transparența naturală a dintelui cu ajutorul materialelor din care sunt confecționate (zirconiu și lumină);

 

Ceramică este un material optim, biocompatibil cu țesuturile orale, îndeplinind cu succes cele mai exigente cereri estetice.

 

Porțelanul (ceramica) nu își schimbă culoarea în timp, nu suferă modificări și imită perfect naturalul patrandu-și transluciditatea la fel că dinții naturali. Totodată acest material are proprietatea de mimetism, ceea ce înseamnă că “împrumută“ culoarea dinților vecini, astfel e foarte greu de deosebit diferența între o coroana ceramică și un dinte natural.

 

Coroanele ceramice pe suport metalic, dar mai ales din zirconiu sunt utilizate la restaurări extinse ( punți dentare ) la dinții care preiau o mare parte din forțele masticatorii (molarii) pentru a putea îndeplini pe lângă funcția estetică și pe cea funcțională – masticatorie cu succes.

 

Cele pe suport zirconiu oferă o estetică net superioară celor metalo-ceramice, practic nu poți sesiza care dinte “este pus”. În cazul lor, gingia nu se va modifica în timp, cum se poate întâmplă la coroanele ceramice pe suport metalic – metalul eliberează niște oxizi care crează un lizereu negricios la colet cu aspect de “dinte fals”.

 

Punțile dentare reprezintă elemente protetice fixe care înlocuiesc mai mulți dinți lipsa. Pentru fixarea lor sunt necesari doi sau mai mulți dinți limitrofi edentatiei (în funcție de numărul dinților lipsa) care se vor transformă după șlefuire în dinți stâlpi. Aceștia vor primi puntea dentară fixată prin cimentare.

Coroane dentare din ceramică sau porțelan?

Ceramică dentară. Este un material cu gamă bogată de nuanțe care poate imită foarte bine dinții naturali. Spre deosebire de zirconiu, nu poate asigura o susținere foarte bună pentru lucrări dentare întinse, fiind folosită pe un schelet metalic sau pe un schelet de zirconiu.

 

Dacă în trecut ceramica era utilizată doar ca material estetic,lucrurile stau complet diferit în ziua de azi. Apariția noilor tipuri de ceramică: ceramică disilicat de litiu ( ceramică Emax ) are o rezistență suficient de mare încât să poată fi folosită pentru coroane integral ceramice,fără o infrastructură adițională de metal sau zirconiu.

Cât durează până se pune o coroana dentară?

În mod general, pana la aproximativ 6 zile, însă acest termen poate fi influențat de complexitatea intervenției. În cazurile ce confera condiții ideale prin scanare digitala si tehnologie CAD-CAM putem obtine oncoroana dentara din ceramica in cateva ore

Coroane dentare: Avantaje si dezavantaje

Care sunt avantajele reconstrucției cu ajutorul coroanei dentare?

  • Dintele este refăcut din punct de vedere estetic și funcțional, rezistența la masticație va fi redobândită, iar aspectul estetic va depinde de materialul din care este confecționată coroana.
  • Sunt necesare puține vizite la cabinet – acestea fiind lucrări protetice care necesită cel mai puțin timp pentru a fi realizate, variind între două și patru ședințe.
  • Sunt comode și nu necesită o perioadă lungă de timp pentru a vă obișnui cu ele.

 

Care sunt dezavantajele lucrărilor protetice cu coroane dentare?

  • Implică șlefuirea dintelui – acest fapt, necesar pentru adaptarea coroanei dentare, duce la pierderea unei cantități considerabile de țesut dentar sănătos, ce uneori poate duce la devitalizarea dintele.
  • Costul este unul mai ridicat decât în cazul unei simple obturații (plombe) – Acest lucru se datorează modului laborios prin care sunt realizate coroanele, materialele necesare și participării mai multor persoane (stomatolog, tehnician dentar, alți medici specialiști), precum și a tehnologiei CAD-CAM.

Ce durata de viață au coroanele dentare?

Nu există o perioada standard la care s-ar recomandă schimbarea coroanei our dentare. În principiu ele ar necesită înlocuire atunci când se deteriorează fie coroana fie tesiturile din jur (dinți stâlpi sau gingia din proximitate).

 

Dinți și gingia din jurul unei coroane unei coroane dentare se pot deteriora cel mai frecvent din cauza unei igiene defectuoase. Din acest motiv este important ca pacientul să revină regulat la control în clinică stomatologică, să-și efectueze igienizări profesionale periodic iar medicul stomatolog să verifice și la nevoie să corecteze obiceiurile pacienților legate de igienă la domiciliu.

 

În ceea ce privește deteriorarea coroanelor, acest lucru se întâmplă mai ales în cauza unor traumatisme exagerate: fie accidente fie forțe masticatorii foarte mari: de exemplu masticatia unor corpuri extrem de dure sau parafunctii ocluzale de tipul bruxismului. Bruxismul sau alte parafunctii care duc la uzură dentară sau la deteriorări frecvențe ale restaurărilor dentare trebuie diagnosticate și manageuite corespunzător de medicul stomatolog.

Coroane dentare versus fațete

Coroanele sunt ideale pentru repararea dinților individuali care fie că sunt afectați de o carie mare fie de unele afecțiuni dentare. Coroanele se folosesc și în cazul fisurării sau a spargerii dintelui.

 

Aplicarea de fațete dentare a devenit cea mai populară operație de estetică dentară. Ele oferind dinților, pe viață, o nunață ideala și un aspect sănătos și atrăgător. Fațetele dentare pot fi folosite pentru restaurarea aspectului dintelui în cazul fisurilor superficiale sau a ciobirii lui. De asemenea, doctorul mai poate recomanda fațetele dentare în cazul astupării unor spații mici între dinți sau pentru corectarea alinierii lor, în cazul unor mici diferențe de poziție.

 

Când scopul restaurării este strict de natură estetică, ar trebui să se opteze întotdeauna pentru fațete în detrimentul coroanelor dentare întrucât fațetele sunt mult mai puțin invazive necesitând șlefuirea unei cantități mult mai mici din dintele sănătos

Coroană dentară versus implant

Discuția comparativă între coroane dentare și implant dentar poate fi adusă în discuție atunci când este vorba despre protezarea unui spațiu edentat ( adică a unui loc gol rămas în urmă pierderii unui dinte). În această situație există două variante de restaurare : una prin punte dentară, când coroana dentară face parte componentă a acestei punți și una prin implant dentar. Prima varianta, cea prin punte dentară, implică aplicarea unor dinți artificiali (corpuri de punte) în locul liber, care s-ar “prinde” de dintîi vecini spațiului cu ajutorul unor coroane dentare. Este nevoie, deci, că dintîi vecini să fie preparați pentru aceste coroane ceea ce duce la sacrificarea de substanță dentară sănătoasă. Spre deosebire de această variantă de tratament, protezarea spațiului edentat prin implant nu implică deloc dintîi vecini și este o varianta de tratament mult mai minim invazivă.

 

De asemeni o restaurare prin punte va implică apariția unor zone greu de igienizat ( sub corpul de punte) în timp ce implantul, fiind o restaurare individuală, permite igienizarea interdentară asemănătoare cu cea în cazul dentiției naturale.

 

O preocupare frecvența a pacienților poate fi diferența de cost dintre cele două variante de protezare , multă lume având impresia că puntea dentară este mult mai ieftină. Într-adevăr costurile protezarii prin punte pot fi mai mici, însă diferența nu este foarte mare, întrucât puntea va implică minim 3 elemente dentare ( cele 2 coroane de pe dintîi stâlpi limitanti și minim un corp de punte) în timp ce restaurarea pe implant va implică doar costurile aferente unui singur element ( mai exact dintele lipsa).

 

Prin urmare, ținând cont de faptul că implantul dentar nu implică sacrificiu de substanță dentară și permite condiții de igienizare superioare față de puntea dentară, rămâne soluția de tratament cea mai indicată pentru înlocuirea unui dinte lipsa

Cât costă coroanele dentare?

Prețul propus pentru o coroană dentară diferă în funcție de materialul din care sunt realizate, cu avantajele lor pe termen lung. În plus, tratamentul cu coroane dentare este personalizat fiecărui pacient, ceea ce înseamnă că și costul unei coroane dentare variază.

Se vede diferenta intre coroane dentare versus dinții naturali?

  • Estetica este considerată una din funcțiile de baza ale dintilor, alături de masticatie, fonatie si deglutitie. Cand noi stomatologii încercam să restaurăm dinții prin coroane dentare dar nu numai, încercăm sa redam toate funcțiile acelor dinți, inclusiv aspectul dentar
  • Dacă pacientul este mulțumit de aspectul general al zâmbetului său și nu se dorește modificarea acestuia, atunci eforturile medicului stomatolog vor fi orientate spre a copia estetică dinților vecini coroanelor dentare care sunt realizate și se va încerca ștergerea oricăror diferențe între coroanele naturale și cele restaurate
  • Dacă însă pacientul intenționează să își schimbe aspectul zâmbetului ( ex: culoarea/forma dinților etc) , atunci coroanele și eventual fațetele noi vor urmări pun plan de smile design propus la începutul tratamentului de către medicul stomatolog, după ce acesta este aprobat și de către pacient, ne mai tinandu-se cont de caracteristicile dinților naturali

 

Dezideratele estetice se pot atinge cu atât mai bine cu cât materialul utilizat pentru coroane dentare sau fațete dentare este mai estetic și biomimentic. Evident înlăturarea metalului din structura coroanelor dentare a adus un mare plus la capitolul estetică. La DENTAPLUS, pentru rezultate estetice deosebite, recomandăm coroanele dentare din zirconiu sau coroane integral ceramice.

Studiu de caz

ÎnainteDupă

 

coroana dentara inainte coroana dentara dupa

Dr. Andreea Wagner răspunde la întrebări

andreea wagner despre coroana dentara

Medic dentist specialist protetică dentară, estetică dentară, parodontologie

Cum decurge spălatul pe dinți pentru persoanele cu o coroană dentară?

Nu există diferențe între indicațiile de igienă ale persoanelor purtătoare de coroane dentare. Este greșită preconceptia conform căreia dintîi acoperiți de coroane nu se deteriorează. Specialiștii DENTAPLUS recomandă două sesiuni de igienă orală pe zi: una dimineața și una seară, după ultima masă, care să cuprindă periaj dentar, igienizare interdentara (cu ață dentară sau dispozitive de curățate interdentara), curățarea limbii (cu scrapere manuale sau periuțe electrice prevăzute cu această funcție) și utilizarea unei ape de gură.

 

Cât ține o coroana dentară?

Vezi “ ce durata de viață au coroanele dentare“ mai sus

 

Cum se da jos o coroana dentară?

Procesul de îndepărtare a unei coroane dentare se numește în termeni de specialitate “ ablație” . În mod clasic acest lucru se realizează prin tăierea coroanelor – un proces nedureros , care necesită însă răcire abundență cu apă întrucât poate genera o cantitate dentul de mare de căldură. La DENTAPLUS putem folosi pentru îndepărtarea coroanelor dentare inclusiv laserul dentar – însă această opțiune este valabilă numai în cazul coroanelor (și fațetelor) integral ceramice cimentate adeziv. Laserul pe care îl folosim nu implică contactul direct al unui instrument mecanic cu dintele ;nu se generează vibrații și zgomote puternice, procesul fiind unul mult mai plăcut pentru pacient.

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a vă confirma ziua și ora programării.

    Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

    andrei constantinovici doctor stomatolog

    Modalități de plată

    plata in rate cu cardul la stomatologie

    DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

    Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații

    Ce spun clienții noștri