Scoaterea Nervului (la masea sau dinte)

Ce este, in ce consta si cat costa

Home » Servicii » Scoaterea nervului

Ce este nervul dentar?

Nervul dentar este o componenta vie a unui dinte și se află în camera pulpară a acestuia. Acesta este protejat de bacterii prin intermediul smalțului și dentină. Dacă un dinte conține încă nervul dentar se poate numi un “dinte viu”, iar odată ce nervul dentar este scos dintele își pierde vitalitatea și se numește devital.

Cand este nevoie de scoaterea (extirparea) nervului dentar?

De regulă extirparea nervului dentar este necesară atunci când dintele nu mai este sănătos, adică o carie sau bacteriile au pătruns în dinte și au făcut ravagii. Ramura stomatologiei care se ocupă de tratamentul de canal și scoaterea nervului dentar se numește endodonție.
Prin intermediul tratamentului endodontic se va îndepărta pulpa dentară, țesutul care se află în interiorul dintelui. După ce a fost înlăturat țesutul afectat, dintele va fi curățat, iar spațiul respectiv va fi umplut cu un material special. De obicei, tratamentul de canal este necesar atunci când pacientul vine la cabinet cu o infecție. Dacă infecția este lăsată netratată, se va acumula și poate duce la pierderea definitivă a dintelui afectat.

Când este indicată scoaterea nervului dentar?

 • durere dentară la mestecarea alimentelor tari
 • sensibilitate ridicată la alimente reci sau fierbinți manifestată prin durere acută
 • dintele are o carie mare care a ajuns în camera pulpară
 • când îți dorești o lucrare protetică ce are nevoie de șlefuirea dintelui
 • traumă, adică fractură dentară
 • semne de abces dentar

Ce este si cum se realizeaza tratamentul de scoatere a nervului la masea sau dinte?

Tratamentul de scoatere a nervului unui dinte sau a unei măsele se efectuează dacă dintele doare și are nevoie de devitalizare dinte sau dacă vorbim de devitalizare pentru scop protetic.

Acest tratament devine din ce în ce mai complex odată cu dezvoltarea tehnologiei și oferă pacienților rezultate tot mai performante. Pentru a avea o acuratețe cât mai ridicată, medicul endodont va folosi o aparatură electronică, sisteme rotative de tratament pe canal, aparatură optică superioară care include: microscop optic și sisteme de lupe profesionale și radiologie dentară.

Cat costa scoaterea nervului? Pret:

Scoaterea nervului are un preț care diferă în funcție de calitatea materialelor utilizate și a firmelor producătoare. De multe ori pacienții cred că acest tip de tratament este costisitor și amână atât de mult vizita la medicul dentist că preferă să își piardă dintele în cauză decât să vină la cabinet la timp. Dacă ar fi să compari costul unei extracții dentare, a unei proteze, a unei punți sau a unui implant dentar sunt mult mai mari decât o procedură endodontică realizată la timp și astfel salvând dintele afectat sau dinții în cauză.

Etapele scoaterii nervului

Scoaterea nervului dentar este o parte componentă a tratamentului endodontic care cere destul de multă atenție și îndemânare din partea medicului. Devitalizarea dintelui era considerată singura manevră “oarbă” din domeniul stomatologic. Acum insa, datorita posibilitatilor de tratament canal la microscop spatiul minuscul din interiorul dintelui poate fi vizualizat intr-o imagine de 20 de ori mai mare decat realitatea iar tratamentele de canal pot fi efectuate cu maxima acuratete.

Astfel, de cele mai multe ori tratamentul este finalizat intr-o singura sedinta, indiferent cat de afectat este dintele. Înainte de a demara tratamentul endodontic, pacientul va aduce medicului endodont o radiografie dentara pentru ca acesta să evalueze starea rădăcinii dentare, forma și lungimea canalelor radiculare.

Anestezia este necesara pentru scoaterea nervului

Scoaterea nervului se mai numește devitalizarea dintelui și are nevoie de o anestezie locală pentru ca procesul să nu fie dureros și medicul endodont să poată lucra cât mai rapid și eficient. Medicul endodont va începe să curețe canalele rădăcinii, va steriliza și obtura canalelor radiculare.

Tratamentul endodontic propriu-zis de scoatere a nervului

După ce zona este amorțită, medicul va “găuri” dintele și va începe tratamentul endodontic propriu-zis. Se deschide partea de sus a dintelui și apoi cu ajutorul unor dispozitive speciale, medicul endodont va curăța interiorul canalelor pentru a le pregăti pentru obturație. Medicul va folosi o soluție de curățare pentru a putea îndepărta orice bacterii rămase, dar și rămășițe de dinte dacă este cazul. În timpul procedurii, medicul va recurge la radiografii pentru a putea urmări rezultatele.

Curatarea canalelor

Canalele vor fi curățate cu ajutorul unor ace endodontice, iar înainte de a sigila dintele, medicul endodont va obtura canalele cu ajutorul unei substanțe speciale care pot fi antibiotice sau hidroxid de calciu, în funcție de caz.

Obturatia de canal

Dacă există o infecție a pulpei dentare, medicul endodont poate lăsa dintele deschis pentru o perioadă scurtă de timp. Apoi obturația se va face după drenarea puroiului și vindecarea zonei. Obturația de canal se va face de obicei cu ajutorul unui material numit gutapercă, prin care va umple întregul canal. Apoi medicul închide dintele cu ajutorul unei plombe provizorii.

 

După finalizarea devitalizării și obturației de canal, pacientul va reface radiografie pentru a verifica starea și corectitudinea obturației. Endodontul va analiza radiografia pentru a fi sigur că nu există goluri pe canal. Acest pas este esențial pentru reușita tratamentului.

Tratamentul cu plomba sau coroana dentara

Dacă pacientul a avut o carie care a afectat destul de mult dintele și medicul recomandă utilizarea unei plombe, tratamentul cu plombă va începe. Ce este plomba? În termeni de specialitate plomba se numește obturație dentară și reprezintă umplere cavității realizate de medicul endodont într-un dinte sau o măsea pentru a curăța o carie care a distrus o parte mare din dinte.

 

Obturațiile se vor realiza din materiale de culoare identică cu culoarea naturală a dintelui. Astfel obturația nu va fi vizibilă, iar dinții reparați vor arăta fix ca dinții complet sănătoși. Unele carii sunt atât de profunde încât pot ajunge aproape de nervul dintelui. În această situație nervul ar trebui scos pentru a se face tratamentul de canal și apoi se va aplica obturația pe coroana dintelui natural.
În cazul în care dintele este atât de afectat de carie că o obturație nu mai este o variantă viabilă, medicul endodont va recomanda aplicarea unei coroane dentare. Ce este o coroană dentară? Coroana dentară nu este nimic mai mult sau mai puțin decât o lucrare realizată de un tehnician dentar pentru a acoperi un dinte care în prealabil a fost șlefuit de către medicul endodont.
Dintele are nevoie de o coroană atunci când dintele este fracturat sau este afectat de o carie extinsă. Coroanele de ceramică pot fi și o parte componentă a unui pod/punte care va înlocui dinții lipsă. Puntea are nevoie de sprijin pe dinții învecinați pentru a înlocui cu succes dintele lipsă.

 

Cel mai des se va folosi ceramică drept material deoarece are un nivel ridicat de estetică, nu își va modifica, culoarea în timp și este ușor de acceptat drept parte din dantura pacientului. Pentru a extinde rezistența coroanelor și a punților, sub stratul de ceramică se va introduce un schelet metalic care nu este vizibil pacientului sau celor din jur după ce se va cimenta definitiv dintele.

cristina dragomir stomatolog dentaplus

Medic dentist, Stomatologie generală, Practică orientată către endodonţie

Dr. Cristina Dragomir răspunde la întrebări

Orice durere de dinte inseamna ca trebuie sa imi scot nervul?

Nu. Nervul nu se scoate decât în cazurile extreme când infecția a avansat prea mult în interiorul dintelui. Scopul medicul dentist este să-ți salveze dintele și nervul dentar, nu să devitalizeze dintele. Dintele devitalizat este mai sensibil și mai ușor de deteriorat decât unul complet sănătos.

 

E normal sa ma doara dintele/maseaua dupa scoaterea dintelui?

Da. Un mic disconfort poate resimți oricine după scoaterea dintelui odată ce efectul anesteziei trece. Medicul dentist recomandă de obicei analgezice, iar în caz de dureri dupa scoaterea nervului insuportabile sau sângerări este recomandat să te întorci la cabinet urgent.

 

Cat dureaza tratamentul de scoatere a nervului?

Un dinte rămas fără nerv devine un organ mort, prin urmare este un dinte mai friabil și mai predispus la fractură. De aceea se recomandă de fiecare dată când este posibil ca după scoaterea nervului, dintele respectiv să fie acoperit de o coroană dentară.

 

Imi pot pune plomba fara sa imi scot nervul?

Medicul dentist este cel care îți poate răspunde la această întrebare deoarece doar el poate evalua stadiul infecției sau a carieri existente. Uneori este posibil, alteori nu este posibil. Depinde de la caz la caz.

Intrebari Frecvente

Cum ingrijesti un dinte devitalizat?

Un dinte devitalizat se îngrijește la fel ca un dinte viu: se periază, se curăță bine cu ață dentară și apă de gură. Important este să te periezi de cel puțin 2 ori pe zi și să mergi la controlul de 6 luni pentru a verifica sănătatea dentară și a preveni eventualele probleme apărute.

 

Un dinte cu nervul scos nu va mai rezista in timp?

Dintele fără nerv este mai ușor de fracturat, dar cu ajutorul unei plombe, incrustatii sau coroane dentare dintele va mai rezista ani buni. Totul depinde de stadiul în care se află dintele și de modul în care ai grijă de el.

 

Voi avea sensibilitate dentara la dintii devitalizari?

În mod normal nu ar trebui să ai o sensibilitate dentară la dinții devitalizați deoarece unde nu exista nerv nu ar trebui să simți nimic. Depinde de la caz la caz. De multe ori, dacă ai nevralgie te pot durea toți dinții, iar tu să ai impresia că te doare chiar cel care nu mai are nerv.

 

In ce consta scoaterea nervului la dintii de lapte (la copii)?

De regulă, scoaterea nervului la dintii de lapte constă în două opțiuni în funcție de vârsta copilului, de durere și de comunicare cu cel mic. O opțiune ar fi ca medicul endodont să anestezieze copilul și să scoată nervul. A doua opțiune ar fi să aplice un pansament care va fi purtat o săptămână și care va omorî nervul.
Orice opțiune ar alege medicul endodont, nici una nu va afecta erupția dinților permanenți. După ce se vor curăța canalele dintelui, medicul va aplica obturația de canal cu ajutorul unui material care se va resorbi odată cu rădăcina acelui dinte de lapte.

Cum poti preveni scoaterea nervului unui dinte?

Igiena orală corespunzătoare este cea mai bună idee de prevenție a scoaterii nervului unui dinte. Pentru a menține sănătatea danturii, ai nevoie de periaj de cel puțin două ori pe zi, utilizarea aței dentare și a apei de gură. Aceste metode te vor ajuta să menții dantura sănătoasă, să nu îți apară carii și să nu fie nevoie să scoți nervul vreunui dinte.
Mai mult, pe lângă grija purtată dinților acasă, în fiecare zi, mai ai nevoie de ceva. O dată la 6 luni este bine să mergi la medicul stomatolog pentru control. Aceste vizite sunt extrem de importante pentru a preveni și trata rapid orice afecțiune ar apărea. Tot o dată la 6 luni vei avea nevoie de o ședință de igienizare și detartraj periodic. Medicul dentist va descoperi cariile aflate în stadiul incipient și nu le va lăsa să ajungă în stadiu avansat și să aibă nevoie de devitalizarea dintelui.

 

Scoaterea nervului doare?

Nu, scoaterea nervului nu doare. Se efectuează sub anestezie, de aceea nu doare. Atât domeniul medicinei, cât și cel al tehnologiei au avansat atât de mult în ultimii ani încât tratamentul endodontic se poate realiza cu ajutorul microscopului și este capabil să salveze aproape orice dinte.
Microscopul este tehnologia de ultimă generație care ajută la efectuarea unui tratament rapid și eficient în una sau maxim două ședințe în timp ce tratamentul fără microscop are nevoie de 3-5 ședințe. Se poate observa diferența între cele două situații.
Mai mult, microscopul îi oferă medicului endodont o imagine mărită a dintelui la suprafață, dar și la interior pentru că tratamentul să fie sigur, minim-invaziv și cu un grad ridicat de precizie și acuratețe.
Utilizarea microscopului oferă pacientului un tratament mai precis, dar și lipsit de durere. Multe persoane se tem să vină la cabinetul stomatologic pentru că vor simți durere în timpul tratamentului de canal, dar pot sta liniștiți pentru că nu va durea deloc.

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactați de echipa Dentaplus pentru a vă confirma ziua și ora programării.

  andrei constantinovici doctor stomatolog

  Ce spun clienții noștri

  Modalități de plată

  plata in rate cu cardul la stomatologie

  DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

  Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații