Extractie dentara

Chirurgie în medicina dentară

Home » Servicii » Extracție dentară

etape extractie dentara

Ce sunt extractiile dentare?

Extracția dentară este o intervenție chirurgicală care are loc în cabinetul medicului stomatolog și al cărei scop este îndepărtarea unui dinte care nu mai poate fi reparat printr-un tratament tradițional sau care, prin prezența lui pe arcadă, împiedică alinierea dinților învecinați sau erupția acestora.

 

Extracția dentară se efectuează, în general, după consultarea unei radiografii și mai ales după administrarea anesteziei locale, injectabile sau sub formă de spray. De regulă, copiilor le este administrată anestezia sub formă de spray, pe când adulții au nevoie de o metodă mai concentrată și mai profundă, de aceea li se injectează doza normală de anestezie. Sprayul se folosește pe rădăcina și zona învecinată a dintelui afectat, iar injecția se face atât pe partea de exterior a danturii, cât și pe partea de interior.

Tipuri de extractii dentare

Extractie monoradicular

 

Dinții monoradiculari (cu o singură rădăcina) sunt dinții frontali (incisivii și caninii ) și premolarii (primul premolar superior are, de multe ori, și două rădăcini). Extracțiile monoradicularilor sunt, de cele mai multe ori, intervenții simple și rapide. Extracția trebuie să fie una atraumatică, astfel încât să se evite fractura osului în jurul dintelui extras. De multe ori, se poate insera un implant în locul acestor dinți proaspăt extrași chiar în aceeași ședință.

 

Extractie molar de minte

 

Molarul de minte va fi extras de medicul dentist dacă erupția sa împinge în dinții învecinați și le afectează poziția sau dacă este cariat și riscă să afecteze ceilalți molari. De asemenea, se mai recomandă extracție de molar de minte:
când acesta erupe într-o poziție eronată;
când provoacă dureri;
când împiedică efectuarea tratamentelor ortodontice.
În locul molarilor de minte extrași nu se recomandă inserarea de implanturi dentare.

 

Extractie molar minte inclus/semiinclus

 

Molarul de minte inclus este cel care nu reușește să erupă singur, aspect care, de cele mai multe ori cauzează, dureri severe, infecții sau alte complicații. De cele mai multe ori, nu poate fi observat decât pe o radiografie. Dacă nu este extras la timp, molarul de minte inclus poate genera înghesuirea dinților deja erupți și poate duce chiar la duce la apariția chisturilor și a tumorilor.
Molarul de minte semiinclus poate fi observat cu ochiul liber deoarece erupe doar parțial, iar o parte rămâne sub gingie( sau chiar în os). Singura soluție este extracția, iar în caz contrar pot apărea neplăceri cum ar fi: cariile dentare, chisturile, înghesuirile dinților vecini, infecțiile și cel mai grav, tumorile (prin mecanisme de microtraumatisme repetate).

Extractie pluriradicular

 

Dinții pluriradiculari au mai multe rădăcini și sunt mai dificil de extras.
După efectuarea anesteziei, tot în vederea evitării traumatismelor și a fracturilor osoase în jurul dinților extrași se va realiza secționarea dinților pluriradiculari în mai multe segmente (de obicei atâtea segmente câte rădăcini are dintele), fiecare segment urmând să fie extras separat mult mai ușor (asemănător unei extracții de dinte monoradicular).

 

Extractie canin inclus/semiinclus

 

Caninii superiori sunt ultimii dinți care erup în zona frontală maxilară și, de multe ori, procesul lor de erupție este afectat de lipsa de spațiu generată de alinierea dinților vecini.
– Prin urmare, caninii pot erupe în poziții greșite sau pot rămâne chiar incluși sau semiinclusi în os.
– De oricâte ori este posibil se va încerca redresarea situației pe cale ortodontică întrucât caninul este considerat unul din cei mai importanți dinți.
– Uneori însă, când redresarea ortodontică nu este posibilă sau când poziția de incluziune a acestuia generează complicații grave (infecții, chisturi) se va recomandă extracția caninului inclus.

 

Extractie cu alvelotomie

 

Una dintre diversele tehnici de extracție dentară se numește alveolotomie și reprezintă eliminarea unei părți din osul alveolar.
Deci este o intervenție chirurgicală fie de sine stătătoare, fie ajutătoare extracției dintelui dacă se observă anchiloza dintelui ce va trebui extras.
Alveolotomia se recomandă de fiecare dată când se prevăd elemente de dificultate ale extracției – va genera o pierdere minimă, controlată a osului de suport,evitându-se fracturile necontrolate și accidentele din timpul extracției”.

Cat dureaza perioada de recuperare si care sunt etapele acesteia?

 

În general, perioada de recuperare durează 7-10 zile până se suprimă firele de sutură. În primele 2 ore este recomandat să muști strâns compresele, apoi să le arunci. După 2 ore poți mânca alimente moi. Nu ai voie să fumezi sau să bei alcool, nici să clătești gura în ziua extracției. Zona se va umfla, nu “suge” zona pentru că poți provoca hemoragie. După extracție poți aplica timp de 3 zile comprese cu apă rece.

Cum se vor ingriji plagile dupa o extractie dentara?

 

În primele 2 ore este recomandat să muști strâns compresele, apoi să le arunci. Nu ai voie să fumezi, să bei alcool, să clătești gura în ziua extracției sau să te speli pe dinți. Începând cu a doua zi te poți spăla pe dinți fără pastă de dinți, iar din a treia zi se va relua periajul cu pastă de dinți folosind o periuță ultra-soft. Clătitul cu apă de gură, prin compoziția antiseptică, te protejează împotriva infecțiilor, iar ceaiul de gălbenele sau spray-urile speciale cu uleiuri esențiale vor grăbi vindecarea.

 

Care este tratamentul recomandat dupa extractia dentara?

 

După extracția dentară medicul dentist poate să prescrie pacientului tratament cu antibiotice analgezice și antiinflamatorii. E important să respecți întru-totul tratamentul recomandat de medicul dentist

 

Cat dureaza sangerarea dupa extractia dentara?

 

Sângerarea poate dura câteva minute sau ore, depinde de fiecare pacient. În medie sângerarea se oprește în 15-20 minute. Sângerarea abundentă care reapare spontan la câteva ore după ce a încetat sau în a doua zi după operație e considerată o complicație a extracției și implică o nouă vizită la dentist.

 

Cand se vor scoate firele in cazul interventiei chirurgicale de extractie?

 

După 7-10 zile.

Tumefactia (umflarea zonei unde s-a facut extractia de masea sau dinte)

 

Zona extracției se va umfla la scurt timp după intervenție. Acest aspect este normal și se datorează edemului postoperator- o fază normală în cadrul fenomenului de vindecare. Edemul are un volum maxim la 48-72 ore după intervenție și scade începând din a 4-a zi. Poate fi combătut folosind comprese reci în primele 1-2 zile, câte 10 minute pe oră.

 

Ce presupune igiena orala dupa extractia dentara?

 

După extracția dentară nu ai voie să clătești gură cu nimic, nici să periezi dinții în ziua extracției. De a doua zi poți relua atât clatitul cât și periajul cu o periuță specială, ultra-soft. Restul gurii (zona neoperata) se va igieniza normal (periaj normal). Nu recomandăm dușul bucal în zona extracției în primele 14 zile după intervenție.
Atenție: deși zona extracției este sensibilă și periajul este anevoios, acesta trebuie totuși făcut cu rigurozitate: ne-îndepărtarea resturilor alimentare din zonele în curs de vindecare pot duce la apariția unor infecții nedorite.

 

Perioada de repaus recomandata

 

În primele 24 ore nu ai voie să fumezi, să clătești gură cu nimic, nici să periezi dinții. Efortul fizic este recomandat a fi evitat sau redus la activități care nu accelerează mult pulsul timp de minim 10 zile (sunt permise sporturi precum mersul pe jos, stretching, yoga, dar nu se indică alergatul sau ridicatul de greutăți).

Informații generale

iulian juncanaru medic stomatolog

Medic specialist, Stomatologie generală, Chirurgie, Implantologie

Dr. Iulian Juncănaru răspunde la întrebări

O să mă doară?
O extracție măsea de minte în sine nu este dureroasă deoarece se efectuează sub anestezie. După dispariția efectului anesteziei, zona va durea moderat, se va umflă și poate sângera.

Ce am voie sa mananc si sa beau dupa extractia dentara?
La întrebarea “ce poți să mănânci” după extracția dentară răspunsul este simplu. Nu ai voie să mănânci alimente dure, băuturi alcoolice sau băuturi calde pentru primele 24 ore.

Am voie sa fumez dupa o extractie dentara?
Nu.

Pot purta proteza dentara dupa extractia de masea sau de dinte?
După scoatere masea până la retragerea umflăturii zonei, nu se va purta proteza dentară.

Ce se intampla daca nu inlocuiesc dintele scos?
Zona se va vindeca, dar în timp maxilarul se poate înclina încercând să acopere zona fără dinte. Dinții se vor înclina înspre acea zonă spre a o acoperi.

Extractiile dentare la copii

 

Extracția dentară la copii este necesară în următoarele condiții:

  • Dintele nu răspunde corect la tratamentul de canal
  • Dintele permanent în timp ce dintele de lapte se menține pe arcada dentară, fără să fie mobil
  • Dinții mobili au nevoie de extracție măsea pentru a pica
  • Dinții cariați care nu pot fi refăcuți prin plombare

Ce implica extractiile dentare la femeile insarcinate

 

Pentru gravide există contraindicații de extracție dentară. De exemplu, nu se vor efectua anestezii care conțin anestezice pe bază de adrenalină deoarece pot provoca un avort sau o naștere spontană. Extracțiile dentare vor fi evitate, pe cât posibil, în primul trimestru, dar și în ultima lună de sarcină. Se realizează fără riscuri doar între lunile 4-7 de sarcină. Majoritatea medicilor interzic efectuarea radiografiilor.

Durere de Dinți | Tipuri, cauze, remedii | O tratezi sau nu acasă?

Dr. Andrei Constantinovici, fondatorul Clinicii Dentaplus București, specialist în implantologie si estetica dentară, răspunde pe scurt unor întrebări despre durerea dentară pe care sigur și tu ți le-ai pus frecvent! De ce, care sunt cauzele cele mai frecvente si dacă o tratezi acasă sau nu.

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.

    Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

    andrei constantinovici doctor stomatolog

    Ce spun clienții noștri

    Modalități de plată

    plata in rate cu cardul la stomatologie

    DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

    Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații