Rezectia apicala

Tot ce trebuie sa stii

Home » Servicii » Rezectia apicala

Tratamentul de canal este o procedură meticuloasă, iar în momentul în care canalul nu este curățat în totalitate, infecția nu va dispărea, ba chiar se va agrava. În această situație, procedura chirurgicală care se va pune în aplicare este rezecția apicală, pentru a se îndepărta vârful rădăcinii afectate, ulterior fiind curățat și închis canalul. Procedură necesită respectarea unor pași după finalizarea acesteia, pe care fiecare pacient trebuie să le urmeze pentru o vindecare rapidă.

Ce este rezectia apicala?

Rezecția apicală este o procedură care se aplică în cazul în care tratamentul de canal nu a fost executat corect, iar infecția persistă. În alte cazuri, chiar dacă acest tratament de canal a fost executat corespunzător, infecția poate rămâne, fiind necesară rezecția apicală. Cu ajutorul acestei proceduri, apexul (vârful rădăcinii care este cel mai adânc fixat în maxilar), este îndepărtat. Mai apoi sunt curățate canalele. Scopul acestei proceduri este salvarea dintelui afectat, astfel se evită extracția acestuia.

Cand are un pacient nevoie de rezectie apicala?

Pacientul are nevoie de rezecție apicală atunci când:

 • există un canal necurățat, unde este blocat un vârf de ac ce nu poate fi îndepărtat
 • există o fisură sau o fractură pe rădăcina dintelui
 • canalul este curbat și nu se poate ajunge la vârf cu ajutorul tratamentului endodontic
 • canalul radicular prezintă mai multe ramuri ce nu pot fi curățate și închise

In ce consta interventia de rezectia apicala?

Intervenția de rezecție apicală este pusă în aplicare după o radiografie și o anestezie locală. Se face o incizie în gingie, pentru a ajunge la rădăcina afectată. Apoi, cu ajutorul unei freze, se crează un orificiu pentru a atinge locul infectat, infecția fiind îndepărtată împreună cu vârful rădăcinii. La final, canalele vor fi curățate și sigilate.

Cat dureaza interventia?

De regulă, intervenția durează între 30-60 de minute. Acest lucru depinde de poziția dintelui sau de complexitatea rădăcinii. În general, intervenția durează mai puțin în cazul incisivilor decât în cazul molarilor.

Ce faci dupa rezectia apicala?

După această intervenție există anumite consecințe care sunt normale: zona se umflă, apar dificultăți masticatorii, gingia poate sângera, apare sensibilitatea dentară etc. Este important ca pacientul să urmeze indicațiile postoperatorii oferite de medicul stomatolog.

In primele 24 de ore

În primele 24 de ore de la intervenție, este recomandat să nu se ridice buza pentru a se expune suturile dentare din zona tratată. De asemenea, la fiecare jumătate de oră este indicat să se folosească gheață pentru 20 de minute, pentru a calma durerea și umflătura.

In primele 2 zile

Zona chirurgicală nu se periază, ci se clătește cu clorhexidină de 3 ori pe zi. În primele zile de la intervenție se recomandă consumul de alimente moi, pentru a se evita o eventuală atingere care ar provoca durere în acea zonă.

In prima saptamana

Suturile dentare vor fi îndepărtate după o săptămână de la intervenție. Se recomandă evitarea fumatului, deoarece încetinește vindecarea zonei, iar dieta trebuie să conțină în continuare alimente moi. Simptomele și disconfortul vor dispărea complet după 2 săptămâni de la intervenția chirurgicală.

Ce riscuri/complicatii pot aparea dupa rezectia apicala?

Există anumite riscuri care pot apărea după rezecția apicală, cum ar fi durere locală sau care se poate extinde și în alte zone ale maxilarului. În cazuri izolate, infecția poate recidiva sau intervenția poate să fie nereușită, ceea ce necesită tratament special.

Cat costa rezectia apicala? Pret:

Prețul intervenției diferă în funcție de complexitatea situației și de localizarea dintelui pe arcadă, însă această manoperă nu este una costisitoare, fiind necesară pentru o dantură impecabilă și sănătoasă.

Te poți programa acum la una din cele 2 locații

După trimiterea formularului veți fi contactați de echipa Dentaplus pentru a vă confirma ziua și ora programării.

  Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

  andrei constantinovici doctor stomatolog

  Ce spun clienții noștri

  Modalități de plată

  plata in rate cu cardul la stomatologie

  DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

  Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații