DINTE SĂNĂTOS

Parodontoza dinte sanatos

Tratament parodontoza

dinte parodontoza

Home » Servicii » Parodontoza

Ce este paradontoza?

Paradontoza este termenul popular folosit pentru o plajă vastă de afecțiuni parodontale. Problemele parodontale cuprind afecțiuni ale gingiei și ale osului din jurul dinților – parodonțiului – ligamentul periodontal, gingia, cementul si osul alveolar. De obicei se prezinta ca o agravare a gingivitei. La baza acesteia se află acumulările de placă bacteriană şi depozitele calcificate de tartru.

Cum îmi dau seama că am paradontoză?

O consultație la medicul dentist vă poate confirma prezența sau absența problemelor parodontale. Sângerarea gingivală este unul din primele semne ale problemelor parodontale și ar trebui să îndrepte pacientul spre medicul dentist. Alte semne pot fi retracțiile gingivale sau inflamațiile.

Parodontoza tratament stomatologic cu laser

Care sunt soluțiile terapeutice în paradontoză?

Tratamentele parodontale sunt foarte variate, în funcție de gravitatea afecțiunii. Formele incipiente de boală se pot controla prin igienizări corespunzătoare și aplicații locale de antibiotice specifice. Formele complicate necesită de multe ori intervenții chirurgicale care vizează îndepărtarea țesuturilor distruse de boala parodontală și uneori adiția de biomateriale în locul țesuturilor pierdute (os artificial, membrane de colagen etc).

Informații Generale

Tratamentele parodontale sunt foarte variate, în funcție de gravitatea afecțiunii. Formele incipiente de boală se pot controla prin igienizări corespunzătoare și aplicații locale de antibiotice specifice. Formele complicate necesită de multe ori intervenții chirurgicale care vizează îndepărtarea țesuturilor distruse de boala parodontală și uneori adiția de biomateriale în locul țesuturilor pierdute (os artificial, membrane de colagen etc).

Denumiri sub care este cunoscută boala parodontală

Cunoscută și sub denumirea de parodontita marginala, de obicei, este rezultatul unei igiene orale deficitare.

Periajul de cel puțin de doua ori pe zi, folosirea atei dentare si realizarea de controale dentare periodice pot îmbunătăți mult șansele de tratament cu succes pentru parodontita și, de asemenea, pot reduce șansele de a dezvolta aceasta boala.

Ce factori de risc predispun la apariția paradontozei?

  • Placa bacteriană
  • Fumatul
  • Stresul
  • Scrâșnitul dinților
  • boli cronice, precum diabet, epilepsie
  • unele medicamente (Enalapril – utilizat în afecțiunile cardiace)
  • Alinierea imperfecta a dintilor : dinti inghesuiti sau prezenta de spatii intre dinti
  • Restaurari dentare vechi sau incorec adaptate la dintii ( sau implanturi)

Tipuri de paradontita (paradontoza)

În primul rând, această afecțiune are la bază o infecție bacteriană, care afectează țesutul și osul care susține dinții. 

 

Aceasta prezintă inițial o formă superficială – 

  • gingivita (manifestată prin sângerări în timpul periajului dentar, miros neplăcut al gurii și dureri sau mâncărimi ale gingiilor). Este important să menționăm că în faza de gingivită, boală este încă reversibilă prin urmare este esențial să vă adresați medicului stomatolog imediat ce observați simptomele descrise mai sus.
  • ignorarea acestor semne duce la apariția unei forme ireversibile a bolii – parodontită marginală cronică. Aceasta are două forme: superficială si profundă.

 

Pe lângă simptomele remarcate în cazul gingivitei, apar retracția gingivală, mobilitatea crescută a dinților și apoi pierderea acestora.

 

  • parodontita agresiva incepe de obicei in copilarie sau la varsta adulta timpurie si afectează doar un număr mic de persoane. Tinde sa afecteze familiile si provoacă progresia rapida a pierderilor osoase si a dintilor, dacă nu este tratata;

 

  • boală parodontală cronică  caracterizează pacientul adult. Se caracterizează printr-o evoluție relativ lentă și dă retractii gingivale, mobilitate dentară, respirație urât mirositoare și poate evolua până la pierderea spontană a dinților. Nu este dureroasă, dar poate alterna cu episoade de parodontopatie acută când gingiile pot durea, se pot inflama și pot da durere.

 

Boala parodontala necrotizca ( ulcero- necrotica)  este considerata o urgenta in stomatologie. Se caracterizeaza prin moartea tesutului gingiilor, ligamentele dentare si osul de sustinere cauzat de lipsa alimentarii cu sange (necroza), ceea ce duce la o infectie severa. Acest tip apare in general la persoanele cu un sistem imunitar reprimat – cum ar fi infectia cu HIV, tratamentul cancerului sau alte cauze – si malnutritie. Mai poate sa apara ca o complicatie a eruptiei molarilor de minte.

Paradontoză prevenire

  • Igiena orală bună – periaj de două ori pe zi, folosirea atei dentare, folosirea apei de gură.
  • Vizite regulate la medicul dentist pentru igienizare – periaj – detartraj.

Ingrijire orala si parodontroza

Este imposibil să vorbim despre tratamentul parodontozei fără să accentuăm importanța îngrijirii orale la domiciliu. Întrucât placa bacteriană care este principala cauză a bolii parodontale începe să se reformeze pe dinți la câteva minute după spălare iar ritmul de formare este continuu și se accentuează după mese, este foarte important să știm cum să controlăm placă bacteriana printr-o igienă corectă la domiciliu. Igiena orală personală corectă poate preveni boala parodontala la pacienții sănătoși și în același timp poate susține și ajută eficacitatea tratamentului profesional efectuat de medicul dentist în cabinet. La fel de bine lipsa unei igiene orale corespunzătoare va duce la apariția bolii parodontale și poate compromite diversele tipuri de tratamente profesionale. 

 

Periajul dentar corect este principala modalitate de îndepărtare a plăcii bacteriene de la nivelu dinților și a marginii gingivale libere.

 

Periajul dentar manual este formă clasică de igienizare orală ce are o eficientă buna atunci când este realizat corect. Aceasta corectitudine este însă un deziderat destul de greu de atins întrucât implică respectarea unor mișcări specifice ( mișcări repetate de pensulare dinspre marginea gingivală liberă înspre marginea liberă a dintelui), o anumită perioada de timp de periaj (4-5 minute), o presiune moderată care să nu ducă la uzuri dentare și leziuni gingivale etc. În teorie lucrurile sună simplu iar pastele de dinți moderne care miros frumos și spumează mult ne duc în eroare și ajungem să credem că numai după câteva mișcări de multe ori incorecte ca tehnică, în 30-40 de secunde de periaj manual suntem “ gata” . Nu e de mirare că peste 75%  dintre pacienții pe care îi vedem, care declară că folosesc periajul manual, prezintă un control incorect al plăcii bacteriene și consecințe ale acumulării plăcii bacteriene precum carii și parodontoză în diferite stadii. Mai ales pentru acești pacienții care nu reușesc să folosească corect periajul manual recomandăm periuțele electrice care:

  • efectuează mișcări standardizate
  • realizează mult mai multe mișcări pe minute ( ex. până la 62000 mișcări pe minut în cazul periutelor sonice Philips Sonicare versus 200 mișcări pe minut câte se pot realiza în medie cu meriuta manuală) , deci timpul total de periaj necesar este mult mai mic
  • sunt prevăzute cu timere automate ceea ce îndrumă pacientul să se perieze exact atât timp cât trebuie
  • au o sumedenie de senzori smart : senzor de presiune ce va controla riscul de uzură dentară exagerată sau de rănire a gingiilor și senzor de localizare : funcționează practic că un gps stomatologic ce te îndrumă astfel încât să nu ratezi curățarea niciunei zone 
  • în concluzie asigura realizarea cu foarte mare ușurință a unei igiene orale superioare.

 

Există mai multe tipuri de periuțe dentare electrice. Nouă , la DENTAPLUS, ne plac periuțele sonice ( care imită mișcarea periutei manuale pe care o optimizează până la de 10 ori).  

 

Mijloace auxiliare de igienă. orală la domiciliu implică :

  • igienizare interdentara : deși ignorate de un număr alarmant de mare de pacienți, zonele interdentare sunt extrem de importante în prevenirea parodontozei. Suprafețele interdentare reprezintă până la 30 % din suprafața dentară totală deci necuratandu-le, practic nu igienizăm o treime din suprafața dinților. Periuțele dentare nu reușesc să pătrundă interdentar de cele mai multe ori de aceea este obligatoriu să folosim ață interdentare sau diverse dispozitive de curățare interdentara: periuțe interdentare speciale, dușuri sau irigatoare dentare
  • curățarea limbii: datorită reliefului ei accentuat, limba poate găzdui un număr important de bacterii și poate funcționa ca un rezervor pentru bacteriile din placă bacteriană. Igiena limbii se face cu device-uri speciale numite scraper (atenție, folosite necorespunzător pot răni limba) sau cu capete speciale de curățare a limbii ce se pot atașa diverselor modele de periuțe electrice.

Simptome paradontoza

O consultație la medicul dentist vă poate confirma prezența sau absența problemelor parodontale. 

  • Sângerarea gingivală este unul din primele semne ale problemelor parodontale și ar trebui să îndrepte pacientul spre medicul dentist. 
  • Alte semne pot fi retracțiile gingivale sau inflamațiile precum:
  • Gingii umflate sau pufoase;
  • Gingii de culoare roșu aprins, roșu întunecat sau purpuriu;
  • Gingii care se simt moi atunci când sunt atinse;
  • Gingii care sângerează ușor;
  • Gingiile care se îndepărtează de dinți (se retrag), făcând dinții să arate mai mari decât în ​​mod normal;
  • Spații noi care se dezvoltă între dinți cu aspect de triunghiuri negre;
  • Respirație urât mirositoare;
  • Durere în timp ce mestecați;
  • O schimbare a modului în care dinții dvs. se potrivesc atunci când mușcați.
  • Dinti mobili

Diagnostic & tratament parodontoza

Diagnosticarea se face doar de catre medicul specialist, in timpul unei examinari in care va avea in vedere: 

  • Istoricul medical (fumatul sau medicatia contribuie la uscarea gurii si favorizeaza infectiile) & radiografii dentare 
  • Existența tartrului / placii si a sangerarii ușoare
  • Măsurarea adâncimii spațiului dintre gingii și dinți, așezând o sondă dentară lângă dintele dvs. sub gingie, de obicei pe mai multe poziții din cavitatea orală. Într-o gură sănătoasă, adâncimea buzunarului este de obicei între 1 și 3 milimetri (mm), situație în care buzunarul se numește șanț gingival. Când acest buzunar depășește 3 mm, capătă semnificație patologică și se numește pungă parodontală.  Pungile mai adânci de 4 mm pot indică parodontita. O pungă parodontală mai mari de 6 mm nu pot fi curățate bine;

Care sunt etapele tratamentului parodontal? Cum se tratreaza parodontoza?

Tratamentul implica curatare dentara ce se extinde sub gingii si un program viguros de igiena bucala la domiciuliu. Cazurile avansate pot necesita antibioterapie si chirurgie.

 

Etapa nechirurgicală:

 

  • Pacientul necesită o evaluare parodontală, care include parodontometrie, radiografii, istoric și factori de risc, rezolvarea problemelor odontale, precum carii, plombe debordante, lucrări protetice prost adaptate etc.
  • Tratamentul presupune detartrajul dentar, air flow și periaj dentar pentru a putea scădea numărul bacteriilor din cavitatea bucală și a elimina tartrul, principalul factor al gingivitei. Tehnică pe care o abordăm la DENTAPLUS se numește Terapia ghidată a biofilmului (Guided Biofilm Therapy) , conform protocoalelor EMS , ce asigură targetarea tratamentului exact către zonele unde este cea mai mare nevoie de a acționa, fără a riscă lezarea inutilă a țesuturilor sănătoase.
  • Ulterior, se inițiază chiuretajul subgingival (netezire radiculara) în câmp închis, prin introducerea între gingie și dinte a unor instrumente fine, cu ajutorul cărora sunt eliminate infecția și tartrul din zona afectată.
  • Zona este în final spălată cu soluții antiseptice iar la nivel gingival se vor aplica substanțe medicamentoase

 

ETAPA CHIRURGICALA, care presupune una dintre interventiile de mai jos:

 

  • operatia cu lambou (chirurgie de reducere a „buzunarelor”).
    Procedura consta in efectuarea unor incizii mici in gingie astfel incat o portiune a tesutului gingival poate fi ridicat, radacinile dintelui fiind expuse pentru o mai buna curatare. 
  • grefa de tesut moale.
    Cand se pierde tesut gingival din cauza bolii parodontice, gingia se retrage. Daca retragerea gingiei este semnificativa, este nevoie de inlocuirea tesutului deteriorat. Acest lucru se face de obicei prin prelevarea unei mici zone de tesut din cerul gurii (bolta palatina) sau o alta sursa si atasarea ei in locul afectat. Aceasta procedura acopera radacinile expuse ale dintilor, reducerea pierderii si retragerii gingiei, contribuind si la imbunatatirea aspectului danturii.
  • grefa de os.
    Cand parodontoza este avansată si a distrus osul din jurul radacina dintelui se apeleaza la grefa de os. Grefa poate fi compusa din mici fragmente dintr-un os propriul os sau os sintetic. Grefa de os ajuta la fixarea dintilor in locatia proprie, previne pierderea lor. De asemenea, serveste ca o platforma pentru regenerarea osului natural.
  • regenerarea asistata a tesutului.
    Regenerarea osului care a fost distrus de paradontoza se face prin inserarea unei bucăți de material biocompatibil între osul existent si dinte – materialul previne intrarea de tesut nedorit in zona afectata, permitand osului sa crească din nou.

 

La DENTAPLUS standardul de aur pentru tratamentul parodontontozei il reprezinta tratamentul cu laser. După tratamentul de chiuretaj, care se realizează de preferat într-o singură ședință pentru toată cavitatea bucală, utilizam în aceeași ședință un tratament laser, care presupune:

 

  • scalarea și planarea mecanică a suprafeței rădăcinii
  • decontaminarea laser, adică eliminarea bacteriilor patogene specifice;
  • sunt îndepărtate resturile de tartru subgingival
  • țesutul gingival bolnav este acționat selectiv, astfel încât să poată fi păstrată numai gingia sănătoasă, capabilă să se reatașeze de dinte.

 

Utilizăm 2 tipuri de laser diferite: BioLase și LiteTouch , care lucrează cu lungimi de undă diferite, asigurându-ne astfel că acoperim un spectru cât mai larg de eficientă și reușim astfel să ne apropiem cât mai mult de conceptul de pungi parodontale sterile, stopând aproape toți microbii patogeni. Prin utilizarea acestei terapii am reușit să reducem necesitatea de reintervenție chirurgicală, făcând tratramentul parodontozei mult mai ușor de suportat de către pacienți: mai puțină chirurgie înseamnă disconfort redus și in același timp risc scăzut de complicații.

 

Ce avantaje are tratamentul cu laser?

 

  • Reprezintă o soluție minim invazivă pentru tratamentul parodontozei, deci nu doare
  • Crează soluții biologice de reatașare a gingiei pe dinte
  • Energia laserului ajută la înlăturarea microbilor și țesuturilor afectate
  • Este stimulată vindecarea, ajutând la refacerea țesutului moale
  • Durata tratamentului este scurtată, în general 1-2 ședințe
  • Disconfortul este minim, de cele mai multe ori neexistând nicio durere post-operatorie
  • Lipsa sângerării post-operatorii 
  • Recuperare rapidă pentru pacient 
  • Lipsa retracției sau o retracție minimă a țesuturilor moi
  • Lipsa sensibilității dentare post-tratament
  • Lipsa cicatricilor în urma tratamentului (retracții, gingii arse, etc)

Reducerea adâncimii pungilor partodontale

In cat timp se trateaza parodontoza?

Durata de timp de tratament inițial al bolii parodontale a scăzut odată cu introducerea tehnicilor laser, procedurile în sine fiind mai simple și mai ușor de suportat pentru pacienți.  În linii mari este vorba de o ședința inițială de diagnostic și terapie ghidată a biofilmului care la câteva zile poate fi urâtă de ședința efectiva de curățate parodontală și terapie laser.Este ideal că toată cavitatea orală să fie tratată în aceeași ședința; altfel, bacteriile din zonele necurățate pot popula zonele proaspăt curățate anulându-se astfel efectul tratamentului. Dacă totuși din diverse motive este nevoie că ședința de tratament să fie împărțită în două, cele două programări trebuie realizate în zile cât mai apropiate. În mod evident pacientul va fi programat și la ședințe de control pentru a se observă evoluția tratamentului.

 

Ceea ce trebuie să înțeleagă un pacient parodontopat, este că relația să cu medicul dentist nu trebuie să se întrerupă niciodată. Una din glumele pe care le facem frecvent cu pacienții noștri este să îi indrumam să își aleagă nu doar un parodontolog bun ci și unul carve le este simpatic , căci urmează să aibe o relație de foarte lungă durata. Medicul parodontolog va trebui să își dispensarizare pacienții în mod continuu pentru a urmări :

 

  • corectitudinea efectuării igienei orale – când se observă semne de deteriorare, medicul parodontolog va trebui să înțeleagă de ce și să îndrume pacientul spre tehnici de igienă orală potrivite pentru el, atât din punct de vedere al eficienței cât și al complianței 
  • apariția unor eventuali factori noi ce ar putea duce la reapariția bolii parodontale : cel mai frecvent lucrări dentare noi incorect adaptate sau obiceiuri vicioase precum fumatul sau ticuri ce traumatizeaza gingia 
  • realizarea recurentă a terapiei ghidate a biofilmului  ( cu frecvență mai mare față de pacienții ce nu suferă de parodontoză : de 3-4 ori pe ani la parodontopati versus de 2-3 ori pe ani la non -parodontopati)
  • reactivarea unor focare de boală parodontală ce trebuie identificate timpuriu și stopate înainte de se accentua și extinde – în acest sens e posibilă nevoia de aplicare localizată a tratamentului cu laser doar în anumite zone cu probleme.

Evoluția parodontozei

Boala parodontală, parodontoza, este cauzată de bacteriile patogene din placa bacteriană ce aderă pe suprafața dinților și țesuturilor moi (gingie).

 

Neîndepărtată prin periaj zilnic (de 2 ori pe zi), placa bacteriană se mineralizează, ducând la apariția tartrului dentar care nu poate fi eliminat decât prin igienizări profesionale în cabinetul stomatologic (recomandat de minim 2 ori pe an).

 

Prin acumulare, tartrul actionează mecanic asupra gingiei având un dublu efect negativ cumulativ:

  • inflamarea gingiei (gingivita, primul stadiu al bolii parodontale – sângerări gingivale)
  • îndepartarea gingiei de pe dinte (retracția gingivală) și/sau apariția pungilor parodontale, care favorizează progresia bolii parodontale.

 

Pe măsură ce placa bacteriană se maturează, ea capătă în componentă specii bacteriene din ce în ce mai patogene și mai nocive pentru țesuturile parodontale. Multe din acestea fiind anaerobe ( trăiesc în mediu fără oxigen) se cantoneaza în profunzimea tesuturilor parodontale de unde se îndepărtează foarte greu.  Aceste bacterii patogene situate profund nu se mai pot îndepărta prin simplul detartraj ci necesită intervenții suplimentare de tipul chiuretaj subgingival sau terapia parodontozei cu laser.

 

~  Gingivitele 

 

Am identificat ca fiind extrem de eficientă în tratamentul inițial al afecțiunilor parodontale terapia ghidată a biofilmului ( Guided Biofilm Therapy) , conform protocoalelor EMS, unul din principalii furnizori de tratamente pentru paradontoză la nivel mondial.

 

Care sunt principalele cauze ale gingivitei?

 

  • placă bacteriană este factorul cauzal principal
  • existența tartrului
  • Existența dinților înghesuiți
  • Spații între dinți
  • Prezența obturațiilor neadaptate perfect cavităților
  • Prezența unor lucrări protetice necorespunzătoare
  • un sistem imunitar deficitar

 

~ Gingivita de sarcină

 

Gingivita este inflamare a gingiei, pe care o recunoaștem mai ales după apariția acelor pete roșii de sânge după fiecare periaj, care, în cazul femeilor gravide, survine în urma efectelor transformărilor hormonale. Secreția crescută de hormoni estrogeni este responsabilă de creșterea aportului de sânge în toate țesuturile organismului, inclusiv la nivelul cavității bucale. În plus, modificările hormonale care apar în sarcina favorizează dezvoltarea anumitor specii bacteriene în cavitatea orală a gravidei ce vor întreține gingivită. Gravida experimentează eritemul și tumefierea gingiilor, iar astfel periajul devine astfel superficial, pacienta încercând să diminueze disconfortul, însă creează un cerc vicios. Cum periajul nu este unul eficient, se ajunge la o igienă precară, sporind numărul bacteriilor, care agravează inflamația existentă a gingiei.

 

Ce se întâmplă dacă nu o tratați?

 

De vreme ce gingiile devin adevărate rezervoare de bacterii, acestea pot fi cauza apariției unor boli. Astfel, în urma afectării ligamentelor și chiar oaselor ce înconjoară dantura se crează abcese parodontale. Abcesul parodontal este considerată o  urgență stomatologică și trebuie tratat imediat. La nivel sistemic, bacteriile ajung în fluxul sangvin și sunt transportate în tot corpul, inclusiv în uter. Corpul secretă automat un acid gras care controlează inflamația și contracția mușchilor netezi (prostglandina), ce în mod normal trebuie să apară doar în momentul travaliului. Din păcate, acesta poate declanșa nașterea prematură din cauza acestui semnal fals. 

 

O altă complicație la care poate duce gingivita de sarcină este predispoziția la apariția tumorilor dentare – granulom piogenic, care apar ca răspuns la bacteriile dezvoltate local, la nivelul gingiilor. Din fericire, acestea pot fi eliminate prin intervenție chirurgicală, fiind de natură benignă.

 

~  Parodontoză sau Parodontiota marginala 

 

Nediagnosticate şi netratate la timp, gingivitele evoleaza şi se cronicizează, iar boală parodontală se transformă în parodontoză. Inflamatia ce iniţial a afectat doar gingiile, se va extinde până la straturile profunde ale peridontiului, cauzând chiar şi resorbtie osoasă. Mai exact, are loc “topirea” ţesutului osos ce susţine gingiile.
Orice persoană ce se confruntă cu depozitele inestetice de tartru, trebuie să înţeleagă că aceste acumulări mineralo-organice se află la baza instaurării bolii parodontale, principala responsabilă de pierderea dinţilor.

 

Care sunt cauzele apariției parodontozei?

 

Este cauzată de placa bacteriană, o pelicula lipicioasă de bacterii care se formează în mod constant suprafața dinților. Dacă placa nu este îndepărtată corespunzator la timp, aceasta poate duce la inflamatii tisulare cu diverse consecinte precum: retracții gingivale importante, cu apariția ulterioară a unor spații (pungi parodontale), în care se pot colecta foarte multe bacterii. Dacă nu este îndepărtată, aceasta devine din ce în ce mai groasă, transformându-se progresiv în tartru dispus de-a lungul dinților și sub gingiile dumneavoastră. Aceste spații nou aparute împreună cu tartrul fac dificilă igienizarea cavității orale, fără ajutorul medicului dentist și astfel boala parodontală se poate dezvolta.

 

Care sunt principalele simptome ale parodontozei?

 

  • gingii roșii și tumefiate,
  • cu apariția sângerărilor ușoare, atunci când vă periați sau vă curățați între dinți și
  • apariția retracțiilor gingivale, care își măresc dimensiunile odata cu evoluția bolii parodontale.
  • respirația urât mirositoare
  • secrețiile purulente între dinți și gingii
  • o ușoară mobilitate dentara sau deplasarea dinților, cu aparitia unor spatii interdentare

Ce alimentatie este recomandata pentru cei ce sufera de paradontoza? Regim alimentar paradontoza

Alimente permise în parodontoză: orez, grâu, orz, mei, porumb, supă de fasole, produse lactate (exceptând iaurtul), supă de iepure sau de fazan, dovlecel, dovleac, sparanghel, castravete, spanac, lăptucă, miere, pepene verde, cantalup, banană, struguri și alte fructe dulci.

Alimente interzise în parodontoză: porc, pește, vită, pui, berbec, bivol, alcool, sare, fructe acre, lămâie, roșie, condimente picante, soia, ulei de susan, băuturi fierbinți, cartofi, ridichi, legume verzi, iaurt, oțet, mâncăruri grase, alimente fripte sau prăjite.

Veți consuma cu predilecție grâu încolțit cu brânză de vaci și miere, orez cu condimente carminative, grâu fiert și amestecat cu miere, dovleac copt și alte preparate pregătite din alimentele recomandate.

Se recomandă ca între orele 18.00 și 11.00 dimineață, a doua zi, să nu mâncați.

Cat de eficiente sunt tratamentele alternative pentru paradontoza?

Tratamentul cel mai eficient este prevenția: o igienă dentară riguroasă și o vizite regulate la dentist în care să realizați detartrajele și periajele aferente.

 

Există, în aceeași măsură, și alte tipuri de tratamente care sunt promovate și susținute în diferite contexte. 

 

  • tratament sub formă de pastile 
  • tratament naturist (vitamina C, aloe vera, coacăze, ulei de măsline sau gălbenele, echinaceea). Desigur, nu pot dauna însă, de obicei, nici nu tratează realmente această afecțiune de altfel extrem de serioasă.
  • tratament injectabil se referă la realizarea unor vaccinuri , local , la nivel gingival ce în teorie ar trebui să crească imunitatea locală oprind evolutia parodontozei. În realitate din păcate, predictibilitatea acestor tratamente nu este foarte mare : uneori ele funcționează, alteori nu. De asemeni disponibilitatea pe piață a acestor vaccinuri suferă de perioade mari de discontinuitate. Deși inițial sună promițător, după analiză exactă a acestui tip de tratament, îl considera mai puțin eficient decât tratamentele cu laser
  • tratament cu laser, ale cărui detalii le vedeți mai sus.

Complicatiile parodontitei

Dacă nu se tratează la timp are ca urmare distrugerea țesuturilor de susținere dentară (parodonțiu) și pierderea stabilității dinților.

 

Dincolo de complicațiile locale, există și posibilitatea unor complicații sistemice: trebuie să conștientizăm că orice rana, orice ulceratie de la nivelul cavității orale (inclusiv locul ce sangereaza la periaj) reprezintă o poartă de acces a bacteriilor în fluxul sangvin general. Atunci când încărcătura bacteriană gingivală este foarte mare, prin porțile de interdentare menționate anterior, bacteriile pătrund în circulație și pot ajunge la alte țesuturi pe care le afectează. Complicațiile cele mai mari apar la persoane imunosuprimate sau la pacienții cu afecțiuni cardiace , endocardită bacteriană fiind una din principalele consecințe ale acestui fenomen.

Paradontoză la copii

Din păcate, nici copiii, nici adolescenții nu sunt feriți de parodontoză, în varianta sa cronică instalându-se încă din adolescență, fiind potențate de modificările hormonale din adolescență precum și de neglijența în igienă orală ce caracterizează această vârstă.

andreea wagner despre coroana dentara

Medic dentist specialist protetică dentară, estetică dentară, parodontologie

Dr. Andreea Wagner răspunde la întrebări

Este paradontoza contagioasa? Se transmite?
NU. Nu este contagioasă. În cadrul dezvoltării bolii parodontale joacă un rol și factorul genetic, însă igiena bucală precară reprezintă punctul de plecare al acestei afecțiuni. În mod normal, parodontoza se transmite ereditar într-o proporție mică, însă părinții care suferă de parodontoza e bine să își programeze periodic copilul la specialiștii în parodontologie pentru consultații de rutină, în scopul prevenirii dezvoltării unei astfel de afecțiuni.

La ce varsta apare paradontoza?
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 20% dintre adulţii cu vârsta între 35 şi 44 de ani suferă de boală parodontală severa, dezvoltată in special din lipsa unei igiene corespunzătoare şi personalizate, dar şi a unui tratament corect, realizat la timpul potrivit.

Ce pasta de dinti este recomandata pentru paradontoza?
Din păcate, sloganurile publicitare ne fac să credem că există paste de dinți sau ape de gură care în mod magic fac parodontoza să dispară. Din păcate, acest lucru este fals, întrucât odată dezvoltate bacteriile ce cauzează parodontoză sunt extrem de greu de îndepărtat. Igienizarea la domiciliu joacă un rol extrem important, însă fără ajutorul medicului specialist decontaminarea cavității orale și implicit stoparea parodontozei sunt imposibile. Este foarte important să înțelegem că acțiunea mecanică a tehnicilor de igienă orală (îndepărtarea mecanică a plăcii bacteriene cu periuță de dinți manuală sau electrică, cu ață interdentara sau cu irigatorul oral ) joacă rolul principal în igienizare orală în timp ce acțiunea chimică medicamentoasă a componentelor apei de gură sau a pastei de dinți joacă un rol secundar.

 

Este greșit să credem că o pastă de dinți prin simpla ei componentă medicamentoasă va stopa paradontoza.

 

Totuși există produse de igienă orală ( ape de gură, paste de dinți și geluri locale) ce au componentă medicamentoasă indicată în prevenirea, respectiv, tratamentul bolii parodontale. Majoritatea acestor produse au în componență un ingredient activ numit clorhexidina în diferite concentrații cu indicații specifice infunctie de etapă de tratament : prevenire-mentenanță, cură activă etc. Aceste produse ar trebui utilizate sub stricta îndrumare a medicului stomatolog pentru a preveni efectele adverse.

Playlist Video Parodontoză | Cum o tratezi

În acest playlist vei găsi toate vlogurile DentAPlus despre parodontopatie, semnele care anunță parodontopatia, cum si ce ai de făcut în diferite stadii ale parodontopatiei, de ce sa nu tratezi parodontoza cu tratamente de pe net.

Nu mai aștepta! Alege un videoclip din playlist-ul nostru folosind meniul din video-ul de mai jos și începe călătoria ta către un zâmbet strălucitor și încredere în sine. 😁✨🎬

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa DENTAPLUS pentru a vă confirma ziua și ora programării.

    Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

    andrei constantinovici doctor stomatolog

    Modalități de plată

    plata in rate cu cardul la stomatologie

    DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

    Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații

    Ce spun clienții noștri