IMPLANT DENTAR

Suportul pentru restaurarea protetică

Home » Servicii » Implant Dentar

Ce este un implant dentar?

Un implant dentar este practic o rădăcina artificială realizată din diverse materiale (titan, zirconiu, etc.). Implantul dentar va servi ca suport pentru o restaurare protetică (coroană, proteză etc) ce va înlocui dintele/dinţii lipsă. Implantul dentar, în sine, înlocuiește doar rădăcina dintelui care s-a extras, pentru partea superioară (bont protetic și coroana protetica sau proteza) fiind necesare etape ulterioare de realizare (care presupun implicarea laboratorului dentar și costuri adiacente).

Când este necesar implantul dentar?

În general, orice pacient care are limita inferioară de vârstă de 17-18 ani, moment în care se încheie perioada de creștere osoasă sau are o stare de sănătate bună și prezintă o edentație parțială sau totală, este un candidat potrivit pentru tratamentul cu implanturi dentare. Datorită evoluției stomatologiei, implanturile dentare pot fi folosite și la pacienți cu multe afecțiuni generale, atâta timp cât aceste boli sunt cunoscute și se adoptă protocoalele de tratament corespunzătoare. Din acest motiv, este necesar ca pacientul să realizeze înainte de inserția implanturilor, o serie de analize, investigații recomandate de medic, pentru a diminua orice risc de complicații.

Implantul dentar are numeroase avantaje; în comparație cu o punte dentară nu necesită șlefuirea dinților vecini.

În comparație cu o proteză clasică, lucrările pe implanturi dentare vor avea o stabilitate superioară iar pacienții nu vor necesita utilizarea de adeziv.

Există studii clinice care arată o rată de supravieţuire a unui implant dentar de până la 25 de ani.

implant dentar

Etapele pentru realizarea unui implant dentar

  1. Consultaţia – medicul implantolog analizează cu atenție cavitatea bucala pentru a constata daca sunteti sau nu potrivit pentru implant, pentru a constata starea generala a structurii osoare si pentru a va recomanda – in cazul in care veți merge mai departe catre implanturi – o serie de radiografii dentare si / sau analize obligatorii si necesare ( CT, Hemoleucogramă, Timpii de sângerare, Timpii de coagulare, VSH etc.);
  2. Interpretarea rezultatelor – medicul implantolog va analiza rezultatele în baza cărora îşi va da sau nu acceptul pentru intervenţia de inserare a implantului dentar;
  3. Anestezierea – cel mai frecvent implanturile dentare se insera sub anestezie locala. Consideram ca aceasta este modalitatea optima de a trata un implant dentar intrucat pacientul nu simte niciun fel de durere si este in continuare prezent si constient astfel incat ne poate semnala oricand orice fel ne nevoie ar avea 🙁 ex – nevoia de a tusi)
  4. Pregătirea gingiei şi grefa de os
  5. Introducerea propriu-zisă a implantului în ţesutul osos
  6. Îndepărtarea firelor de sutură – se face după 7-10 zile de la operaţie, după care se aşteaptă între 3-9 luni pentru ca celulele osoase să se ataşeze pe suprafaţa implantului;
  7. Ataşarea bontului de vindecare – după 6 luni;
  8. Îngrijirea post-operatorie – presupune igiena dentara stricta zilnica, periajul profesional şi detartraj la fiecare 6 luni şi vizite regulate de profilaxie;
  9. Etapa de protetică post-implant – medicul specializat în protetică dentară colaborează cu tehnicianul dentar pentru realizarea coroanei, a punţii dentare sau a dintelui propriu-zis

Ai auzit de implantul dentar Megagen?

Studiu de caz

ÎnainteDupă

 

implant dentar inainte implant dentar dupa
andrei constantinovici doctor dentist

Medic specialist Protetică dentară, Estetică dentară, Implantologie, Doctor în științe medicale

Dr. Andrei Constantinovici răspunde la întrebări

O să mă doară?
Ţinând cont de anestezia efectuată şi de medicaţia postoperatorie, un implant dentar este o intervenţie nedureroasă. Cu toate astea, fiecare organism reacţionează diferit. Astfel unii pacienţi pot acuza un uşor discomfort care cedează la 1-2 zile după intervenţie.

Cât durează inserarea unui implant dentar?
O procedura simplă de înserare a unui implant dentar durează în medie o oră. De la caz la caz pot apărea, însă, variaţii.

Cum se îngrijeşte implantul dentar?
Igiena este un element cheie când vine vorba de longevitatea unui implant dentar. Pe lângă periajul clasic şi utilizarea apei de gură, specialiştii DentAplus în implanturi dentare recomandă utilizarea cotidiană a unui irigator oral (duș bucal).

Cât rezistă un implant dentar?
Există studii clinice care arată o rată de supravieţuire a unui implant dentar de până la 25 de ani. Ca şi în cazul dentitiei naturale, menţinerea unei igiene corecte şi controalele dentare frecvente cresc durata de viaţă a implantului.

Care sunt avantajele faţă de protezele dentare?
Implantul dentar are numeroase avantaje. În comparaţie cu o punte dentară, nu necesită şlefuirea dinţilor vecini. În comparaţie cu o proteză clasică, lucrările pe implanturi dentare vor avea o stabilitate superioară iar pacienţii nu vor necesită utilizarea adeziv.

Informații Generale

Din ce este format un implant dentar?

În general, se urmărește ca materialul din care este confecționat să fie un metal cât mai pur (titanul) pentru a realiza osteointegrarea, adică “sudarea” osului la implantul inserat în os.

 

Un implant dentar este format din două segmente:

  • unul intrasos, adică implantul propriu-zis;
  • unul supraosos, ce poartă numele de bont protetic, peste care se ancorează o coroană, o punte sau o proteză;
  • Cele două componente se pot prezenta ca două piese separate ce se fixează una de cealaltă cu ajutorul unui  șurub intern, sau se pot prezenta ca o singură piesă. Prima variantă prezintă mai multă versatilitate și este azi considerată varianta cea mai bună de implant dentar

 

Materialul cel mai des utilizat pentru un implant dentar este titaniul, metal biocompatibil cu țesuturile organismului uman, cu proprietăți osteointegrative (este tolerat de țesuturi și organismul nu declanșează după inserare un mecanism automat de respingere). Este același material utilizat în ortopedie care și-a dovedit de-a lungul timpului compatibilitatea și eficiența în tratamentele de proteze de șold sau diverse tije de osteofixare ce se utilizează în tratamentul chirurgical al  fracturilor osoase.

 

Prin urmare, odată cu trecerea timpului, implantul dentar devine parte integrantă a structurii osoase, permițându-i acesteia conservarea.

Tipuri de implant dentar. Ce implant dentar sa alegi?

În clinică noastră lucrăm cu implanturi dentare de la furnizori de top precum: Nobel Biocare, Bredent si MegaGen.

Implant dentar - Avantaje si Dezavantaje

  • Replică aproape 100% dinții naturali, estetic și funcțional.
  • Se elimina durerea și disconfortul produs de o eventuală proteze
  • Masticația cu implant are aceeași forță precum cea a dinților naturali. Gustul nu se alterează.
  • Dicția rămâne la fel.
  • Protejează osul și dinții  opuși

Beneficii

Pierderea dinților naturali (edentație) a reprezentat dintotdeauna o etapă traumatizantă în viață oamenilor, ce și-a pus amprenta pe relațiile sociale și profesionale ale acestora.
Implantologia le oferă pacienților șansă reabilitării totale a danturii cu implanturi dentare permanente.

 

Acestea, spre deosebire de alte soluții restaurative prezintă multiple avantaje:

 

  • Previne pierderea osoasă – Atunci când un dinte sau mai mulți lipsesc, țesutul osos de susținere tinde să se atrofieze iar implantul dentar are capacitatea de a opri acest proces natural, menținând activ țesutul.
  • Salvează dinții alăturați – Absența unui dinte poate fi corectată si prin realizarea unei punți dentare, care presupune ,insa, sacrificarea dinților alăturați, însă prin inserarea implantului dentar, această procedură nu mai este necesară.
  • Implantul dentar este stabil – Spre deosebire de proteza dentară, implantul oferă lucrării restaurative stabilitate, iar pacientul nu mai are senzația de corp străin în cavitatea orală.
  • Reface estetica facială – Implantarea dentară permite restabilirea trăsăturilor faciale ale pacienților edentați, cărora lipsa dinților le modifică fizionomia, din cauza atrofierii țesutului osos.
  • Reduce riscurile de inflamații – Implantul dentar oferă senzația unui dinte natural, fapt ce elimină senzația de durere pe care o provoacă purtarea unor lucrări protetice mobile.
  • Are o durată de viață lungă – Dacă pacientul acordă atenție igienei orale, implantul dentar are toate șansele să reziste o perioadă îndelungată de timp, fără să mai fie necesară înlocuirea acestuia.
  • Oferă cea mai bună soluție estetică – Implantul dentar este singura soluție restaurativă, care se aproprie cel mai mult de dinții naturali, imitând foarte bine cromatica, transparența, forma, culoarea și textura acestora.
  • Oferă cea mai eficace soluție funcțională – Prin tratamentul cu implanturi dentare, pacienții își pot recupera în totalitate funcția de masticație, la fel ca în cazul danturii naturale.
  • Permite recăpătarea încrederii – Persoanele care optează pentru tratamentul cu implanturi dentare pot desfășura orice activitate, ca și cum ar avea doar dinți naturali, ceea ce le va crește încrederea în sine iar frustrările de vor diminua.
  • Permite reabilitarea la orice vârstă – Pacienții cu implanturi dentare își pot relua obiceiurile alimentare de dinaintea pierderii dinților naturali, fără să mai fie limitați de vârsta înaintată.

Cine este candidatul ideal pentru un implant dentar? Pana la ce varsta poti face implant dentar?

Nu există limitări de vârstă majore, teoretic orice vârstă și în funcție de afecțiunile generale dobândite în cursul vieții.

Care sunt pașii premergatorii implantului dentar?

Înainte de intervenția propriu-zisă, medicul specialist în implantologie evaluează starea generală de sănătate a pacienților “candidați” pentru implant dentar, precum și țesutul osos disponibil. Investigațiile radiologice trebuie să însoțească în mod obligatoriu consultul clinic. În ziua de astăzi imagistica 3D (computer tomografia) a devenit standardul de aur și ar trebui să fie efectuată înainte de realizarea oricărui implant dentar.

 

Atâta timp cât nu există contraindicații, medicii noștri vă informează despre fiecare pas al intervenției și despre modalitățile de intretinere ale implantului dentar.

Ce analize sunt necesare inainte de interventie?

  • Realizarea unui CT – investigație de imagistică medicală care ne arată osul disponibil în trei dimensiuni și ne scutește de surprize în cursul intervenției, facem o planificare corectă și completă acazului și de asemenea estimăm și costurile destul de exact.
  • Analize uzuale de sânge (hemoleucogramă, timpii de sângerare, de coagulare și viteză de sedimentare.)
  • Confecționarea unui ghid chirurgical digital. La DENTAPLUS dispunem de tehnologie de ultima generatie ce ne permite realizarea de implanturi dentare ghidate digital. CE înseamnă acest lucru? Prin culegerea de date înainte de intervenția chirurgicală si analiza acestora, putem planifica digital pozitia exacta a viitoarelor implanturi. Apoi cu ajutorul unei imprimante 3D vom printa un ghid chirurgical digital ce va asista medicul în momentul intervenției chirurgicale. Acest ghid nu permite mainii chirurgului sa se miste decât în direcțiile calculate anterior în faza de planning iar poziția finală a implantului va fi exact cea dorită. De cele mai multe ori intervenția se realizează fără taietura si este minim invazivă. Avantajele sunt multiple, pornind de la exactitatea micronica a procedurii, scaderea riscurilor de eșec, scadere riscurilor de complicații infecțioase, precum și a duratei de timp a intervenției chirurgicale: practic intrucat toată planificarea a fost făcută înainte de intervenția chirurgicală propriu-zisă, în timpul fazei chirurgicale se exclud timpii necesari luării deciziilor. Totul se desfășoară liniar, sigur și predictibil.

Cat costa un implant dentar in toata gura?

Depinde ce solutie de tratament alegem, insa, cel mai performant sistem de acoperire al intregii guri este All on 4 sau All on 6.

Ce anestezie se face la implant dentar?

Anestezie locală, la fel cu cea folosită pentru orice altă procedura stomatologică: obturatii sau “extragere de nerv”.

Cat dureaza o operatie de implant dentar?

Aproximativ o jumatate de ora – 45 de minute.

Durerea de dupa interventie

Tabloul simptomatic după o intervenție prin implant dentar este foarte variat. Pacienții pot experimenta de la absolut niciun simptom, până la tumefacție, discomfort, învinețire sau jenă dureroasă. Oricare variantă este la fel de probabilă și intră în tabloul considerat normal. Simptomele depind în egală măsură de tehnică și dificultatea intervenției chirurgicale precum și de reacția individuala a organismului pacienților.

 

Eventualele simptome pot fi combătute cu analgezice, prescrise de medicul implantolog.

 

Recomandări după implant dentar

  • Imediat după intervenție, trebuie să țineți o punguță cu gheață pe obraz, care va reduce semnificativ inflamarea obrazului
  • De asemenea, nu atingeți cu limba sau cu mâna zona operată și mențineți o poziție verticală a corpului, pentru a evita creșterea presiunii sângelui în cap.

Ce mananc dupa implant dentar?

După intervenția chirurgicală de inserare a implantului dentar, este necesar să respectați anumite reguli de alimentație, pentru ca vindecarea să se producă rapid și fără complicații. 

 

Adoptați un regim alimentar bazat pe mâncăruri moi, precum: 

  • piureuri din diverse legume, 
  • iaurturi, 
  • hummus, 
  • budinci, 
  • orez fiert moale, 
  • smoothie-uri, 
  • legume gătite bine și pasate, 
  • banane etc.

La cat timp se scot firele dupa implant dentar?

La 7-10 zile.

Despre recuperarea si igiena dupa un implant dentar

Recuperarea  după implant dentar

  • Vă recomandăm să nu mâncați și să nu beți băuturi fierbinți. 
  • În schimb, puteți consuma mâncăruri moi și să le evitați pe cele dure sau lipicioase, timp de 7-10 zile, până când firele vor fi îndepărtate. 
  • De asemenea, evitați consumul de băuturi carbogazoase, deoarece pot cauza hemoragii post-operatorii. 
  • În ceea ce privește periajul dentar, acesta se poate relua din a doua zi dupa operație cu o periuță moale: cautati periute speciale , ultra soft, postchirurgicale

 

Igiena după implant dentar

  • Durata de viață a implantului dentar depinde de importanța pe care o acordă pacientul igienei dentare. 
    • Este important ca pe lângă periajul zilnic dimineața si seara, să se realizeze de minim două ori pe an o igienizare dentară profesională de către personalul calificat. 
    • Igienă Interdentara este la fel de importantă ca și periajul dentar de aceea nu trebuie ignorată. Se recomandă atât utilizarea aței interdentare cât și dușurile bucale. Atenție însă dacă utilizați ață interdentara faceți acest lucru cu atenție, fără a leza gingiile
    • Există mituri conform cărora periajul electric ar fi interzis în jurul lucrărilor dentare pe implanturi. Acest lucru nu este adevărat: periuțele dentare pot fi folosite în jurul implanturilor dentare întrucât de multe ori asigura un nivel de igienă dentară superior periajului manual clasic. Există însă unele precauții privind periajul dentar : în primele 10-14 zile cât încă mai există fire de sutură, se recomandă realizarea periajului cu o periuță manuală ultra soft, iar în primele 2-4 luni se indică utilizarea periajului electric la trepte inferioare de intensitate.

 

Alimentatia: precautii la pacientii cu implanturi dentare:

  • În ceea ce privește alimentația, după osteointegrarea implanturilor, este bine să evitați, ca și în cazul dinților naturali, recurgerea la acțiuni extreme precum deschiderea ambalajelor, rosul unghiilor, oaselor sau a diverselor obiectelor dure. 
  • reduceți fumatul, dacă nu puteți să îl opriți, pentru că duce în timp la pierderea implantului dentar, din cauza reducerii drastice a fluxului sanguin de la nivelul gurii ce trage dupa sine scaderea imunitatii locale.

 

Alimente permise/interzise după implant dentar

După intervenția chirurgicală de inserare a implantului dentar( 5-7 zile) , este necesar să respectați anumite reguli de alimentație, pentru ca vindecarea să se producă rapid și fără complicații. 

Adoptați un regim alimentar bazat pe mâncăruri moi, precum: 

  • piureuri din diverse legume, 
  • supe
  • iaurturi, 
  • hummus, 
  • budinci, 
  • orez fiert moale, 
  • smoothie-uri, 
  • legume gătite bine și pasate, 
  • banane etc. 

 

Se vor evita alimentele fierbinti, fiind indicat consumul de a,imente la temperatura camerei.

De asemeni este bine sa evitati bauturile carbogazoase.

Riscuri

Ca orice intervenție chirurgicală, și inserarea unui implant dentar prezintă anumite riscuri pentru pacient.

  • HIPOESTEZIE = diminuarea sensibilitatii cutanate pe o anumita zona, daca implantul a fost inserat in apropierea nervului. Uneori hipoestezia poate aparea dupa efectuarea unei anestezii locale.
  • Infecțiile – Dacă implantul a fost inserat pe un teren local infectat, pot apărea infecțiile în zona gingivală iar în funcție de severitatea ei și rapiditatea cu care se extinde, crește riscul de eșec al intervenției adică de pierdere a implantului. Același risc apare și în situațiile în care indicațiile post-chirurgicale nu au fost respectate corect de către pacient : cele mai frecvente episoade de infecții postchirurgicale apar la pacienții fumători sau la cei ce nu se igienizeaza după intervenții chirurgicale. Atenție! Pacientul cu imunosupresii care afecteaza vindecarea predispune organismul la infectii mai frecvent (de exemplu diabetul). Acest aspect nu este o contraindicație absolută pentru implantul dentar dar implică abordarea unui protocol special , de aceea este foarte important ca pacienții să declare toate problemele de sănătate în ședințele premergătoare intervenției chirurgicale.
  • Pierderea implantului dentar – Fenomenul de acceptare /respingere nu functioneaza ca la transplantul de organe , in general sunt factori locali pentru care se poate pierde implantul – os insuficient, forte masticatorii mari.
  • Lipsa fuziunii dintre implant și os: dacă nu se produce o fuziune între țesutul osos și implantul dentar, implantul dentar eșuează adica nu se osteointegreaza.
  • Apariția leziunilor pe mucoase (stomatite, afte) postoperator, insa se vindeca complet fara probleme.
  • Afectarea sinusurilor reactivarea unei sinuzite maxilare deja existenta.
  • Ruperea sau fracturarea implantului dentar: foarte rară și apare atunci când implantul nu este unul de calitate, din acest motiv fiind esențială existența unei garanții a lucrării.

Simptome respingere

Respingerea implantului dentar este un fenomen destul de rar, rata lui de succes fiind de până la 98%.

Există cazuri în care pacientul are o alergie la obiecte, are o igienă orală deficitară sau procedura nu a fost realizată corect iar atunci apare fenomenul de respingere.

Ce trebuie sa faci dupa implant dentar?

In primul rand, vindecarea primară se realizeaza la 7-10 zile, finală la 6 luni când este încărcat- adică se pune coroana peste. Aceasta perioada de 6 luni este o valoare medie. La DENTAPLUS, datorita tehnologiei ISQ putem identifica exact momentul cand impl;antul dentar este pregatit sa primeasca o coroana protetica. Prin urmare putem aplica coroanele in conditii de maxima siguranta si la 4luni, 3 luni sau chiar 24 ore.

Contraindicatii

Există 2 contraindicații absolute pentru implantul dentar: infarctul miocardic acut recent ( mai recent de 6 luni) și leucemia acută. În rest, toate celelalte afecțiuni generale pot pune probleme în tratamentul cu implanturi dentare doar dacă si sunt ignorate protocoalele specifice acestor afecțiuni.

 

Un mit destul de circulat este acela cum că diabetul este o contraindicație pentru implantul dentar. În realitate lucrurile nu stau așa. Dacă existența diabetului este identificată/ declarată înainte de intervenția chirurgicală, medicul dentist va ști să controleze nivelurile de glicemie și eventual să tempereze intervenția până la un moment potrivit și va asigura pacientului un regim de antibiotice corespunzător astfel încât riscul de infecție postoperatorie ( într-adevăr mai crescut la diabetici) să fie controlat.

 

Tot în ideea scăderii riscului de infecții și de introducere în fluxul sangvin a bacteriilor din cavitatea orală odată cu incizia din timpul procedurii chirurgicale intraorale, se indică rezolvarea înainte de operație a diverselor probleme precum carii, placă bacteriană sau tartru, parodontoză.

 

De asemenea, cei cu vârsta sub 20 de ani nu sunt candidați buni pentru implant, deoarece se află într-un proces de creștere osoasă.

Care este cel mai bun implant dentar?

Bun este un termen relativ în funcție de cazul pacientului, putem avea mai multe tipuri de implanturi, în principiu nu există cel mai bun implant doar “cel mai bun implant pentru mine”. Deci stabilim împreună cu medicul care este cel mai recomandat implant.

De ce aș alege implantul dentar și nu o variantă clasică?

  1. Pentru că implantul dentar înseamnă că suntem mai puțin “invazivi: – (adică deloc) – cu țesuturile dentare, în sensul că atunci când lipsește un dinte natural, nu mai este nevoie să sacrificăm dinții învecinați (adică cel din față și cel din spate), aceasta presupunând “extragerea nervului” și șlefuirea dinților care aveau coroana în întregime.
  2. Folosirea implantului dentar în anumite zone, de exemplu zona frontală superioară, aduce beneficii estetice extraordinare, în sensul că dinții vor avea, în continuare, formă individuală – nu mai percepem senzația de “artificial” pe care o dă o punte obișnuită, unde dinții sunt solidarizați în lucrarea protetică.

Punti si proteze versus implant dentar

Tratamentul cu implanturi este conservator în comparație cu o lucrare tradițională prin punte deoarece implanturile dentare elimină necesitatea sacrificării dinților învecinați.

 

Protezele dentare sunt lucrări ortodontice destinate reconstruirii danturii pierdute total sau parțial de pe una ori de pe ambele arcade.

 

Aceste lucrări de protetică sunt astfel concepute încât să reabiliteze într-o proporție cât mai mare funcțiile orale ale pacienților edentați (fără dinți).

  • Proteze dentare fixe – Această tipologie de proteze dentare este caracterizată de faptul că dispozitivele ortodontice sunt cimentate definitiv în cavitatea orală a pacientului, fără să poată fi îndepărtate. Ca suport, o proteză dentară fixă poate avea un număr variabil de dinti stalpi ce sunt prelucrați anterior de către specialistul stomatolog și destinată acoperirii(îmbrăcării). Uneori această pregătire a dinților stâlpi poate fi considerată un adevărat sacrificiu întrucât , de la caz la caz, poate implica scoaterea nervilor, obturația canalelor și șlefuirea unei cantități importante de substanță dentară dealtfel sănătoasă.
  • Proteze dentare mobile – Spre deosebire de protezele dentare fixe, dispozitivele protetice mobile,nu sunt fixate definitiv pe arcadă / arcadele pacienților, ci pot fi îndepărtate pentru a se curăța. În prezent, rămân o alternativă optimă, și în același timp economică, pentru substituirea dinților în cazul persoanelor edentate total sau parțial, ce nu pot să apeleze la dispozitivele fixe. Restaurarea danturii pe implanturi aduce beneficii estetice și funcționale extraordinare, pacientul nepercepand senzația de „artificial”. În scurt timp de la inserare, acesta uită că, de fapt, a pierdut în acel loc un dinte.

PROTEZE, minusuri:

  • Aplicarea protezelor fixe implică sacrificarea de țesut dentar sănătos de la nivelul dinților stâlpi
  • Dinții stâlpi, chiar dacă sunt acoperiți de lucrări dentare pot suferi degradări în timp, ei fiind susceptibili cariei dentare sau bolilor parodontale (de multe ori mai mult decât un dinte integru)
  • Nu produc stimuli funcționali la nivelul osului alveolar ceea ce în timp va duce la resorbția (topirea) acestuia, cu implicații multiple de ordin funcțional dar și estetic (modificarea conturului feței)
  • Protezele mobilizabile sau mobile nu conferă un grad de confort optim. De multe ori datorită caracterului mobil apar probleme la dicție și/sau masticație. 
  • Datorită caracterului mobil, protezele mobile pot produce leziuni la nivelul părților moi (mucoase) și chiar accelerează atrofia osoasă
  • Încrederea în sine a purtătorilor de proteze mobile are f des de suferit

 

IMPLANTURI, diferențe față de proteze

Restaurările prin implanturi vizează strict spațiile edentate.

  • Sunt restaurări de sine stătătoare, care nu au nicio implicație asupra

dinților vecini, prin urmare sacrificiile de substanță dentară sănătoasă de la nivelul acestor dinți sunt înlăturate.

  • Întrucât implanturile sunt fixate chiar în osul alveolar, forțele masticatorii care se transmit la nivelul implanturilor vor reprezenta stimuli funcționali pentru os. Prin urmare osul nu se mai atrofiază.
  • Întrucât contururile osoase rămân stabile, nu mai apare fenomenul de îmbătrânire facială ce caracterizează situația în care obrajii nu mai sunt susținuți corespunzător de contururile osoase consecutive atrofiei
  • Restaurarea funcțiilor: dicție, masticație. Dicția, Masticația și nu numai , în cazul pacienților cu implanturi, sunt la fel că și în cazul unui pacient ce se bucură de o dantură 100% naturală și sănătoasă.
  • celelalte funcții ale dinților rămân neschimbate, dinții fixați pe implant conferă siguranță și claritate vorbirii.
  • Implanturile te fac să pari mai tânăr, împiedică obrajii să cadă.
  • Restaurările pe implanturi se sprijină exclusiv pe implanturile dentare, neexistând riscul leziunii părților moi, că în cazul protezelor mobilizabile

Aparat Dentar

Numărul pacienților ce intenționează să-și rezolve prin implanturi dentare problemele de natură estetică și funcțională ale danturii, este într-o continuă creștere.

 

Însă, o bună parte dintre aceștia sunt descurajați de cantitatea insuficientă a țesutului osos de susținere . Deși scheletul uman are capacitatea de a se regenera și repara ca urmare a unor leziuni și traumatisme, de cele mai multe ori este nevoie ca procesul să fie stimulat prin proceduri, tehnici sau materiale specifice. La nivelul cavitatii orale, osul alveolar , care este osul responsabil cu găzduirea rădăcinilor dentare și a implanturilor, are tendința de a se atrofia ( rezorbi) rapid la scurt timp după pierderea unui dinte întrucât numai primește stimuli funcționali iar organismul începe să îl considere inutil. Prezența unui os alveolar abundent este absolut necesară pentru aplicarea unui implant dentar. Atunci când acest deziderat nu este îndeplinit, sunt necesare proceduri de adiție de os.

 

Astfel, în urma unui consult de specialitate, medicul dentist poate recomanda adiția de os pentru completarea țesutului ce se atrofiază în lipsa dintelui natural.

 

Intervențiile de reconstrucție osoasă (adiția de os) sunt destinate creșterii grosimii sau / și a înălțimii țesutului osos înainte de poziționarea implantului dentar.

 

La maxilarul superior, când adiția de os se realizeaza pentru creșterea dimensiunii podelei osoase dintre cavitatea orală și sinusul maxilar, procedura poartă numele de sinus lifting.

 

Adiția osoasă este o procedură prin care ce reconstruiește osul necesar pentru inserarea implanturilor dentare, în situațiile în care țesutul osos de susținere este într-o cantitate insuficientă, pentru a asigura stabilitatea implantului.

 

Principalele cauze care duc la pierderea țesutului de susținere dentar sunt: extracțiile dentare, evenimentele traumatice, boala parodontală, osteoporoza, procesul de îmbătrânire.

Adiția de os. Caracteristici de bază

Tehnica chirurgicală presupune creșterea cantității de os alveolar prin transplantarea sau adiția de os cu țesut de la același pacient, sau cu țesut artificial biocompatibil în bloc sau granule.

Unul dintre parametrii ce trebuie evaluați în chirurgia implantară este reprezentat de calitatea și de cantitatea țesutului osos avut la dispoziție. 

Compensarea reducției osoase se poate face printr-o tehnică reconstructivă specială, cunoscută că adiția de os.

Tehnică chirurgicală presupune creșterea cantității de os alveolar prin transplantarea sau adiția de os cu:

  • Țesut osos de la același pacient (os autolog);
  • Țesut artificial biocomapatibil în bloc sau granule.

Adiția de os. De ce este necesară reconstrucția osoasă?

Specialistul în implantologie va propune adiția de os atunci când țesutul osos al arcadei este insuficient pentru implantarea dentară. 

Cu toate că scheletul uman are capacitatea de a se regenera și repara ca urmare a unor leziuni și traumatisme, de cele mai multe ori este nevoie ca procesul să fie stimulat prin proceduri, tehnici sau / și materiale specifice.

Spre exemplu, ca urmare a extracției dentare, în zona de corespondență a rădăcinii, rămâne un spațiu gol (excepție face cazul în care extracția se referă la un dinte de lapte ce urmează să fie înlocuit de unul permanent). Cu catr extractia dentara este mai agresivam cu atat trendinta de atrofie osoasa ulterioara va fi mai mare. De aceea este f important ca inclusiv extractiile dentare sa se realizeze cat mai minim invaziv.

 

Dacă în perioada următoare nu este inserat un implant dentar care să mențină și să stimuleze osul alveolar, țesutul dur se diminuează ireversibil.

 

Adiția de os. Când este recomandată reconstrucția osoasă?

În urma unui consult de specialitate, medicul dentist recomandă aditia de os pentru completarea țesutului ce tinde să se atrofieze în lipsa dintelui natural. Procedura reconstructivă este necesară dacă se verifică una dintre următoarele circumstanțe:

  • Înaintea implantării propriu-zise, cantitatea de os se dovedește insuficientă pentru a putea susține implantul dentar și astfel, pentru garantarea stabilității lucrării dentare este necesară aditia de os;
  • Carențele osoase pot afecta și porțiunea posterioară a arcadelor, iar acest deficit se corectează prin procedura sinus lift sau / și reconstrucție osoasă cu grefă de os autolog, heterolog sau țesut artificial;
  • Aditia de os este o procedura indicată și în cazul bolii parodontale, pentru menținerea nealterată a structurilor dentare sănătoase ce au rămas fără o porțiune din țesutul de susținere (parodonțiu);
  • Prezența bolilor degenerative, precum și inflamația bacterica a peridontiului (boală parodontala) au drept consecință extinderea procesului de atrofiere osoasă, ce se poate compensa prin regenerarea osoasă (aditia de os);
  • Procedura regenerativă este indicată și în cazul îndepărtării unor tumori sau chisturi amplasate în cavitatea orală, soluționare încheiată cu pierderea unei părți a țesutului alveolar;
  • În urma extractiilor dentare, absența structurilor dentare naturale duce la absorbția țesutului alveolar, iar păstrarea infrastructurii de susținere se poate intermedia prin aditia de os.

 

Adiția de os. Cauzele pierderii osoase

Pierderea unei părți din cantitatea de țesut de susținere dentar se datorează unor factori precum:

  • Extracțiile dentare;
  • Evenimentele traumatice;
  • Inflamația parodonțiului (boală parodontala);
  • Prezența unor stări patologice (osteoporoză);
  • Procesul de îmbătrânire, etc.

 

Adiția de os. Recomandări

  • Cantitatea potrivită de țesut osos asigura stabilitatea implanturilor, iar pe de altă parte garantează conservarea țesutului gingival;
  • Igiena orală deficitară și fumatul imediat după aditia de os sunt factori ce au toate șansele să aibă un impact negativ asupra intervenției;
  • Soluția cea mai eficientă și cea mai sigură ce previne pierderea de țesut osos este implantarea dentară, iar când implantul rezultă dificil de efectuat, medicii noștri va recomandă aditia de os.

 

Sinus Lift

 

Atunci când este necesară implantarea în zona posterioară a arcadei superioare, adică zona molarilor și a premolarilor, este necesar ca medicul să apeleze la procedura de sinus lift. 

 

În porțiunea respectivă, structura osoasă a maxilarului nu este compactă precum zona de corespondență mandibulară, ci este caracterizată de prezența unei cavități pline cu aer, cunoscută ca sinus maxilar.

 

Prin procedura de sinus lift, medicul:

  • pregătește arcada superioară pentru inserarea implantului dentar, 
  • cu scopul creșterii volumetrice a țesului osos de pe arcada superioară, 
  • simultan cu înălțarea membranei sinusului maxilar.

 

În ce constă procedura de reconstrucție?

Intervenția de implantologie sinus lift este considerată o tehnică de chirurgie implantară avansată, destinată regenerării osoase, absolut necesară pentru primirea implantului pe arcada superioară in zona laterala, fără să fie perforată membrana sinusală.

 

Procedura de sinus lift se poate realiza înainte sau în timpul intervenției de implantare și necesită doar anestezie locală, deoarece este complet nedureroasă. 

  • Medicul face o incizie la nivelul gingiei, care corespunde cu zona edentată și efectuează un mic orificiu, până la membrana sinusului maxilar. 

 

  • Medicul reușește să ridice membrană ce învelește sinusul, iar spațiul creat va fi completat cu o grefă osoasă (poate fi os bovin, osul pacientului sau o combinație a celor două).
  • De fiecaredata cand acest lucru este posibiul, la DENTAPLUS preferam realizarea de sinis lift intern, ceea ce inseamna ca grefa de os sinusala va fi efectuata prin acelasi orificiu pe unde se va insera si implantul dentar,nefiind necesare incizii sau orificii suplimentare. Acest lucru impolica riscuri mai mici, conform crescut si simptomatoloigie postoperatorie mult mai putina, totul fiind in avantajul pacientului.

 

Spre fericirea pacienților odontofobi (cu frică de dentist), operațiunea este complet nedurereroasa, întrucât o punem în practică sub anestezie locală sau sedare generală IV.

Această intervenție presupune incizarea gingiei în corespondență cu zona edentată și efectuarea unui mic orificiu până la membrană sinusului maxilar.

Odată expusă baza sinusului, specialistul implantolog are acces la cavitatea intraorală și reușește să înalte membrană ce inveleseste sinusul.

Spațiul astfel creat va fi completat cu o grefă de țesut osos autolog, heterolog sau artificial cu proprietăți osteo-integrative.
În cazul în care medicul constată că țesutul osos al pacientului are suficientă grosime pentru a suportă un implant dentar, procedura de sinus lift nu mai necesită să fie completată cu adiția de os.

Prin urmare, implantarea are loc pe parcursul aceleiași vizite în cabinetul stomatologic.

Cat este garantat un implant dentar?

În primul rând, în stomatologie – și, în general, în medicină, nu există garanții precum cele primite la aparatele electrocasnice sau la mașină.

Având în vedere că literatura de specialitate se bazează pe studiul rezistenței ce s-au întins pe o durata de maximum 10 ani și, țînând cont că rata de succes a implanturilor este, conform statisticilor de 98% (aproape 10 din 10 implanturi rezistă), atunci si noi discutam de perioade de viata de 10 ani. Insa in practica noastra clinica am observat aproape in toate cazurile perioade de viata ce depasesc lejer aceasta varsta

Implant dentar - Mituri

  • Este inserarea implantului dentar cea mai dureroasă procedură stomatologică?

Nici pe departe.

Niciuna dintre procedurile stomatologice chirurgicale nu sunt dureroase sau nu ar trebui să fie dureroase, asta dintr-un motiv foarte simplu: presupun efectuarea unei anestezii anterior, aceasta asigurând liniştea operatorie atât pentru medic, cât mai ales pentru pacient. 

Dealtfel, eu le spun pacienţilor că procedura de inserare a unui implant dentar este cu mult mai simplă decât cea de extracţie a unui dinte, mai ales dacă dintele este un molar de minte!

  • Implanturile dentare nu sunt confortabile

Implanturile dentare sunt la fel de confortabile că şi dinţii noştri. În general, implantul mimează aproape în totalitate dintele natural, dar – si e foarte important – igiena bucală trebuie să fie mai riguroasă decât la dinţii naturali. În rest, toate celelalte caracteristici îl fac să mimeze dintele natural.

  • Insertia unui implant dentar durează foarte mult.

Inserţia implantului nu durează mult, protocolul pentru inserarea acestuia este foarte standardizat şi, în sine, inserţia implantului după ce a fost pregătit osul anterior durează aproximativ câteva secunde. 

Închipuiţi-vă un şurub care se înfiletează la viteză şi forţă constanta într-un perete.

  • Implantul dentar nu este mai bun decat o proteză dentară.

Implantul este mai confortabil decât o proteză! 

Este diferenţa empirică dintre o lucrare „mobilă” şi una fixă. Care pare mai confortabilă: una pe care ai şanse să o pierzi sau una care e aplicată tot timpul? 😉 

Deci, în mod sigur, implantul este mai bun decât o proteză …

  • Implantul dentar are riscuri mari de a fi respins de către corp.

Daca osul în care a fost pus implantul a fost sănătos, dimensiunea a fost potrivită, indicaţia corectă iar pacientul respectă indicaţiile noastre, nu are ce să fie respins. 

Materialul din care este făcut implantul este inert (titan), prin urmare nu produce alergii de niciun fel (este biocompatibil).

  • Computerul tomograf iradiază prea mult.

Din fericire, astăzi, cantitatea de radiaţii folosită este foarte mică deoarece senzorii folosiţi sunt digitali şi atunci este nevoie de o cantitate minimă de radiaţii pentru a putea obţine computerul tomograf. 

Este foarte bine să avem o documentaţie solidă înainte de inserarea implantului pentru că să ştim la ce să aşteptăm şi alegem în felul acesta cel mai potrivit implant că design şi că dimensiune 🙂

  • Dacă se umflă înseamnă că este infecţie.

Nu. Umflătură este doar modul organismului de a reacţiona la o intervenţie, de aceea este de aşteptat să se umfle.

Factorii de risc care pot duce la pierderea implantului dentar

Cei mai mari dușmani ai implantului dentar sunt:

  1. Fumatul

Una dintre cele mai “grele bătălii” pe care medicul implantolog le are de dus cu pacienții candidați la implanturi este convingerea să renunțe la fumat. 

Dacă vreți că implantul să nu aibă de suferit și că procedura să aibă o rată cât mai mare de succes, recomandat este să renunțați la acest obicei cu patru săptămâni înainte de procedura și 12 după.

 

Aparent inofensiv, fumatul poate e nociv pentru ca:

  •  favorizează anumite complicatii ce se referă la păstrarea implanturilor sau grefelor de os. 
  • influențează negativ circulatia sangelui și oxigenarea tesuturilor, precum si imunitatea locala
  • ingreuneaza vindecarea după implant pentru ca fumul afectează țesuturile moi, blochează glandele salivare si usucă gura. O gura uscata inseamna favorizarea infectiilor. 

 

  1. Suprasolicitarea implanturilor:  Apare cel mai frecvent fie prin aplicarea unor lucrări dentare prea înalte pe implanturi, fie prin utilizarea unui număr insuficient de implanturi pentru a susține prea mulți dinți lipsa. Consecințele pot fi diverse: fie fracturi la nivelul implantului sau protezelor, fie inflamație și retracție gingivală, fie resorbție osoasă rezultatul final fiind de cele mai multe ori pierderea implantului, dacă nu se iau la timp măsuri de corecție. 

 

Bruxismul sau scrâșnirea dinților in somn poate afecta implantul tot prin mecanisme de suprasolicitare. Forta mecanica directă (apasarea) afecteaza osteointegrarea. Desigur, putem minimiza acest risc prin protectii speciale sau reglarea muscaturii (a ocluziei)

Cat rezista un implant dentar? Care este durata de viata a unui implant dentar?

Un implant dentar – dacă este îngrijit (vizite de două ori pe an la medic și igienizare) poate dura și toată viață. Un implant dentar poate avea o viață de calitate mai mare de 30 de ani.

La nivel internațional durata medie de viață a unui implant este acceptată a fi perioada de 10 ani.

O cauza a “sabotarii” implantului poate fi resorbția osoasă fiziologică, care se petrece odată cu înaintarea în vârstă, care determina scăderea în calitate și cantitate a osului de jur împrejurul implantului.

Spre deosebire de implantul din titan, proteză fixată peste implant se poate deteriora pe măsură trecerii anilor.

Din ce este compus un implant dentar?

Un implant dentar este practic o rădăcina artificială realizată din diverse materiale (titan, zirconiu, etc.). Implantul dentar va servi ca suport pentru o restaurare protetică (coroană, proteză etc) ce va înlocui dintele/dinţii lipsă.

Procedura de implantare dentară

Faza chirurgicală

Faza chirurgicală constă într-o mică intervenție chirurgicală, pe care unul dintre medicii cabinetului nostru o execută sub anestezia locală sau sedare generală asistată IV. Tehnica prevede realizarea unei incizii gingivale, urmată de perforarea țesutului osos în care urmează să fie aplicat implantul dentar. Odată ce mini-intervenția a fost finalizată, mai poate fi nevoie de câteva puncte de sutură pentru retușarea țesutului gingival incizat, astfel încât implantul dentar să rămână acoperit de gingii.

 

În alternativă, se poate insera un bont de vindecare, ce apare ca o proeminență deasupra implantului dentar.
Bontul de vindecare este menținut până la cicatrizarea zonei incizate, fără să influențeze capacitatea de vindecare a gingiei și a țesutului osos. Uneori, când pacientul prezintă suficient os, implantul are o stabilitate extrem de bună încă din momentul înserării chirurgicale ceea ce permite aplicarea imediată a unei restaurări protetice provizorii (ex: coroana sau proteză) și pacientul capătă imediat o parte din funcțiile pierdute odată cu pierderea dintelui (practic pacientul poate vorbi și zâmbi că înainte, însă, trebuie să aibă grijă foarte mare să nu forțeze restaurarea pe implant în timpul masticației: se vor indica mai ales alimente moi în primele 2 luni după aplicarea protezei imediate).

 

Decizia corectă asupra posibilității de a proteză imediat implantul se poate face numai după ce stabilitatea primară a acestuia este măsurată cu un aparat special. Încă un mare avantaj al integrării tehnologiei de ultima ora în practica stomatologică.
Succesul intervenției depinde de capacitatea țesutului osos de a crește în jurul implantului dentar fără să-l respingă (proces de osteointegrare).

Faza protetică

În lunile succesive, după completă integrare osoasă a structurii artificiale, medicul specialist completează tratamentul cu montarea coroanei dentare sau cu poziționarea unei punți ori proteze dentare.

 

Pe parcursul acestei etape, la nivelul gingiei, poate fi nevoie de încă o incizie superficială pentru descoperirea implantului dentar și aplicarea bontului protetic. După prelevarea amprentei dentare, în laboratorul ded tehnica dentaraa specialiștii noștri confecționează lucrarea protetică.

 

Pe parcursul unei vizite ulterioare, lucrarea restaurativă pregătită conform mulajului sau a scanarii intraorale digitale , este atașată bontului protetic al implantului dentar.

Playlist video Implant Dentar

Nu mai aștepta! Alege un videoclip din playlist-ul nostru folosind meniul din video-ul de mai jos și începe călătoria ta către un zâmbet strălucitor și încredere în sine. 😁✨🎬

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a vă confirma ziua și ora programării.

    Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

    andrei constantinovici doctor stomatolog

    Ce spun clienții noștri

    Modalități de plată

    plata in rate cu cardul la stomatologie

    DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

    Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații