Detartrajul dentar este o procedură prin care medicul dentist va îndepărta cantitatea de tartru aflată pe suprafețele dentare și interdentare. Acest procedeu este unul lipsit de durere și obligatoriu pentru menținerea unei igiene orale corespunzătoare. Detartrajul efectuat în mod corect este un tip de procedură non-invazivă care nu afectează deloc structura dentară.
Pentru procedura de detartraj medicul va utiliza un aparat care funcționează pe baza ultrasunetelor care vor disloca depozitele de tartru. Astfel dinții vor fi eliberați de sub depunerile nocive care afectează în timp dinții ducând la o mobilitate ridicată. Aparatul de detartraj este însoțit în permanență de un jet de apă ceea ce inseamna că va preveni supraîncălzirea și astfel lezarea acelor structuri care sunt sănătoase.
La Dentaplus implementăm protocolul EMS de “Terapie ghidată a biofilmului“ (Guided Biofilm Therapy), prin care reinventăm igienizare dentară. Cu ajutorul indicatorului de placă bacteriană urmărim exact zonele unde placă bacteriană se depune mai mult și putem, pe de o parte, să ne asigurăm că placă este îndepărtată complet, pe de altă parte, putem să-i facem pacienților indicații personalizate privind un upgrade în modul în care se igienizeaza singuri acasă, evidențiindu-se zonele unde trebuie să insiste suplimentar cu periajul.
Aparatele noastre de airflow de la EMS ne permit realizarea unui airflow chiar și subgingival, în mod blând dar eficient – tratament extrem de eficient în cazul pacienților parodontopati cu probleme sub nivelul gingiei.
Detartrajul dentar profesional vine cu o serie de beneficii asupra sănătății cavității bucale. Vom menționa 5 dintre acestea.
1. Previne afecțiunile gingivale – gingia poate fi afectată ușor de depunerile de tartru care pot pătrunde între dinți și gingie. Gingia se inflamează și începe să sângereze, în timp ce dinții rămân descoperiți ducând în timp la parodontoză.
2. Ajută la menținerea sănătății generale – o cavitate bucală sănătoasă influențează restul organismului. De aceea, eliminarea tartrului oferă echilibru sănătății inimii, putând controla și afecțiuni precum cancerul sau diabetul. Bacteriile care ajung în cavitatea bucală pot pătrunde în vasele de sânge de unde vor fi transportate către inimă și alte organe.
3. Oferă o respirație proaspătă – prin îndepărtarea tartrului și eliminarea plăcii bacteriene alături de resturi alimentare, se scapă de mirosul neplăcut al respirației. Alături de o igienă orală corespunzătoare, pacientul va avea o respirație proaspătă și dinți sănătoși.
4. Se economisesc sume mari de bani – îndepărtarea depozitului de tartru atunci când se depune se previn boli dentare mai grave care costă mult mai mult. Vizitele regulate la dentist pentru igienizare te vor ajuta să nu ajungi să ai nevoie de proceduri dureroase și complicate.
5. Se îmbunătățește aspectul dinților – dinții sănătoși vor fi întotdeauna frumoși. Un aspect plăcut al zâmbetului ajută de asemenea la creșterea încrederii în sine. Tartrul are abilitatea de a provoca pete galbene pe dinți sau în cele mai grave cazuri, petele devin maronii. Odată eliminat acestea vor dispărea, iar dinții vor arăta albi și strălucitori.
În linii mari detartrajul include îndepărtarea depunerilor de tartru de pe dinții pacientului prin intermediul aparatului pe bază de ultrasunete în același timp în care un jet de apă va preveni încălzirea dinților și lezarea acestora. Cele mai multe clinici includ procedura de detartraj în procesul de igienizare dentară care mai include utilizarea airflow-ului pentru a îndepărta petele și placa bacteriană de pe suprafețele greu accesibile unui aparat de detartraj clasic. Apoi se vor lustrui și peria suprafețele dentare pentru ca la final să se aplice o substanță care sa protejeze dinții și gingiile de agresorii bacterieni.
Detartrajul include mai multe etape. După îndepărtarea tartrului de pe suprafața danturii, se va utiliza airflow-ul pentru a îndepărta petele și placa bacteriană. Apoi se va efectua lustruirea și un periaj profesional pentru ca la final dinții și gingiile să fie protejați de agenți bacterieni prin aplicarea unei substanțe protectoare. Atunci când chiuretajul clasic cu ultrasunete nu dă cele mai bune rezultate, medicul dentist poate apela la chiuretarea manuală a acelor depozite de tartru care sunt inaccesibile aparatului.
Air Flow-ul dentar este de obicei realizat prin intermediul unui instrument special care are un design conceput special pentru a curăța în profunzime cele mai greu accesibile locuri din cavitatea bucală. Resturile alimentare pot ajunge în locuri unde simplul periaj realizat acasă nu are efect de curățare. Se vor folosi particule de bicarbonat și apă fiind o procedură eficientă și indicată mai ales persoanelor care vor să aibă un aspect estetic îmbunătățit.
ÎnainteDupă
Medic specialist, Stomatologie generală
Detartrajul dentar face parte de obicei din procedura mai complexă de igienizare. De cele mai multe ori când ne întrebăm cat costa, vom afla că prețul este situat undeva între 200-400 RON în funcție de tehnologia utilizată și de gradul de afectare al dinților. Cu cât se muncește mai mult, cu atât prețul va fi mai mare.
Detartrajul dentar are în general un pret situat între 200-400 RON și poate fi plătit cu numerar, cardul sau chiar în rate. Cele mai multe clinici stomatologice oferă oportunitatea de a plăti în 6 sau 12 rate.
În funcție de depozitul de tartru și prezența petelor pe dinții pacientului, detartrajul dentar profesional poate dura între 30 minute și o oră jumătate.
Detartrajul dentar este recomandat de două ori pe an în funcție de necesități. Unii pacienți au nevoie de igienizare mai des pe când alții au nevoie mai rar. Totul depinde de ritmul în care tartrul se depune pe dantură.
Dinții nu devin mai sensibili după detartrajul dentar. Această idee este una preconcepută și de obicei ține pacienții departe de cabinetul medicului dentist.
Procedura de detartraj nu este una dureroasă. Partea cea mai “agresivă” a detartrajul adică eliminarea depozitelor de tartru se face utilizând un aparat cu ultrasunete care include un jet de apă care răcește dinții. Astfel dinții nu se supraîncălzi, gingiile nu vor fi jenate, iar structurile sănătoase nu vor fi afectate.
După efectuarea detartrajului pacientul poate mânca imediat. Nu există contraindicații. Dacă însă, detartrajul este însoțit și de o procedură de mineralizare a dinților prin aplicarea unui gel, atunci e posibil ca medicul să îți recomande o perioadă de 30-60 minute în care să nu consumi băuturi sau alimente, astfel încât gelul să mai acționeze.
Pentru a preveni apariția tartrului pacientul își va curăța dinții zilnic pentru a elimina placa bacteriană. Periajul se face de minim două ori pe zi, cel puțin dimineața și seara. Se vor curăța dinții, limba, obrajii și gingiile. Cea mai bună perie este cea cu capătul rotund și mic, cu o structură moale care permite pătrunderea în fiecare cavitate bucală. Cea mai eficientă alternativă este periuța de dinți electrică pentru a reduce riscul de apariție al gingivitei.
În afară de utilizarea periuței dentare se va utiliza ața dentară pentru a curăța fiecare spațiu. Aproximativ 80% dintre depuneri se formează în canalele, gropile și șanțurile de pe suprafața dinților și interdentar. Ața dentară va înlătura resturile de mâncare din aceste locuri greu accesibile.
Este bine să eviți obiceiurile nocive cum ar fi băuturile carbogazoase care au exces de zahăr și astfel distrug rapid dantura. De asemenea, acidul citric și fosforic slăbesc stratul de smalț al dinților ceea ce duce la formarea cariei. Nici cantitățile mari de zahăr nu fac bine dinților. Alimentele care conțin mult zahăr vor afecta sănătatea și mai ales igiena dentară. Zahărul duce la creșterea acidității și astfel accelerează formarea plăcii bacteriene, deci a tartrului. Tartrul duce mai târziu la carii. Deși nu trebuie să elimini complet zahărul din alimentație, o cantitate mai mică este mai sănătoasă. De altfel, există o mulțime de alternative la zahăr care sunt mult mai sănătoase pentru organism.
Un alt obicei la care este recomandat să renunți este fumatul. Dacă nu știai, în afară de sistemul respirator, fumatul afectează și dinții favorizând apariția parodontozei. Indiferent de cât de mult cureți dinții după detartraj, fumatul are capacitatea de a anula rapid rezultatul.
Mai mult, pentru a menține cât mai mult efectele detartrajului dentar este bine să utilizezi apa dentară. O apă dentară bogată în fluor poate preveni apariția problemelor dentare. Nu este recomandat să o folosești imediat după detartraj deoarece va spăla tot fluorul rămas de la pasta de dinți. După ce folosești apa dentară este bine să nu consumi nimic pentru o perioadă de 30 minute.
Un alt sfat de care este bine să ții cont este vizita în mod regulat la medicul stomatolog. Durerile de dinți apar din senin și sunt de obicei semne ale unor infecții dentare, abcese, carii, sângerări, gingivite sau cancer oral. Dacă te duci regulat la medicul stomatolog vei putea preveni apariția și facilita tratarea acestor afecțiuni pentru a nu ajunge la extracția dinților naturali.
După efectuarea detartrajului dentar pacientul se va simți mai ușurat, adică dinții vor fi resimțiți mai curați, mai lucioși, iar respirația este mai proaspătă.
După efectuarea detartrajului este recomandat să nu consumi alimente care cresc sensibilitatea dinților: dulci, calzi, reci, acre pentru două zile după procedură. De asemenea, se recomandă excluderea consumului de cafea, suc, ceai, apă carbogazoasă, ciocolată, roșii, ketchup și alte produse care conțin pigmenți roșii. În afară de aceste produse, pacienții pot mânca orice sau bea orice.
Medicii dentiști recomandă pacienților să vină la un detartraj o dată la 6 luni. Perioada dintre procedurile de curățare a dinților diferă din cauza depunerilor de tartru care pot varia de la persoană la persoană. Unele persoane au nevoie de detartraj mai des în special dacă fumează sau consumă băuturi acidulate.
Detartrajul dentar este o procedură care nu este lipsită de mituri. Pacienții au creat următoarele mituri:
După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.
Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă. Instrumentele ce intermediază această ofertă sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații