Medic ortodont. Ortodontie: tratamente si preturi

Home » Servicii » Ortodontie

Pentru a te bucura de un zâmbet frumos și sănătos, vizita periodică la medicul stomatolog, în scop curativ sau profilactic, este esențială. Desigur, medicina dentară are mai multe ramuri, iar pentru fiecare dintre acestea există și un medic specialist la care poți apela pentru a rezolva toate problemele ce apar pe parcursul vieții. Ortodontul este medicul spre care trebuie să te orientezi pentru a avea un zâmbet perfect.
Care este rolul unui ortodont, precum și modul cum contribuie acesta la sănătatea ta de zi cu zi, vei afla în materialul de astăzi.

Ce este ortodonția?

Ortodonția este acea ramură a medicinei dentare care se ocupă cu profilaxia anomaliilor dento-faciale. Pentru ca un medic stomatolog să obțină această specializare, este necesă absolvirea unui nou stagiu de pregătire, în urma căruia se vor dobândi toate cunoștințele necesare. Acesta este motivul pentru care, vei întâlni atât cabinete stomatologice specializate pe procedurile ortodontice, dar și cabinete de profil generalist la care poți apela pentru verificări și proceduri de specialitate în ortodonție.

Care este diferența dintre un medic ortodont și un dentist?

Un dentist are foarte multe cunoștințe cu privire la ceea ce înseamnă un zâmbet sănătos. Însă, printre altele, principalele lui atribuții pot fi extracțiile, verificările periodice, procedurile de albire dentară și/sau detartraj. Așadar, un dentist are în primul rând o specializare generală și deține cunoștințe legate de o varietate de probleme cu privire la cavitatea orală. Acesta nu este însă specializat pe anomaliile dentare care necesită o pregătire mult mai specifică, motiv pentru care medicii ortodonți pot lucra cu tarife mai mari.
Medicul ortodont are capacitatea de a analiza dezvoltarea dinților, a maxilarului și a gingiilor, precum și modul de funcționare al acestora, în procesul de masticație. Creșterea necorespunzătoare a dinților sau înghesuirea acestora, determină, în mod evident, o problemă pe care o poți soluționa cu succes și cu ușurință prin intermediul medicului ortodont, astfel încât trăsăturile estetice și masticația să nu fie afectate, ci remediate în timp util.

Echipa de medici specialiști ortodonți Dentaplus

La Dentaplus vei avea ocazia de a descoperi o echipă de medici specializată în profilaxia problemelor stomatologice majore, diagnosticare și tratament. Daca ai probleme ortodontice, vei face cunoștință cu doamna Dr. Alexandra Șovăială, medic specialist în ortodonție și estetică dento-facială. Dna doctor te va ajuta la diagnoza problemelor ortodontice enumerate mai sus și, în aceeași masura, te va ajuta cu crearea unui plan de tratament personalizat si adaptat in funcție de vârstă și de gradul în care ocluzia este afectata. Alexandra are o experiență de peste 6 ani în proceduri ortodontice, perfecționându-și activitatea profesională de-a lungul timpului prin studii de specialitate urmate în Franța, Italia, Statele Unite ale Americii.

afectiuni ortodont

Principalele afecțiuni care necesită atenția unui medic ortodont bun

Puțin știu că problemele ortodontice pot fi afecțiuni moștenite, ce au la baza dezvoltării o serie de anomalii genetice. Desigur, cele mai multe apar în timp, ca urmare a lipsei de atenție sau a temerilor privind intervențiile ortodontice. Nu este exclus nici factorul financiar, ținând cont că, un medic bun specializat pe ortodonție, poate fi costisitor. Cu toate acestea, dacă problemele nu sunt prevenite sau tratate la timp, costurile pe termen lung vor fi mai mari. De asemenea, riscul de a dezvolta complicatii si durere este mult mai mare.
De aceea, recomandăm profilaxia și verificările din timp, pentru a evita procedurile complexe și costisitoare ce pot fi adesea marcante pentru pacienți. Printre principalele afecțiuni des întâlnite în cabinetele de specialitate și cele care ar trebui să vă îndemne să apelați la un medic ortodont amintim:

 • Probleme de masticație din cauza poziționării necorespunzătoare a danturii;
 • Suptul degetului la copiii de vârsta mica;
 • Înghesuirea dentară;
 • Disconfort asociat cu dinți blocați din evoluție și erupție;
 • Dezvoltarea anormală a maxilarului și/sau a dinților;
 • Pierderea timpurie a dinților de lapte;
 • Înlocuirea întârziată a dinților de lapte;
 • Deformare facială apărută ca urmare a unor traumatisme sau anomalii dentare.

Informații Generale

Care este rolul unui medic specialist ortodont bun?

Rolul medicului specialist ortodont este să detecteze anomaliile dentare din timp și să le corecteze, astfel încât să ofere pacienților mai multă încredere în ei înșiși, prin intermediul unei danturi sănătoase.
Totuși, nu ar trebui să-ți îndrepți atenția către medicul ortodont doar atunci când dinții cresc strâmb sau atunci când aceștia par a avea o formă neadecvată. Ușa cabinetului medicului ortodont este deschisă și în scop profilactic, de prevenție pentru că foarte multe probleme ortodontice ajung să se dezvolte de la cele mai fragede vârste. Atunci când se intervine la timp, medicul ortodont va identifica soluții mai simple, mai puțin dureroase și mai rezonabile din punct de vedere al prețului.
Din păcate, cele mai multe persoane ajung la un astfel de specialist doar când problemele dentare sunt avansate și implicațiile mult mai mari. Așadar, nu uita că, vizita la dentist, dar și cea la un medic specialist ortodont, sunt esențiale pentru a te bucura de un zâmbet perfect.

Ce presupune specializarea în ortodonție?

Ortodonția a suferit de-a lungul timpului numeroase schimbări mai ales că, pentru cei mai mulți medici stomatologi, urmarea unei școli de medicină dentară a presupus în trecut implicații numeroase, motiv pentru care, unii specialiști, s-au axat pe medicina dentară generalistă, des întâlnită și astăzi.
De aceea, până la apariția acestei ramuri și a dezvoltării sale până la un nivel la care să fie ușor de înțeles și de parcurs, cei mai mulți au considerat în mod greșit că, dentistul, este persoana care poate duce cu succes la bun sfârșit toate procedurile ortodontice.
Însă, astăzi există medici care știu că această specializare presupune cunoștințe specifice cu privire la îndreptarea dinților, aplicarea aparatelor dentare, realizarea unor proceduri de corectare a maxilarului, a gingiei și/sau a danturii cu diferite anomalii.
Astfel, un specialist în ortodonție va urma ramura medicinei dentare numită Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială timp de 3 ani, după care va fi necesar să participe la o serie de cursuri și programe de educație, prin care să-și îmbunătățească constant cunoștințele și serviciile puse la dispoziția pacienților, în cabinetul ortodontic. Ulterior, acesta va analiza și va oferi soluții corespunzătoare și personalizate în funcție de problemele pacienților.

Când ar trebui să se efectueze prima evaluare la un medic specialist ortodont?

Nu există o anumită vârstă la care trebuie să-ți faci o obișnuință în a apela la un consult de specialitate la un cabinet ortodontic.
De asemenea, dacă ești părintele unui copil, nu ezita să programezi un consult la ortodont în special în cazul în care observi că:

 • dinții acestuia cresc în mod greșit;
 • dinții sunt îngrămădiți;
 • remarcați căderi ale dinților de la o vârstă extrem de fragedă sau mult prea târziu de media vârstei de 5-6 ani;
 • dantura pare în regulă, însă copilul se confruntă cu dureri apărute în mod spontan și cu precădere, în timpul masticației.

Bineînțeles, acestea sunt doar câteva situații în care copiii se pot confrunta cu o serie de probleme a căror soluții eficiente depind de diagnosticul și implicarea unui medic ortodont bun. Dar există persoane de vârsta a doua si a treia care au remarcat prea târziu problemele ortodontice sau și-au găsit cu greu curaj să apeleze la ortodont in timp util. De asemenea, multe persoane s-au adresat unui medic stomatolog generalist, însă acesta nu le-a trimis la un specialist ortodont, cu experiență în problema delicată semnalată.

Ce se întâmplă dacă lăsam problemele ortodontice nerezolvate?

Orice problemă stomatologică care nu este detectată și remediată în timp util, va duce bineînțeles, la o serie de complicații. Problemele ortodontice nu fac excepție.
Pe lângă faptul că ele ne pot afecta calitatea vieții, agravarea acestora se poate produce într-un timp extrem de scurt și poate afecta dramatic dantura sănătoasă.
De exemplu, dinții care nu cresc în mod corespunzător, nu doar că vor avea un aspect inestetic și ne vor face să ne simțim stânjeniți de actul normal și natural, de a zâmbi. În același timp, pot apărea problemele de masticație, expresia facială poate fi afectată, iar afectiunile de la un dinte crescut în mod incorect (de exemplu o carie, provocată de prezența unei culturi ridicate de bacterii) se pot răspândi către dinții care se dezvoltă în mod corespunzător.
În același timp, corectarea danturii poate deveni cu mult mai dificilă din cauza anomaliei prezente la nivelul gingiei, iar în anumite situații poate fi necesară extracția dinților definitivi crescuți strâmbi, intervenții chirurgicale pentru alinierea corectă a maxilarului, precum și necesitatea unui implant și/sau purtarea unui aparat ortodontic pe o perioadă mai îndelungată de timp, în funcție de diagnosticul medicului ortodont.
Cât despre aparatele dentare, care stârneau în trecut frici și controverse privind aspectul estetic, acestea au început sa fie mai agreate de către adulți si copii. Dezvoltarea tehnologiei și a ortodonției a dus la apariția a numeroase modele de bracket-uri de diferite forme și culori, inclusiv transparente, aparate dentare care sunt mult mai discrete, mai ușor de poziționat și de purtat, oferindu-ne în același timp șansa de a da uitării și de a corecta în timp util toate acele anomalii dentare care ne împiedică să ne bucurăm de o sănătate orală perfectă, până la o varsta inaintata.
Merită să menționăm si faptul că, studiile clinice au indicat apariția problemelor cardiace la persoanele care suferă de anomalii dentare si nu este exclusă nici apariția problemelor gastrointestinale ca urmare a masticației deficitare.

Care sunt pașii efectuării unui tratament ortodontic?

Etapele în soluționarea problemelor ortodontice se stabilesc cu ajutorul medicului specialist care vă va indica pas cu pas procedurile ce necesită a fi desfășurate. Bineînțeles, complexitatea sau ușurința cu care se poate rezolva o solicitare depinde de tipul problemei, cea mai des întâlnită atât la copii, cât și la adulți, fiind necesitatea montajului unui aparat dentar.

În acest caz putem vorbi de efectuarea unor 6 pași esențiali care vor contribui la corectarea disfuncțiilor de aliniere, prin intermediul unui aparat dentar fix sau mobil, după cum urmează:

1. Consultația – Medicul va analiza atent dantura și eventualele probleme, recomandând, după caz, efectuarea unor studii mai amănunțite (de exemplu, radiografia dentară).
2. Planul de tratament – În urma diagnosticului, se vor stabili care sunt pașii necesari pentru ameliorarea anomaliilor, dar și tipurile de opțiuni disponibile.
3. Ședința de montare – În cazul în care se prevede necesitatea montării unui aparat dentar, ulterior stabilirii particularității acestuia, se va efectua și o programare în vederea montajului.
4. Control – Periodic, va fi necesar să revii în cabinetul specialistului, conform indicațiilor, pentru a observa modificările ce au apărut în timp, dar și pentru curățare.
5. Îndepărtarea aparatului dentar – La finalizarea perioadei de îndreptare a dinților, brackeții vor fi îndepărtați.
6. Purtarea unui aparat de contenție – Lupta pentru un zâmbet frumos și dinți aliniați în mod corespunzător nu se oprește cu demontarea aparatului dentar. Specialiștii vor recomanda, în continuare, purtarea unui aparat de contenție fix sau mobil, pe o perioadă de minim 6 luni și până la câțiva ani, pentru a menține noua poziție a danturii și/sau pentru a preveni apariția altor anomalii.

Aflati mai multe pe pagina Aparat dentar

Cine poate apela la tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic este recomandat, de regulă, începând cu copiii a căror vârstă este de minim 6 ani, dar și pentru adulți, neexistând o limitare maximă din acest punct de vedere.
Bineînțeles, puteți face o primă vizită la cabinetul specialistului chiar și în primii ani de viață ai copilului și oricând în viața de adult, cu o periodicitate de 6-12 luni.

Cât costă serviciile noastre de ortodonție? Prețuri

Costurile privind tratamentele și intervențiile ortodontice variază în funcție de complexitatea acestora. În cadrul clinicii Dentaplus oferim următoarele servicii și costuri.

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.

  Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

  andrei constantinovici doctor stomatolog

  Modalități de plată

  plata in rate cu cardul la stomatologie

  DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

  Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații

  Ce spun clienții noștri