Obturatia de canal

 

Ce este, tehnici, etape si pret

Home » Servicii » Obturatie de Canal

Ce este obturatia de canal?

Te dor dinții? Simți că îți pulsează durerea în cap? Ai mari dureri la cald și la rece? Ai noroc pentru că știm exact ce ai: pulpă infectată. De ce ai nevoie? De o obturație de canal. Ce înseamnă asta? Hai să discutăm mai multe, mai detaliat, mai explicit.

Obturația de canal se mai numește obturație radiculară și este ultima etapă a unui tratament endodontic. În centrul fiecărui dinte se află o cameră numită endodonțiu care adăpostește pulpa dentară care se mai numește și nerv. Pulpa dentară are un rol important în dezvoltarea dintelui, iar odată finalizat, va contribui la menținerea sănătății sale. Odată ce pulpa dentară este afectată de bacterii, aceasta moare și pentru a nu pierde dintele natural, se recurge rapid la tratamentul endodontic: îndepărtarea țesutului afectat și obturarea canalului radicular. Odată ce au fost curățate canalele radiculare, se pregătesc și se dezinfectează, iar apoi medicul stomatolog va sigila fiecare canal cu ajutorul unui material inert omogen. Materialele de obturaţie includ de obicei aurul, porţelanul, răşinile compozite care au culoarea dintelui şi amalgamul, adică un aliaj de mercur, argint, cupru, staniu şi foarte rar zinc. Pentru a rezulta într-o procedură efectuată cu succes, obturația de canal are nevoie să îndeplinească următoarele condiții:

  • Să fie neresorbabilă în timp
  • Să ajungă până la apex
  • Să fie omogenă, continuă, compactă, fără lipsuri sau goluri
  • Toate canalele radiculare ale dintelui ar trebui obturate

De regulă, materialele de obturație radiculară sunt radioopace adică permit verificarea corectitudinii obturației prin intermediul unei radiografii. La radiografie, structurile radio-opace apar de culoare albă sau deschise, iar cele de tip radiotransparent sunt închise la culoare sau negre.

 

Multe din materialele utilizate în trecut pentru obturațiile de canal nu îndeplineau aceste criterii. Majoritatea erau resorbabile, ceea ce înseamnă că, după o perioadă după tratament, pastele de canal se dizolvau, iar canalul rămas având posibilitatea să fie recolonizat de bacterii. Acest lucru duce la infecții cronice în interiorul dintelui care uneori se pot extinde și la osul înconjurător,generând dureri, abcese sau chisturi. De aceea, e bine ca dinții cu tratamente de canal vechi să fie periodic examinați și să se intervină atunci când se observa complicații.

Ce presupune obturatia de canal?

Înainte de a începe tratamentul canalului radicular pacientul are nevoie de o radiografie a danturii pentru a verifica prezența infecției. Tratamentul endodontic se desfășoară în următorul fel:

 

  • se anesteziază dintele și se izolează
  • se creează acces către camera radiculară și pulpa utilizând freza
  • se îndepărtează partea cariată a dintelui
  • se curăță canalul radicular
  • se umple camera pulpară cu pastă și apoi se cimentează
  • se obturează canalul ca ultimă etapă, iar uneori dintele are nevoie de reconstrucție cu ajutorul unei coroane din ceramica sau zirconiu

Cand stiu ca am nevoie de obturatie de canal?

Ai nevoie de o obturație de canal atunci când ai următoarele simptome: durere în timpul masticației, disconfort la cald și la rece, inflamarea gingiei, apariția abcesului. Toate aceste simptome arată faptul că pulpa dentară este infectată și ar fi bine să te duci la medicul dentist cât mai rapid pentru ca problemele să nu ia o amploare și mai mare.

Care sunt etapele obturatiei de canal?

Obturația de canal se realizează în mai multe etape pentru a avea succes. Prima etapă este cea de izolare a dintelui pentru a-l menține curat și uscat în timpul procedurii. Acest lucru se realizează folosind un dispozitiv cu numele de diga. Dintele este deschis pentru a îndepărta pulpa dentară în întregime cu ajutorul unor ace de diferite forme și dimensiuni.

 

După ce curăță și dezinfectează locul, camera pulpară și canalele radiculare vor fi umplute cu material care are drept rol sigilarea canalului radicular și a camerei pulpare. Se va introduce materialul folosind acele Lentulo la viteze extrem de mici. După finalizarea procedurii se poate verifica, corectitudinea obturației radiculare cu ajutorul unei radiografii dentare. Dacă tratamentul endodontic nu a fost realizat în mod corect, pacientul va trebui să revină în cabinet pentru refacerea tratamentului. Vorba aceea din popor: alți bani, altă distracție.

Tehnici utilizate in obturatia de canal

Obturația de canal se realizează cu ajutorul unor tehnici prin intermediul cărora gutaperca ajunge în interiorul canalelor radiculare fie injectată sau presată în interior, fie alături de un alt material similar. Mai mult, medicul endodont mai folosește instrumente denumite spreader cu ajutorul cărora materialul folosit va fi presat în interiorul canalelor radiculare.

 

Tehnicile de plasare a gutapercii pe canalele radiculare sunt următoarele:

 

  • metoda standard presupune inserarea unui con de gutapercă cu grosimea unui canal radicular în combinație cu alt material folosit în obturația radiculară.
  • altă metodă folosită este de a injecta sau presa gutaperca încălzită în interiorul tuturor canalelor radiculare.
  • Tehnicile cu conuri de gutaperca condensate la rece,foarte populare in urma cu cativa ani,au fost abandonate in prezent de profesionisti intrucat s-au dovedid ineficiente.

 

Fiecare dintre aceste tehnici vine la pachet cu multe dezavantaje, tocmai de aceea majoritatea medicilor utilizează o combinație de mai multe tehnici. Este important ca la final de tratament endodontic să verifici calitatea obturației cu ajutorul unei radiografii pentru a observa dacă un canal radicular a fost “închis” corect, cu suficient material de obturație și dacă este compact, altfel durerile vor reapărea.

Materiale folosite in obturatia de canal

În tratamentul endodontic se folosesc mai multe tipuri de materiale pentru a umple și sigila canalele radiculare și camera pulpară. Cel mai des utilizat material este gutaperca, un material foarte similar cauciucului, un polimer natural extras din frunzele unui copac care se numește perca. Acest material are abilitatea de a se topi și înmuia la căldură și vine livrată în conuri de diverse dimensiuni. Fiecare con este marcat cu diferite culori în funcția de grosimea sa.

 

Alte materiale se numesc sealeri apicali și se introduc în canalele radiculare cu scopul umplerii unor goluri rămase în urma introducerii gutapercii, iar materialele se întăresc la doar câteva ore de la aplicare. Pentru a fi introduse pe canalul radicular medicul endodont are nevoie de acele Lentulo.

 

Materialele folosite în timpul obturației radiculare variază de la cimenturi inerte până la materiale active al căror principal obiectiv este sterilizarea canalelor radiculare. Aceste materiale folosite pentru obturația de canal funcționează doar în combinație cu gutaperca și scopul lor este de a umple găurile rămase goale și a obține o obturație de canal cât mai compactă.

 

Este esențial ca obturația de canal să fie realizată corect și cu cele mai potrivite materiale pentru a ușura viața pacientului, a salva dintele și a-i reda funcționalitatea, dar și estetismul dintelui afectat. Un dinte al cărui tratament endodontic nu a fost realizat corect va aduce pacientului noi sesiuni de dureri și disconfort, fapt ce în final îl va urca pe scaunul medicului endodont încă o dată pentru același dinte: pierdere de timp, efort, bani și durere nenecesară.

Cat costa obturatia de canal. Pret:

 

Prețurile obturației de canal diferă în funcție de complexitatea tratamentului, materialele folosite, dar și de efortul depus de medicul endodont pentru a-ți trata dinții afectați. Iată mai jos cele mai des întâlnite intervenții și prețurile lor orientative.

După tratamentul endodontic, dacă alegi opțiuni de protetică fixă adică “plombe” prețurile sunt mai mici decât în cazul altor soluții de reconstrucție a dintelui natural. De aceea, îți oferim un tabel de prețuri orientative în acest domeniu al stomatologiei.

După caz, după tratamentul endodontic, pacientul poate avea nevoie de un implant dentar. De aceea, îți oferim detalii despre prețurile practicate în acest domeniu.

doctor stomatolog cristina dragomir

Medic dentist, Stomatologie generală, Practică orientată către endodonţie

Dr. Cristina Dragomir răspunde la întrebări:

Ce pot face daca obturatia de canal nu a fost facuta corect?

Dacă te întrebi “ce fac dupa obturatia de canal” dacă nu a fost făcută corect, răspunsul este destul de simplu: te întorci în cabinet pentru rezolvarea problemei. Nu este în regulă să taci și să suferi de dureri groaznice dacă obturația de canal nu a fost realizată corect. Cel mai bine este să nu lași timpul să treacă, ci să te întorci la cabinetul stomatologic cât mai rapid înainte ca lucrurile să se complice și să ai nevoie de intervenții și tehnici mai complexe și implicit mai costisitoare.

 

Pot avea abces dentar/infectie la un dinte cu obturatie de canal?

Da, poți avea o infecție pe canalele tratate dacă amâni finalizarea lucrării de reconstrucție a dintelui natural. Cel mai bine este să te prezinți la cabinetul stomatologic imediat ce observi că durerea persistă și vorba din popor “pulsează în cap”.

 

Dacă nu știai, deși se spune ca un dinte tratat endodontic nu mai poate dezvolta carii adevărul este diferit: dintele poate dezvolta carii la fel de bine ca un dinte natural chiar dacă evoluția cariilor este complet nedureroasă și dificil de observat cu ochiul liber dacă se află în interiorul dintelui. La cele mai mici suspiciuni, controlul danturii poate să releve eventuale probleme dentare pe care pacientul nu ar fi putut să le observe singur.

Ce trebuie sa faci dupa tratamentul de obturatie de canal?

După ce medicul dentist finalizează obturația de canal, dintele ar trebui restaurat ori cu o obturație, ori cu o coroană dentară. Obturația este cel mai ușor, rapid și ieftin de realizat, dar coroana dentară arată mult mai bine și rezistă mult mai mult.

 

Cei mai mulți specialiști sunt de părere că orice dinte tratat endodontic ar trebui acoperit și protejat cu o coroană. Altfel dintele poate fi fracturat odată cu trecerea timpului deoarece orice tratament endodontic “slăbește” rezistența structurală a dintelui. Mai mult, după finalizarea tratamentului endodontic dintele nu este de regulă destul de etanșeizat, de aceea canalele radiculare se pot reinfecta provocând eșecul întregului tratament endodontic.

 

Ar trebui să fii foarte atent la igiena zilnică, fapt ce include cel puțin două perieri pe zi și controale regulate la medicul dentist pentru a verifica starea danturii. Chiar dacă ai scos nervul unui dinte și ai obturat canalul dentar, cariile tot pot apărea, așa că este bine să fii prudent și să ai grijă de dinții tăi cât mai bine pentru a-i păstra cât mai mult timp!

Mai sunt necesare alte tratamente?

 

După tratamentul endodontic dintele ar trebui restaurat cu ajutorul unei coroane dentare sau are nevoie de scoaterea nervului, dacă situația dintelui o cere. Medicul endodont decide unde lasă nervul și unde este cazul să îl scoată. Coroana dentară este un dispozitiv protetic care va remedia lipsurile estetice, dar și funcționale ale danturii al cărei scop este acoperirea părții vizibile a dintelui sau bontul protetic al implantului dentar.

 

Scoaterea nervului este o altă procedură din latura endodonției alături de tratamentele de canal. Fie că vorbim de un dinte care provoacă disconfort și trebuie devitalizat sau are nevoie de o devitalizare în scop protetic, tratamentele de canal devin extrem de importante pentru succesul operației.

 

Scoaterea nervului este o metodă de tratament care devine din ce în ce mai complexă pentru a oferi rezultate din ce în ce mai bune. Pentru o acuratețe ridicată specialistul endodont va folosi un tip de aparatură electronică, sisteme rotative de tratament pe canal, radiologie dentară și aparatură optică superioară, microscop optic și alte sisteme de lupe profesionale.

Sfaturi pentru igiena unui dinte dupa obturatia de canal

 

După obturația de canal, se recomandă să nu folosești dintele în masticație pentru a nu-l infecta sau fisura. Dinții care au suferit o procedură de obturație de canal vor trebui îngrijiți la fel de mult sau chiar mai mult decât ceilalți dinți deoarece pot dezvolta carii. Acești dinți au nervii scoși și nu sunt dureroși, dar pot dezvolta carii fără ca pacientul să resimtă vreun simptom.

 

Igiena orală riguroasă este necesară pentru a nu deteriora dintele obturat. De asemenea, controalele periodice în cabinetul stomatologic sunt obligatorii pentru a verifica starea în care se află atât dinții sănătoși, cât și dintele care are canalul obturat.

Intrebari frecvente despre obturatia de canal

Cat dureaza durerea de dupa obturatia de canal?

 

Foarte des după obturația de canal aduce cu sine o durere în majoritatea cazurilor. Imediat după obturația coronară dinții pot deveni sensibili la alimentele dulci și pot percepe imediat diferențele de presiune sau de temperatură. Unii pacienți întâmpină o durere imediat după ce au ieșit din cabinetul stomatologic.
De regulă, această sensibilitate va dispărea după câteva săptămâni, dar în acest timp este recomandat să înlături stimulii care aduc durere, dar și să folosești medicamente care pot calma durerea. Dacă sensibilitatea dentară nu dispare înainte de 4 săptămâni, cel mai bine ar fi să revii la medicul dentist. Există mai multe tipuri de durere după obturație:

  • Durerea din timpul mușcăturii: această durere apare în timp ce muști din alimente, imediat după ce trece efectul anesteziei și durează în timp. Cauza acestui tip de durere este o restaurare cu formă neadecvată, fapt ce creează disconfort. Soluția înseamnă șlefuirea obturației până ajunge într-o formă cât mai apropiată de cea a dintelui natural.
  • Durere atunci când dinții cu structuri diferite se ating: acest tip de durere este acută și nu apare atunci când dinții se află în contact direct. Este cel mai des întâlnită când două metale diferite din materialul de obturație se ating.
  • Durere continuă: atunci când dintele este extrem de afectat, caria poate să afecteze și pulpa dentară, fapt ce produse durere. O durere continuă relevă faptul că pulpa dentară nu este sănătoasă și ai nevoie de un tratament endodontic.
  • Durere de la alt dinte decât cel tratat: se simte o sensibilitate la un dinte vecin. De regulă, problema nu este gravă și durerea trece de la sine nefiind nevoie de intervenții dentare noi sau medicamente.
  • Simptome alergice după obturație: aceste simptome sunt determinate de amalgamul de argint folosit la obturarea cavității, dar acest lucru se întâmplă foarte rar. Simptomele includ: mâncărime, umflături, alte semne tipice alergiei.

Obturatia de canal doare?

 

Nu, obturația de canal nu doare deoarece este efectuată sub anestezie de către medicul dentist. Un nivel scăzut de disconfort este resimțit de către pacient după obturația de canal, dar medicul dentist poate recomanda analgezice pentru reducerea durerii.
Obturația de canal este decizia ideală pe care o pot lua atât pacientul, cât și medicul în situația în care pulpa dentară a intrat în contact cu diverși factori microbieni. În acel moment specific, pulpa dentară este contaminată și se va inflama lucru care provoacă dureri de diferite intensități.

 

Dacă nu te duci la medic pentru tratarea acestei probleme, situația se înrăutățește și se ajunge la cangrenarea pulpei dentare sau necroză pulpară. Aceste afecțiuni provoacă pacientului o durere de cele mai multe ori insuportabilă și se ajunge la abces dentar.

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.

    Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

    andrei constantinovici doctor stomatolog

    Ce spun clienții noștri

    Modalități de plată

    plata in rate cu cardul la stomatologie

    DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

    Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații