Sinus Lift

Home » Servicii » Sinus Lift

Ce este operația de sinus lift? Pret, recomandări după intervenție, tipuri

Sinus liftul este o procedură chirurgicală care are ca scop creșterea volumului oaselor atrofiate în zona dinților superiori pentru a putea fi suficient de gros pentru a instala implanturi dentare. Pentru a se face osul, fundul sinusului maxilar este ridicat printr-o mică deschidere în maxilar, apoi se pun materiale suplimentare. Operația de sinus lift poate costa între 1000-1200 euro, în funcție de complexitatea procedurii și de volumul de material osos necesar. Există două tipuri de sinus lift, cel intern și cel extern.

Ce este sinus lift?

Aceasta este o intervenție chirurgicală de mărire a oaselor maxilare în zona molară și premolară pentru a preveni pierderea unuia sau mai multor dinți în această zonă. Datorită pierderii dinților, pacientul nu mai are suficient os pentru a introduce și susține corect implantul. Operația de sinus lift se realizează atunci când sinusul maxilar este coborât sau mărit iar osul alveolar nu are dimensiunea suficientă pentru a susține implanturi dentare. Iar adiția de os simpla reprezintă un set de tehnici chirurgicale care au ca scop inlocuirea tesutului osos pierdut din diverse zone ale organismului cu materiale de adiție specifice.

Cât costă operația de sinus lift? Prețuri

Operația de sinus lift poate costa între 1000-1200 euro, în funcție de complexitatea procedurii și de volumul de material osos necesar.

Când este necesara procedura de sinus lift?

Atunci când lipsesc una, două sau mai multe măsele, soluția perfectă pentru pacient este introducerea unui implant dentar. Acesta este un cilindru de titan care este introdus în osul maxilarului pacientului pentru a acționa ca o rădăcină artificială a dinților. După perioadă de acomodare a implantului la os, care durează de obicei 4-6 luni, pacientul primește coroana finală care se atașează pe implant printr-un bont protetic.

Cauzele deficitului de os

1. Anatomia individuală. La majoritatea oamenilor, rădăcinile dinților maxilari sunt localizați în mod natural în sinusul maxilar, astfel încât după îndepărtarea acestor dinți, nu mai există suficient țesut osos pentru a plasa implantul.

2. Atrofia osoasă în zonă de extracție. Există mai mulți factori cum ar fi pierderea dinților pe termen scurt, extracție traumatică a dintilor, stadiul târziu al bolii parodontale este însoțit de distrugerea treptată a țesuturilor, chistul rădăcinii sau granulomul.

Tipuri de sinus lift

Există două tipuri de sinus lift: sinus lift intern și sinus lift extern.

Sinus lift intern

Sinus liftului intern este o intervenție mai ușoară, pentru că se face direct prin canalul creat pentru implant. Acest lucru poate fi comparat cu chirurgia endoscopică. Ca urmare, perioada postoperatorie este mai ușoară.

Sinus lift extern

Dacă înălțimea osului până la sinus este de 4-7 mm, se recurge la un sinus lift extern. Acest progres ajută accesul la sinusul maxilar din partea laterală a obrazului. Membrana mucoasă a sinusului maxilar este exfoliată, se ridică și un material substitutiv osos este plasat în spațiul format, și este ulterior absorbit și înlocuit de os propriu.

În ce consta operația de sinus lift?

Operația de sinus lift se face cand sinusul maxilar este situat prea aproape de zone unde se dorește introducerea de implanturi dentare. Intervenția vă permite introducerea implanturilor fără a dobândi integritatea sinusului.

Pregătirea

Înainte de operație, chirurgul maxilo-facial va conduce o examinare pentru a determina starea generală a pacientului precum și condițiile locale. Operația nu se poate executa dacă exista afecțiuni inflamatorii la nivelul sinusurilor (sinuzite). Radiografiile panoramice sau de sinus pot da informații suplimentare cu privire la poziția sinusurilor și a eventualelor afecțiuni inflamatorii.

Recuperarea după procedura de sinus lift

Medicul te va informa ca exista posibilitatea sa te invinetesti ușor în urma intervenției. Poți avea o ușoară sângerare nazală, iar zona poate fi tare aproximativ o luna de zile. Nu trebuie sa te ingrijorezi, deoarece aceste efecte sunt normale. Este foarte important să nu fumați după această procedură, deoarece pot apărea complicații. Trebuie să nu fumați deloc timp de cel puțin 48 de ore. Se recomandă reducerea numărului de țigări la 2-3 țigări pe zi în următoarele 3 săptămâni. Implanturile dentare reprezintă o investiție pe termen lung și depinde de modul în care le întrețineți pentru a putea fi folosite cât mai mult timp posibil.
Urmați recomandările medicului dentist pentru tratament. Nu încetați să luați medicamentul chiar dacă vă simțiți mai bine. Recuperarea după intervenția chirurgicală de ridicare a sinusurilor este foarte importantă.

Interventia chirurgicala

Medicul face o incizie în gingii pentru a ajunge la maxilar și perforeaza găurile de pe suprafața acestuia pentru a pătrunde în membrana subțire a sinusului maxilar. Chirurgul maxilo-facial utilizează instrumente speciale pentru ridicarea mucoasei sinusului maxilar. Odată ce sinusurile sunt ridicate, se creează un spațiu. În acest spațiu, medicul introduce material pentru grefă osoasă pentru a oferi sprijin pentru viitoarele implanturi dentare. În cele din urmă, gingia va fi închisă și cusută.

Inserarea implantului

În mod normal, timpul de așteptare până când implantul poate fi introdus este de 4-6 luni, doar pentru a crește fuziunea osoasă în noua sa locație. Durata de timp depinde și de materialul utilizat pentru grefarea oaselor. Durata de timp depinde și de materialul utilizat pentru altoirea oaselor.
Există, de asemenea, o opțiune de inserare a implantului în timpul intervenției chirurgicale de ridicare a sinusurilor, deci nu există un interval de recuperare. Această operație se numește ridicarea sinusului intern și se efectuează numai atunci când masa osoasă a pacientului este suficient de mare (cel puțin 6 mm).
Dacă maxilarul pacientului este resorbit deoarece este prea mic, se va efectua o ridicare a sinusului extern. În acest caz, implantul va fi inserat după o perioadă de așteptare de 4-6 luni.
Medicul este cel care decide tipul de ridicare a sinusurilor, care depinde de masa osoasă a pacientului pentru a obține cele mai bune rezultate.

Ce materiale sunt folosite pentru sinus lift?

Oasele pacientului. Materialul de referință pentru ridicarea sinusurilor este propriile oase ale pacientului. Are cel mai mare potențial de regenerare și 100% biocompatibilitate. Cu toate acestea, pentru a-l obține, trebuie să-l aduceți dintr-o altă parte a corpului. Acesta este dezavantajul acestei metode, deoarece este mai traumatică. În plus față de operația de ridicare a sinusurilor, este necesară și o a doua intervenție chirurgicală pentru a vă obține propriul țesut osos. În majoritatea cazurilor, se obține din unghiul mandibulei sau zona bărbiei.
Os uman de bancă. Se integrează foarte bine și nu necesită intervenție chirurgicală suplimentară.
Oase de origine animală. Materialul este sub formă de fragmente sau bucăți de oase de origine bovină sau ovină. Se integrează bine.
Materiale artificiale. Are o rată de supraviețuire bună. Volumul osos crește rapid, iar cantitatea de intervenție chirurgicală este mică.

Plasmă bogată în trombocite

Pentru a stimula dezvoltarea propriilor oase ale pacientului, se utilizează metoda PRP – platelet rich plasma – plasmă bogată în trombocite. Sângele este extras de la pacient înainte de a începe operația de ridicare a sinusurilor după este centrifugat cu parametri specifici pentru obținerea unei plasme bogate in trombocite. În acest fel, se poate obține și factorul de creștere osoasă. Spre deosebire de colectarea propriilor oase (care conțin și factori de creștere), este mult mai ușor să extrageți sânge. Dacă se utilizează propriul sânge al pacientului se elimină riscul de incompatibilitate și reacții alergice.

Plasarea implantului dentar fără operația de sinus lift

Astăzi, multe mărci cunoscute de implanturi și-au reconsiderat poziția în creșterea osoasă și oferă soluții pentru plasarea implantului fără o intervenție chirurgicală suplimentară de mărire osoasă. Straumann oferă implanturi scurte de 4 mm, implanturi Germany Bredent- 5,2 mm. Conform cercetărilor, dacă se respectă protocolul de inserție, lungimea implantului nu este importantă. Prin urmare, procedurile chirurgicale suplimentare pot fi evitate prin plasarea unor implanturi mai scurte.
Vă rugăm să rețineți că această metodă are limitările sale, în toate cazurile este imposibil să introduceți implanturi fără ridicarea sinusurilor.

Care sunt contraindicațiile în cazul procedurii de sinus lift?

Contraindicațiile în cazul procedurii de sinus lift sunt următoarele:

 • insuficiență cardiacă;
 • boli cronice agravante;
 • boli oncologice;
 • probleme cu coagularea sângelui.
andrei constantinovici doctor stomatolog

Medic specialist Protetică dentară, Estetică dentară, Implantologie, Doctor în științe medicale

Dr. Andrei Constantinovici răspunde la întrebări:

Pot mânca după operație?

Da, puteți mânca alimente moi sau puteți bea băuturi la temperatura camerei.

Voi avea dureri după anestezie?

Nu, veți lua medicamente pentru a controla și ameliora durerea. Este posibil să simțiți o ușoară jenă.

Mă voi umfla?

De obicei, vă veți umfla după ce sinusurile sunt ridicate. Este recomandat să aplicați apă rece pe obraz pe partea de intervenție în primele 48 de ore.

Cât timp durează procesul de vindecare?

Perioada de vindecare poate varia, de regulă se situează între 4-6 luni dar se poate extinde și la 8-9 luni în funcție de gravitatea cazului și capacitatea organismului de recuperare.

Cât de des trebuie sa mergi la medic?

Sunt necesare vizite regulate la cabinet pentru monitorizarea progresului și, dacă apar simptome severe sau neobisnuite, trebuie să contactați de urgență medicul dumneavoastră.

Care este tratamentul de după operație?

Specialistul în chirurgie va prescrie medicația necesară înainte și după operație, pentru a diminua inflamația și disconfortul resimțit. Urmați tratamentul indicat pe rețetă fără să îl întrerupeți și nu îl modificați fără acordul medicului.

Cât timp durează operația?

Operația de sinus lift durează 90 – 120 de minute și necesită 2-3 zile pentru vindecare.

Operația de sinus lift este dureroasa?

Nu, totul se face sub anestezie locală. Este normal să simțiți că se lucrează, la fel ca în orice altă procedură dentară, dar nu este dureroasă (anestezia elimină sensibilitatea la durere, nu atingerea), ceea ce înseamnă că veți simți o ușoară presiune locală, dar cu siguranța nu durere.

Cine poate apela la sinus lift?

Pacienții care și-au pierdut dinții pot apela la sinus lift. Pacienții care sunt în căutarea unei modalități de recăpătare a dinților ficși, pot avea încredere sa facă acest pas și să apeleze la această operație. Această intervenție oferă cu siguranță un rezultat excelent.

Care sunt cauzele?

Există mai multe cauze care pot provoca coborârea sau mărirea sinusurilor maxilare:

– dinți vechi, netratati

Atunci când un dinte natural lipsește, o serie de modificări apar în locul liber. Datorită acestor modificări, înălțimea și lățimea osului alveolar rămas vor scădea.
Dacă dinții lipsă sunt molari sau premolari superiori, sinusul maxilar va scădea treptat din cauza acestui nivel de resorbție osoasă.
În boala parodontală târzie, cantitatea de pierdere osoasă este mai mare.
Aceste procese au ca rezultat o reducere a masei osoase a sinusului maxilar; pentru a obține un prognostic bun, implantul trebuie să fie înconjurat de țesut osos sănătos.

– inflamația sinusului maxilar

Uneori, o inflamație numită sinuzită poate provoca acest nivel de resorbție osoasă. Tratamentul sinuzitei poate varia în funcție de stadiul afecțiunii dintre medicația antibiotică și intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea membranei mucoase inflamate a sinusurilor.

Exista restrictii dupa operatia de sinus lift?

Da, există restricții dupa operatie cum ar fi:

 • nu ar trebui să va suflați nasul timp de 1-2 saptamani;
 • nu ar trebui să strănutati ținându-vă de nas; strănutați cu gura deschisă pentru a nu crea presiune in sinus;
 • să nu beți cu paiul, nu scuipați
 • să nu dormiți pe partea operată cate zile;
 • scufundarile și zborul cu avionul trebuie evitate deoarece creeaza modificări ale presiunii în sinus posibil cauzatoare de complicatii;
 • evitați cât posibil sa ridicați greutăți mari aplecându-vă, evitați sa umflați baloane, nu cantați la instrumente muzicale ce necesita suflatul;
 • să nu deranjați locul intervenției. poate să apară o iritatiei, infecție sau sangerari;
 • să nu fumați 10-14 zile după efectuarea interventiei de sinus lift. Fumatul poate interfera cu procesul de vindecare (incetineste vindecarea), poate cauza sangerare si chiar o infectie a locului;
 • evitați băuturile carbogazoase, pe cele foarte reci sau foarte fierbinți;
 • evitați mâncărurile foarte condimentate;
 • spălați dinții cu o periuță cu peri moi și evitați zona operată câteva zile.

Te poți programa acum la una din cele 3 locații

După trimiterea formularului veți fi contactat de echipa Dentaplus pentru a va confirma ziua și ora programării.

  Prin trimiterea acestui formular sunteti de acord cu prelucrarea datelor personale si stocarea acestora pe durata perioadei de tratament si profilaxie, dar si pastrarea lor pana cand solicitati retragerea consimtamantului. Art.6(1)lit.(a) din GDPR si ridicarea standardului de sanatate orala a pacientilor nostri constituie interese legitime pentru care va solicitam in mod expres consimtamantul, inclusiv pentru programari.

  andrei constantinovici doctor stomatolog

  Ce spun clienții noștri

  Modalități de plată

  plata in rate cu cardul la stomatologie

  DentAplan 6/ DentAplan 12 – plata în 6-12 rate lunare egale, fără dobândă

  Prin parteneriatele cu Banca Transilvania, Credit Eurpoe Bank şi ING, DentAplus oferă posibilitatea achitării planurilor de tratament în 6 respectiv 12 rate egale, fără dobândă.  Instrumentele ce intermediază această ofertă  sunt cardurile Star BT, Card AVANTAJ restectiv ING CREDIT CARD. Pentru mai multe informații