Faţetele dentare sunt restaurări protetice extrem de fine prin care se pot corectă diverse defecte dentare fără a compromite sănătatea dintelui. Sunt realizate din materiale care arată exact ca smalțul natural al dinților. Sunt minim-invazive, delicate, extrem de rezistente si longevive. Culoarea fatetelor este permanenta si nu se schimba in timp.
Sunt restaurări de mare precizie, care necesită o adaptare foarte bună la structura dentară restantă si tintesc corectarea unor imperfectiuni ce tin de forma, culoare, , de spațiile interdentare mici, marmorație, denivelări inestetice la nivelul dintelui sau nuanța dinților. Intrucat realizarea lor necesita precizie maxima, este recomandat ca medicii să folosească pentru verificarea lor sisteme optice adjunvante de mărire (lupe speciale sau microscop).
La DENTAPLUS, cu ajutorul tehnologiei Digital Smile Design, previzualizam, cu ajutorul celor mai performante tehnologii, rezultatul final si realizam o simulare a viitorului tau zambet. Vei putea astfel proba, in avans, modul in care noile fatete se vor incadra cu trasaturile si fizionomia. Suntem nu numai specialiști în îmbunătățirea sănătății orale a oamenilor, ci și certificați la nivel internațional în realizarea esteticii dentare perfecte.
Designul digital al zâmbetului este o metoda revolutionara de simulare a rezultelor tratamentului estetic chiar inainte de prima sedinta de tratament propriu-zis. Dincolo de previzualizarea rezultatului final, pacientul poate intelege mult mai bine fiecare etapa a tratamentului si poate participa efectiv la creionarea zambetului sub indicatiile medicului specialist estetician.
Protocolul DSD a fost dezvoltat de Dr. Christian Coachman si este, astazi, cea mai moderna si mai noua abordare a procedurii care are pacientul ca subiect principal. In plus, DSD-ul permite echipei medicale sa stie inca de la inceput destinatia tratamentului, iar pasii terapeutici pot fi alesi in tihna, rezultatul tratamentului fiind unul predictibil.
Tehnologii digitale folosite în tratamentul cu fațete dentare
1. Digital Smile Design
2. Scanner-ul intraoral digital Trios 3Shape®
3. DSD App/ Smile Cloud
4. Exocad
La DENTAPLUS, prin folosirea tehnologiei digitale CAD/CAM putem accelera timpul de reconstructie a zambetului.
Etapele prin care veți trece dacă veti opta pentru fațete dentare sunt:
1. Consultația
Prima etapă a Digital Smile Design este reprezentată de discuția cu medicul specialist. În cadrul acestei întâlniri este analizată starea actuală a danturii și a întregii sfere dento maxilare (articulatie temporo mandibulara, musculatura masticatorie etc) și se încearcă înțelegerea cat mai exacta dorintelor pacientului.
2. Fotografii sau videouri pentru studio facial și dentar
În cadrul acestei etape se vor preleva imagini detaliate ale fizionomiei și expresiilor faciale ale pacientului. Acestea reprezintă suportul de previzualizare a rezultatelor finale, obiectul de studiu, analiză și stabilire a criteriilor și procedeelor necesare proiectării zâmbetului dorit.
S-a demonstrat că prin înregistrările video se obțin toate trăsăturile de mimică ale pacientului. Într-o poză surâsul este limitat, în imagini video vedem vizibilitatea dinților în toate ipostazele: surâs, râs, vorbit.
3. Proiectarea digitală a noului zâmbet pe calculator
Proiectarea digitală a noului zâmbet se face pe baza imaginilor realizate în pasul anterior prin scanare digitală. Scanarea digitală înlocuiește acele amprentări incomode cu linguri pline de material care dau tot felul de senzații neplăcute. De asemenea, amprenta digitală oferă informații mult mai precise asupra câmpului protetic. Ea ne ajută foarte mult în amprentarea finală pentru obținerea unor lucrări de mare precizie și adaptare. Există însă încă și situații când scanarea nu poate fi utilizată soluția fiind tot amprentele clasice. Aceste amprente vor fi la rândul lor scanate iar definitivarea procesului se va realiza tot digital și în această situație.
4. Testarea viitorului zâmbet (mock-up)
Se realizează un mock-up (un model digital cu zâmbetul final) sau/și fațete provizorii pe care le probăm în gura pacientului. Astfel, pacientul își poate vede zâmbetul final înainte de începerea oricarui tratament. Daca nu sunteti de acord cu modul in care arata zambetul dvs, putem indeparta compozitul așezat peste dinții nepreparați, revenim la situația inițială, însă fără a interveni asupra țesutului dvs. dentar.
Tehnicianul dentar copiază forma și dimensiunea dinților din varianta testată, transpunând-o în restaurarea finală, singura diferență fiind cea estetică (ceramica este un material mult mai estetic, bocompatibil si rezistent decât compozitul de test).
DSD nu este doar un program care simulează zâmbete, este un program complex folosit în chirurgie, ortodonție și implantologie. El poate ghida practic intreg tratamentul stomatologic. Zâmbetul, dimensiunea și poziția ideală a dinților sunt redate perfect de această tehnologie revoluționară. Fiecare persoană este diferită, iar procedeul de creație este unic. Estetica este realizată în funcție de problemele fiecărui pacient, în funcție de forma dinților, dar, mai ales în concordanță cu fizionomia acestuia.
Plecând de la simularea zâmbetului, sunt programe care calculează cu precizie poziția implanturilor sau a fatetelor, în funcție și de oferta osoasă a pacientului astfel încât, ele sa fie aplicate și să ajute obținerea rezultatului final pe care il dorim.
Transferul din lumea digitala in cea reala a poziției implantului , a fatetelor sau a diverselor reconstructii se face cu ajutorul unor ghiduri digitale: ghid chirurgical , ghid protetic etc.
In ortodonție, DSD se folosește pentru acele gutiere de îndreptare a dinților numite “aligner”. Pacientul ce are nevoie de tratament ortodontic își poate vizualiza, cu ajutorul programului, rezultatul final și direcțiile de deplasare a dinților. Tot cu ajutorul acestuia se construiesc o serie de gutiere care, purtate pe rând și într-o anumită ordine, ajung sa alinieze dinții.
Tehnologia Digital Smile Design devine astfel utilă atât pentru medic, cât și pentru pacient. Medicului îi oferă precizia de care are nevoie pentru a realiza fațetele cu exactitate, iar pacientul poate fi liniștit că zâmbetul său va arăta chiar așa cum și-a dorit.
Avantajul major al faţetelor dentare este că putem obţine un aspect hollywoodian al zâmbetului, atunci când la nivelul dinţilor există:
Deși sunt o soluție elegantă și minim invazivă, pentru a putea stabili dacă puteți purta fațete dentare, pentru obținerea zâmbetului perfect, fațetele dentare nu ar trebui aplicate în orice condiții.
Ele ar trebui văzute ca și “cireașa de pe tort” a unui tratament stomatologic și ar trebui aplicate când nu (mai) există probleme legate de ocluzie dentară (= mușcătură incorectă), contracturi ale musculaturii periorale, probleme articulare la nivelul articulației temporo-mandibulare, parodontopatii și probleme de igienă orală ce ar duce la o carioactivitate crescută. Dacă toate aceste criterii de sănătate orală nu sunt satisfăcute înainte de realizarea unor fațete dentare, există riscul că deși rezultatul inițial să fie unul foarte mulțumitor, durata de viață a restaurărilor să nu fie pe măsura așteptărilor. Va trebui să faceți o vizită medicului specialist în estetică dentară pentru a realiza o analiză în detaliu a danturii dvs.
Dacă fațetele dentare nu reprezintă soluția optimă de reconstituire a zâmbetului dvs în prima fază, cel mai probabil veți identifica împreună soluțiile alternative de tratament sau, atunci când este necesar, o mixare tipurilor de tratamente ( cel mai frecvent: tratament ortodontic, tratament parodontal și tratament prin fațete).
Nu. Pot fi aplicate doar daca exista mici imperfectiuni si rotatii ale dintilor/mici probleme de aliniere, insa, pentru malocluzii profunde si dinti nealiniati, se recomanda, mai intai, tratamentul ortodontic.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Fațetele dentare sunt o opțiune si se adreseaza celor care nu sunt mulțumiti de aspectul zâmbetului lor sau a anumitor dinți sau îsi doresc un zâmbet alb permanent.
Noi, cei de la DENTAPLUS, le recomandăm și pentru a corecta anumite probleme, precum dinți ușor nealiniați sau care nu mai pot fi albiți.
Fațetele dentare pot fi aplicate pe un singur dinte, pe un set de dinți sau pe toți dinții, în funcție de nevoile tale și de buget. Aspectul zâmbetului poate fi schimbat complet și dacă optezi pentru aplicarea fațetelor doar pe dinții frontali, însă acest aspect presupune ca ceilalți dinți să fie într-o stare perfectă, astfel încât să nu existe nicio diferență.
Fațetele dentare pot fi aplicate parțial sau pe întreaga suprafață dentară, în funcție de nevoile pacientului. De regulă, se aplica pe dinții din față, cei mai vizibili și răspunzători de frumusețea zâmbetului.
Primul pas îl reprezintă o ședința de diagnostic estetic în care se realizează fotografii ale pacientului astfel încât să se poată realiza digital smile design- ul , alegându-se o formă a dinților în armonie cu trăsăturile individuale ale feței pacientului.
După ce medicul și pacientul aprobă smile design-ul, se începe prepararea dintilor. Dacă e vorba de dinţi cariaţi, aceştia trebuie curăţaţi de orice urmă de ţesut carios şi trebuie pregătiţi de medicul dentist astfel încât să poată primi faţete dentare.
E necesară realizarea unei amprente pentru laborator sau a unei scanari digitale.Tot acum se stabilește culoarea pe care o vor avea fatetele dentare. Se vor realiza faţete provizorii astfel incat pacientul sa poata avea o activitate absolut normala pana la finalizarea tratamentului prin fatetele definitive.
În următoarele şedinţe se realizează probe pentru a valida ceea ce tehnicianul dentar a realizat ,şi când totul este perfect, se fixează prin cimentare.
Ceramica emax și zirconiu sunt cele mai frecvent întâlnite materiale pentru fațetele dentare.
Cele din compozit sunt realizate dintr-o rășină sintetică, modelată și lipită de dinte pentru a-i îmbunătăți aspectul.
Cele din ceramica emax și zirconiu surprind fidel smalțul dintelui și sunt mai rezistente la colorare.
La DENTAPLUS recomandăm realizarea de fațete integral ceramice ( ceramică feldspatică sau emax)
Procedura de fațetatare dentară poate fi de două tipuri:
Mereu optăm pentru a șlefui cât mai puțin din dinte, însă acest lucru depinde de situația inițială a fiecărui pacient. Medicul stomatolog trebuie să recomande mereu variante adiționale de tratament care pot diminua cantitatea de substanță dentară șlefuită (de exemplu un tratament ortodontic înainte de realizarea fațetelor).
La DENTAPLUS folosim tehnologia CAD-CAM System. Aceasta este alcătuită dintr-un scanner, un computer cu un soft de imagine 3D și o unitate de frezare. Procedura devine posibilă chiar în clinica (deci nu doar în laborator) și va ajuta pentru ca nu e doar o dotare de mare precizie, dar și scurtează durata de așteptare a produsului estetic.
Care sunt cele mai bune fațete dentare?
În momentul de față la DENTAPLUS iubim fațetele din ceramică emax. Conferă un echilibru perfect între biocompatibilitate, biomimetism (= capacitatea de a imită naturalul), estetică și rezistență.
Medic specialist Protetică dentară, Estetică dentară, Implantologie, Doctor în știinte medicale
Fațetele dentare imi afectează dinții?
Răspuns: Fațetele dentare aplicate în condiții corecte implică o preparație minimă ( spre nulă) a dinților. Nu este nevoie de devitalizare ( scoaterea nervului) pentru a aplica fațetele dentare. Dintîi nu devin mai sensibili sau mai predispuși la fracturi.
Atenție: fațetele dentare nu sunt o formă de tratament universal și nu pot rezolva orice defect de poziție a dinților. Dacă se încearcă prin fațete să se corecteze poziții exagerate ale dinților, fără un tratament ortodontic în prealabil, e posibil că rezultatul să ducă la aplicarea unor forțe exagerate pe dintîi stâlpi în timpul masticației iar aceștia să cedeze! Nu căutați scurtături și ascultați sfatul profesionistului! Exista riscul ca gingiile sa se retraga dacă îmi pun fațete dentare?
Însăși aplicarea fațetelor în mod corect nu aduce după sine retracție gingivală. Dacă însă fațetele au fost aplicate fără a rezolva în prealabil factorii de risc ce ar duce la retracții gingivale ( de exemplu boală parodontală sau malocluzii) , atunci întrucât aceste persistă și după aplicarea fațetelor, riscul de retracție gingivală rămâne activ.
Poate intra mancarea pe sub fațetele dentare?
Răspuns: Fațetele dentare aplicate corect nu ar trebui să permită infiltrații marginale sau pătrunderea alimentelor “ pe sub “ ele.
Ce durata de viata au fațetele dentare?
Răspuns: Durata de viață a fațetelor dentare este în funcție de modul în care sunt aplicate și îngrijite. Fațetele dentare cedează rareori din cauza eșecului materialului, mai ales în cazul fațetelor de calitate din emax. Însă patologii conexe ale pacientului precum afectiuni parodontale, probleme de igienă cu risc crescut de carioactivitate sau malocluzii nerezolvate înainte de aplicarea fațetelor pot duce la eșecul acestora.
În prezent la DENTAPLUS revedem cu bucurie fațete integre la pacienți ce poartă fațetele noastre de mai bine de 10 ani.
Dinții sunt mai fragili dacă sunt restaurati cu fatete ?
Răspuns: Nu. Fatetele dentare aplicate corect, în condiții minim invazive, nu submineaza rezistenta dentară.
Ce nu am voie să mănânc dacă port fațete dentare?
Raspuns: Deși duritatea materialelor din care se confecționează fațetele dentare este apropiată de cea a smalțului, este bine să evita incizia directă a alimentelor extrem de dure. Așa cum orice suprasolicitare poate fractură sau ciobi un dinte natural, la fel se poate întâmplă și cu o fațetă dentară. Per ansamblu, însă, pacienții pot fi relaxați. Fațetele dentare sunt foarte rezistente în procesul alimentar.
Este OK dacă îmi pun fațete dentare peste plombe sau alte lucrări?
Răspuns: Fațetele dentare pot fi aplicate peste dinți cu plombe. Medicul stomatolog se va asigura că nu există recidive de carii la nivelul plombelor vechi și dacă este cazul, le va înlocui înainte de a începe prepararea dinților pentru fațete. Este importat că medicul stomatolog să observe și să corecteze după caz obiceiurile incomplete ale pacienților legate de igienă orală întrucât o carioactivitate crescută a pacienților pot compromite integritatea îmbinării dinte-fațetă. De reținut : și dintîi cu fațete se pot caria deci nu trebuie niciodată să uităm de importantă igienei orale.
Fațetele dentare se colorează în timp?
Răspuns: Fațetele dentare din ceramică sunt foarte stabile din punct de vedere cromatic. Ele nu se colorează și păstrează aspectul inițial.
Fațetele din compozit sunt predispuse mai frecvent la modificări cromatice. Uneori acestea pot fi reversibili și printr-o vizită la dentist pentru o relustruire, pot capătă un aspect asemănător cu cel inițial. Însă compozitul rămâne un material inferior ceramicii.
ÎnainteDupă
După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a vă confirma ziua și ora programării.
Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă. Instrumentele ce intermediază această ofertă sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații