PROTEZA DENTARA

Ce este, tipuri de proteze, preturi si intretinere

Ți-ai pierdut zâmbetul, nu mai poți pronunța cuvintele corect și îți este jenă să accepți invitațiile la masă? Proteza dentară te poate scapă de toate aceste probleme! Vei putea zâmbi din nou ca pe vremuri și vei putea mânca fără probleme alimentele preferate

Home » Servicii » Proteze dentare

Ce este proteza dentara?

Proteză dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat pentru fiecare pacient în parte, care are ca scop înlocuirea danturii pierdute cu dinți artificiali. Protezele dentare sunt alcătuite din două părți: baza protezei și dinții artificiali.

Cand se recomanda proteza dentara?

Protezele dentare sunt recomandate în momentul în care pacienții nu mai au suficienți dinți care să sprijine o restaurare protetică fixă, dar și în cazul celor care și-au pierdut toată dantură.

Tipuri de proteze dentare

Protezele dentare pot fi de trei tipuri: totale, partiale si scheletate. Protezele partiale sunt folosite in cazul persoanelor la care este necesara inlocuirea unor dinti lipsa. In schimb, protezele totale sunt folosite in cazul persoanelor care nu mai au niciun dinte natural. Proteza scheletata este recomandata celor care au doar o parte a dintilor naturali, dar in cazul carora nu se poate apela la implanturi dentare.

Proteza dentara partiala

Proteza dentara partiala are rolul de a completa spatiul ramas intre dintii naturali. Proteza dentara partiala se fixeaza cu ajutorul unor sisteme speciale de prindere de dintii naturali.

Proteza dentara fixa (pe implanturi)

Proteza dentara fixa (pe implanturi) este o solutie medicala moderna, care ofera o stabilitate buna in timpul masticatiei.
Pacientului i se pun, de regula, 6 implanturi dentare pe maxilarul superior si 4 pe cel inferior. Apoi proteza se fixeaza pe aceste implanturi.

Acest tip de proteza nu se poate da jos de catre pacient. Acesta va trebui sa acorde o atentie speciala igienei orale, care sa implice periaj corespunzator, folosirea atei dentare si a apei de gura.

Proteza dentara mobila

Proteza dentara mobila este modelul clasic de proteza, care poate fi scoasa de pacient pentru a fi igienizata. Trebuie schimbata la aproximativ 5 ani, deoarece in timp se atrofiaza osul maxilar, iar proteza nu se mai asaza bine pe acesta.
Se recomanda folosirea de adezivi speciali pentru proteze, care sa-i ofere o fixare mai puternica. Acesti adezivi se gasesc sub forma de gel, care se aplica foarte usor, acasa.

Proteza dentara totala

Proteza dentara totala este recomandata pacientilor care si-au pierdut toti dintii, indiferent de cauza.

Proteza dentara scheletata

Proteza dentara scheletata este recomandata persoanelor care si-au pierdut doar o parte a danturii, in special ultimii dinti de pe arcada. Aceasta reprezinta o solutie si pentru pacientii carora nu li se pot aplica implanturi dentare. Citeste mai multe aici.

Proteza dentara Fast & Fixed

Proteza dentara Fast & Fixed reprezinta un sistem inovator pentru pacientii care au ramas fara danturasi care suporta montarea implanturilor. In cazul protezei dentare Fast&Fixed se monteaza implanturi cu o forma speciala, diferita de cea a implanturilor obisnuite. Se vor monta 4 implanturi pe maxilarul superior si 6 pe cel inferior, iar de acestea se va fixa proteza Fast&Fixed.
Avantajul acestui tip de proteza este ca se poate face o lucrare provizorie, rapida, pe care pacientul o poarta timp de 6 luni, apoi se realizeaza lucrarea definitiva.

proteze dentare dentaplus

Care este cel mai bun tip de proteza dentara?

Toate protezele dentare au ca scop restaurarea esteticii si functiei masticatorii a pacientilor. Diverse tipuri de proteze se recomanda pacienților cu diferite nevoi insa, de fiecare data cand putem, recomandam proteze sprijinite pe implanturi: fie ca e vorba de proteza mobilizabila sprijinita pe un numar redus de implanturi (2-4 implanturi) sau de proteze fixe tip Fast&Fixed al carui sprijin implantar le ofera o stabilitate superioara ceea ce se traduce printr-un confort sporit pentru pacienți.

In cat timp primesc proteza dentara, dupa amprentare

Timpul de asteptare difera in functie de tipul protezei: fixa, mobila, totala sau partiala. Dupa amprentare, pacientul poate astepta de la trei pana la sase saptamani pentru a primi proteza.

Procedura de realizare nu este una simpla. A doua zi dupa amprentare, tehnicianul dentar realizeaza o proteza din ceara. Acest sablon este utilizat pentru a fi probat de pacient, care va vedea cum arata viitoare proteza. Se vor face mai multe probe, iar dupa fiecare proba in parte tehnicianul dentar va ajusta viitoarea proteza in functie de indicatiile pacientului. Abia apoi are loc realizarea protezei dentare permanente, care dureaza cateva zile.

Studiu de caz

ÎnainteDupă

 

proteze dentare inainte
andrei constantinovici doctor dentist

Medic specialist Protetică dentară, Estetică dentară, Implantologie

Intretinerea si curatarea protezei dentare. Sfaturi

La fel ca in cazul dintilor naturali, protezele dentare au nevoie de ingrijire. Intretinerea si curatarea protezei dentare difera in functie de tipul acesteia. Se vor efectua proceduri de intretinere si curatare, in functie de indicatiile medicului, pentru a elimina placa bacteriana si resturile alimentare. In cazul protezelor sunt necesare solutii speciale de curatare si intretinere. Medicul stomatolog te va sfatui ce solutie este potrivita in functie de materialul din care este creata proteza.

Curatarea protezei dentare

Proteza dentara are nevoie de curatari zilnice, dupa fiecare masa. Curatarea acestora se face cu ajutorul unei periute de dinti cu peri moi si a unei paste speciale, nonabrazive. In cazul protezelor dentare nu se folosesc periute tari sau paste abrazive, deoarece pot zgaria materialul, ducand la o deteriorare mai rapida a acestuia, dar si la pierderea aspectului.
Peste noapte, proteza dentara trebuie tinuta intr-o solutie speciala.

 

Ce pot manca daca am proteza dentara

In primele zile de purtare a protezei dentare, pana la acomodare, se pot consuma doar alimente moi, usor de mestecat. Treptat, pe masura ce pacientul se obisnuieste cu noua proteza, se va trece la alimente din ce in ce mai tari, pana se revine la alimentatia obisnuita. Sunt de evitat insa bauturile fierbinti.

 

Pot sa dorm cu proteza dentara?

Medicii stomatologi recomanda scoaterea protezei pe timp de noapte. In acest fel gingiile si osul maxilar se relaxeaza. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca bacteriile nu se aduna, peste noapte, la nivelul protezei. In plus, depozitarea protezei peste noapte, intr-o solutie speciala, va preveni uscarea si deformarea acesteia si ii va prelungi astfel durata de viata.
In cazul in care se intampla ca pacientul sa ramana cu proteza peste noapte, a doua zi dimineata, aceasta are nevoie de o curatare temeinica pentru indepartarea placii bacteriene acumulate peste noapte.

Mituri despre protezele dentare

Voi arata diferit cu proteza dentara. Un mit care circula des printre pacienti este faptul ca vor arata diferit cu proteza dentara. Este insa doar un mit, deoarece cu ajutorul tehnologiei moderne, protezele dentare arata intocmai ca dentitia naturala. In plus, acestea pot fi ajustate astfel incat sa se incadreze cerintelor specifice fiecarui pacient.

Nu voi putea manca alimentele obisnuite. Un alt mit comun il reprezinta faptul ca pacientii nu mai pot consuma alimentele clasice. Este adevarat ca la inceput, pana la acomodare, pacientii trebuie sa evite alimentele tari, insa in timp, isi vor putea relua stilul de viata clasic, trecand la dieta obisnuita.

Cat costa proteza dentara

 

Pretul protezei dentare difera in functie de tipul acesteia, de materiale sau de procedura de aplicare. De regula, protezele mobile sunt mai ieftine decat cele fixe, pe implanturi.

Proteza dentara vs implanturi. Care este diferenta dintre ele

Ca si in cazul protezelor dentare, implanturile dentare reprezinta o modalitate de inlocuire a dintilor lipsa. Ambele au atat avantaje, cat si dezavantaje. In timp ce implanturile dentare sunt mai costisitoare si nu se pot aplica in cazul anumitor pacienti, protezele sunt mai accesibile si usor de suportat de catre alti pacienti.

Proteza dentara Implant dentar
Etape de tratament

In cazul protezei dentare se urmeaza urmatoarele etape de tratament:

 • se va lua amprenta pentru proteza;
 • se va efectua o proba a protezei macheta;
 • se va realiza fixarea protezei dentare finale.

Pentru aplicarea unui implant dentar sunt necesare mai multe etape:

 • se insereaza chirurgical implantul in osul maxilar;
 • se asteapta 6 luni pentru acomodarea osului cu implantul;
 • se fixeaza coroana dentara.
Cum sunt afectate vorbirea si mancatul In cazul protezei dentare, este necesara o perioada de acomodare, care presupune exercitii de pronuntie si consumul de alimente moi. In cazul implanturilor dentare, nu apar modificari in cazul vorbirii sau in timpul procesului de masticatie.
Stabilitate Proteza dentara se poate misca si poate fi scoasa de pacient pentru intretinere dupa fiecare masa. Implantul dentar este fix, nu se misca si nu poate fi dat jos.

Playlist video: Protezele dentare

Proteză dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat pentru fiecare pacient în parte, care are ca scop înlocuirea danturii pierdute cu dinți artificiali. Protezele dentare sunt alcătuite din două părți: baza protezei și dinții artificiali.

Cand se recomanda proteza dentara?
Protezele dentare sunt recomandate în momentul în care pacienții nu mai au suficienți dinți care să sprijine o restaurare protetică fixă, dar și în cazul celor care și-au pierdut toată dantură.

Nu mai aștepta! Alege un videoclip din playlist-ul nostru folosind meniul din video-ul de mai jos și începe călătoria ta către un zâmbet strălucitor și încredere în sine. 😁✨🎬

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a vă confirma ziua și ora programării.

  Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

  andrei constantinovici doctor stomatolog

  Ce spun clienții noștri

  Modalități de plată

  plata in rate cu cardul la stomatologie

  DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

  Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații