Proteza dentară scheletată

Home » Servicii » Proteza dentara scheletata

Ce este proteza dentară scheletată?

Protezele dentare scheletate sunt proteze ce pot fi detașate, parțial mobile, formate din dinți falși, care au rolul de a-i înlocui pe cei lipsă. Ei sunt montați pe o bază ce imită gingia și susținută de o structură metalică. Chiar dacă materialele folosite în realizarea protezei par a fi inconfortabile și inestetice, s-a dovedit că tocmai folosirea lor permite o fixare bună și asigură o masticație corectă. Datorită bazei de gingie falsă din silicon utilizarea sa este foarte confortabilă. În ceea ce privește vizibilitatea protezei, ea nu atrage atenția deoarece este o lucrare de dimensiuni reduse cu o estetică superioară față de protezele mobile obișnuite si totodată este personalizată pe culoarea cavității bucale a fiecărui pacient.

Când este recomandată proteza dentară scheletată?

Proteza dentară scheletată este recomandată de medicii specialiști atunci când pacienții nu mai dețin o parte din dinții naturali. În funcție de poziția dinților și starea de sănătate a celor rămași se permite realizarea unei astfel de lucrări. Protezele scheletate se mai pot recomanda atunci când un implant dentar nu este posibil din anumite motive de sănătate cum ar fi inexistența unei cantități de structură osoasă pentru realizarea implantului, boli ale sângelui, probleme de coagulare a sângelui, efectuarea terapiilor precum radioterapie sau chimioterapie etc. Totodată, se mai recomandă protezele scheletate atunci când situația clinică a pacientului nu permite aplicare unei punți dentare fixe cimentate.

Tipuri de proteze dentare

Protezele dentare scheletate pot fi de mai multe feluri în funcție de materialele folosite dar și de modul de fixare a acestora. Metoda de fixare a protezelor este realizată în funcție de numărul de dinți care lipsesc și de dorința pacientului în materie de ce dorește să obțină. Protezele dentare au mai multe modalități de prindere cum ar fi: pe implanturi, cu bonturi protetice specific, pe dinți naturali cu croșete și cu sisteme speciale de prindere și pe arcada dentară. În ceea ce privește modul de prindere avem următoarele tipuri de proteze scheletate: simple, ce utilizează croșete turnate și contracroșete pentru a fi prinse de dinții naturali și cu sisteme speciale precum culise sau capse și telescoape.

Protezele cu prindere pe culise sau capse

Culisele sunt printre cele mai fiabile sisteme speciale folosite în protezele dentare, oferind pacientului confort, mai ales în timpul masticației, durabilitate dar și o bună estetică. Acest tip de proteze necesită îmbrăcarea dinților de bază cu coroane metalo-ceramice ce vor deține un sistem de unire metalic cu forme speciale pentru a se putea atașa sistemul de prindere conținut în proteză. Unirile metalice pot fi vizibile doar în momentul în care proteza dentară nu este fixată, dar odată cu montarea acesteia nimic inestetic nu mai este la vedere.

De multe ori proteza de tipul cu prindere pe culise sau capse este foarte ușor comparabilă cu o proteză fixă din anumite puncte de vedere. Avantajele unui astfel de model de proteză ar fi că prezintă o stabilitate ridicată, o bună masticație, o dicție neschimbată și un grad de confort ridicat.

Protezele cu croșete turnate

Croșetele sunt cele mai utilizate mijloace de stabilizare, sprijin și menținere a protezelor scheletate. Croșetele metalice fac posibilă fixarea protezei prin brațele metalice ce înlocuiesc dintele, parțial sau în totalitate, cu ajutorul unor pinteni ce se inserează în locurile create special în dinte.

Croșetele turnate, după cum reiese din denumire, sunt obținute prin turnarea materialului, modelate din ceară sub formă de machetă. Croșetele turnate fac parte din elementele de structură ale protezei, ele fiind făcute odată cu cadrul metalic al protezei dentare. Acest tip de croșete prezintă un contact în suprafața cu dintele sau dinții respectivi și au funcții precum menținerea, stabilizarea, sprijinul, încercuirea, menținerea direct etc. Protezele cu croșete turnate nu pot fi utilizate în combinație cu implanturile dentare.

Protezele telescopate

O proteză telescopată sau telescopică este recomandată persoanelor care dețin puțini dinți ce pot fi folosiți ca și baze de prindere pentru proteză. Totuși există șansa de a utiliza o astfel de proteză și pe implanturi dentare.

O proteză telescopată are o ancorare ce constă în aplicarea a două coroane de înveliș pe dinții de bază, care trebuie să facă un contact impecabil. Un dinte de susținere poartă denumirea de bont, astfel prima coroană se cimentează pe bont, acesta reprezentând primul telescop, urmând ca mai apoi să se suprapună a doua coroană, care este parte integrată a scheletului din metal, realizându-se astfel telescopul secundar.

Aceste tipuri de proteze necesită o pregătire mai deosebită a dinților de sprijin și anume este necesară frezarea lor. Odată cu acest proces se pierde din țesutul dentar sănătos, făcând ca această procedură să fie definitivă. După reducerea în dimensiune a dinților bază ei sunt acoperiți cu o structură metalică. Atunci când proteza telescopată este aranjată pe poziție, ea acoperă în întregime dinții de sprijin ai pacientului, rezultând astfel o estetică perfectă.

avantaje dezavantaje proteze scheletate

Avantaje și dezavantaje ale protezelor dentare scheletate

Ca și în cazul multor intervenții stomatologice deciziile vin în urma unor prezentări despre beneficiile oferite de intervenție dar și despre inconvenientele lor. Trebuie să ne întrebăm de ce să optăm pentru o proteză dentară scheletată sau de ce să nu alegem o astfel de lucrare.

Câteva avantaje pe care le aduce o proteză dentară scheletată:

· Prețuri mai scăzute față de implanturile dentare;
· Durata mai redusă a tratamentului;
· Cea mai durabilă proteză dintre cele mobile;
· Aspectul natural al danturii;
· Confort ridicat și greutate mică;
· Acceptate mai ușor față de protezele clasice;
· Nu afectează procesul de masticație și nici dicția;
· Ușor de igienizat;
· Potrivite pentru persoanele care nu pot realiza implanturi din cauze medicale.

Dezavantajele unei proteze dentare scheletate:

· Disconfort temporal;
· Costuri mai ridicate față de o proteză clasică;
· Nu se poate utiliza în cazul pierderii complete a dinților.

andrei constantinovici doctor dentist

Medic specialist Protetică dentară, Estetică dentară, Implantologie

Când este recomandată proteza dentară scheletată?

Proteza dentară scheletată este recomandată de medicii specialiști atunci când pacienții nu mai dețin o parte din dinții naturali. În funcție de poziția dinților și starea de sănătate a celor rămași se permite realizarea unei astfel de lucrări. Protezele scheletate se mai pot recomanda atunci când un implant dentar nu este posibil din anumite motive de sănătate cum ar fi inexistența unei cantități de structură osoasă pentru realizarea implantului, boli ale sângelui, probleme de coagulare a sângelui, efectuarea terapiilor precum radioterapie sau chimioterapie etc. Totodată, se mai recomandă protezele scheletate atunci când situația clinică a pacientului nu permite aplicare unei punți dentare fixe cimentate.

Există contraindicații în privința protezelor dentare scheletate?

Având în vedere că proteza dentară scheletată este printre cele mai bune alternative atunci când nu se poate recurge la un implant, nu există contraindicații în ceea ce privește efectuarea unui astfel de tratament. Cum a fost precizat anterior, protezele scheletate sunt o alternativă pentru implanturi deoarece ele sunt contraindicate atunci când există probleme de sănătate. În momentul în care un pacient cu boli precum tumori maligne în zona capului sau gâtului, SIDA, tuberculoză acută, inexistența unei structuri osoase bune și așa mai departe, are posibilitatea de a apela la o proteză dentară scheletată se înțelege de la sine că nu există niciun fel de contraindicație în privința acestor tipuri de proteze dentare, acestea fiind sigure.

Proteza dentară scheletată vs. proteza fixă pe implanturi

Față de proteza dentară scheletată ce este recomandată persoanelor care au pierdut doar o parte din dantură, proteza fixă pe implanturi este soluția potrivită în cazul pacienților care și-au pierdut întreaga dantură sau a căror dantură nu mai poate fi salvată deloc. Acest tratament este destinat în primă fază pacienților care și-au pierdut toți dinții indiferent de motivele care au dus la această problemă, celor care suferă de paradontoză avansată sau pacienților care au avut intervenții chirurgicale dentare eșuate.

O proteză dentară fixă pe implanturi este susținută de implanturi dentare, de regulă sunt realizate un număr de 6 pe maxilarul superior și 4 pe cel inferior, putând fi scoasă doar de medicul specialist pentru igienizare sau alte intervenții. O astfel de proteză nu înlocuiește doar dinții, cât și țesutul gingiilor. Chiar dacă tratamentul pare unul greu și dificil el nu schimbă procesul de masticație și nici articulația maxilarului. Totuși, proteza dentară fixă pe implanturi are un preț mai ridicat față de cea scheletată deoarece ele sunt o variantă superioară, oferind o stabilitate mai mare. Spre deosebire de proteza scheletată, care poate fi scoasă pentru îngrijire, proteza fixă pe implanturi nu poate îndeplini această funcție deci este necesară o îngrijire extrem de atentă.

Întreținerea și îngrijirea protezei dentare scheletate

Este important să îngrijim proteza dentară scheletată la fel cum ne îngrijim și dinții naturali deoarece este posibil ca și în cazul lor să apară anumite infecții pe care cu siguranță nu le dorim. Dantura naturală dar și protezele sunt predispuse pericolului de a dezvolta placă bacteriană, tartru și pete inestetice. Degeaba investim într-o proteză bună din toate punctele de vedere dacă nu avem grijă de ea.
În cazul îngrijirii protezelor dentare scheletare este recomandat ca după fiecare masă să se clătească gura, de preferat ar fi utilizarea unei ape de gură dar se poate și cu apă simplă. Ca și în cazul danturii naturale, perierea se face de 2 ori pe zi însă fără compuși abrazivi sau pastă de dinți cu efect de albire. Totodată, în momentul periajului se poate scoate proteza și se poate curăța doar cu ajutorul unei periuțe de dinți. Totuși mai este recomandat ca în decursul zilei să se plaseze proteza dentară, timp de 5-10 minute, într-o soluție specială ce nu corodează elementele din care este realizată proteza, îndepărtându-se astfel placă bacteriană.
La fel ca și în cazul unei danturi naturale sănătoase este de preferat ca pacientul cu proteză dentară scheletată să se prezinte la medicul stomatolog cel puțin de 2 ori pe an, deși indicat ar fi pentru toți pacienții ca vizitele să fie mult mai frecvente.

Cât costă? Prețuri proteze dentare scheletate

 

Prețul unei proteze dentare scheletate este de obicei mai mare decât în cazul unor proteze clasice, dar mai mic decât cel al implanturilor. În tabelul următor sunt prezentate prețurile protezelor dentare scheletate.

Te poți programa acum la una din cele 2 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a vă confirma ziua și ora programării.

    Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

    andrei constantinovici doctor stomatolog

    Ce spun clienții noștri

    Modalități de plată

    plata in rate cu cardul la stomatologie

    DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

    Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații