sigilarea dentara

Sigilarea dentara (la copii și adulți): Ce este și când se recomandă

Sigilarea dentară reprezintă o modalitate de a preveni apariția cariilor dentare. Aceasta presupune aplicarea unui material pe suprafața dentară, pentru a acoperi șanțurile de la acest nivel și a împiedica obturarea acestora cu resturi alimentare. Procedura se poate efectua atât la copii, cât și la adulți.

Ce înseamnă sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este utilizată pentru a reduce riscul apariției cariilor dentare. Studiile au evidențiat că sigilarea dentară poate scădea cu până la 80% riscul de apariția a cariilor. În cadrul procedurii este folosit material compozit, ca și pentru obturația de canal

Rolul acestei proceduri neinvazive este reprezentat de acoperirea suprafețelor ocluzale ale dinților (în special ale molarilor și ale premolarilor). În mod normal, la nivelul acestora există anumite șanțuri în care se pot depozita resturi alimentare. Curățarea perfectă a șanțurilor este dificilă, ceea ce conduce la multiplicarea bacteriană și în timp, la apariția cariilor dentare.

Când este recomandată sigilarea dentară?

Sigilarea dentară este recomandată tuturor persoanelor care prezintă șanțuri adânci sau înguste la nivelul suprafețelor ocluzale dentare. Cu cât sigilarea dentară este realizată mai precoce, cu atât beneficiile sunt mai mari. Cu toate acestea, la copii este recomandată începând cu vârsta de 6 ani, deoarece copilul devine mai compliant. În acest fel, realizarea acestei proceduri stomatologice este mai ușor de realizat. 

Este important ca sigilarea dentară să fie efectuată înaintea dezvoltării cariilor dentare. Dacă acestea sunt prezente, medicul stomatolog va putea face sigilarea, dar după ce va obtura caria. În caz contrar, aceasta se va dezvolta și va conduce la apariția complicațiilor, precum:

  • sensibilitate dentară la consumarea alimentelor calde, reci, acide sau dulci;
  • durere dentară;
  • dificultăți de masticație;
  • tumefacție gingivală;
  • sângerări gingivale;
  • pierderea dentară.

Sigilarea dinților la copii (dinți de lapte)

Sigilarea dinților la copii este importantă, chiar dacă au o dentiție temporară. Dinții de lapte ai copiilor sunt mai susceptibili de a dezvolta carii dentare, ca urmare a unei sensibilități crescute față de substanțele erozive. 

Există și situații când la nivelul molarilor de lapte nu se află mugure de creștere pentru dentiția permanentă. De aceea, este important a proteja la maximum structura acestor dinți. 

sigilare dinti copiiCei mai mulți copii, prezintă suprafețe dentare cu puține denivelări și șanțuri, comparativ cu adulții. Acest aspect se modifică începând cu apariția dentiției permanente. Chiar și în acest caz este recomandată sigilarea dentară, deoarece protejează suprafața dinților de apariția cariilor. S-a evidențiat că 2 din 3 copiii la care s-a realizat această procedură au fost feriți de carii. 

În ce constă procedura de sigilare a dinților?

Sigilarea dinților este o procedură neinvazivă, pentru care de multe ori, nu este necesară efectuarea anesteziei. Cu toate acestea, dacă la nivelul unui dinte există carii, este necesară obturarea acesteia, care este un proces invaziv. Ulterior, este realizată sigilarea dentară. În acest fel, este evitată progresia cariei dentare, cu păstrarea sănătății dintelui. 

Sigilarea dentară se poate realiza și într-un mod invaziv. Această situație apare când șanțurile de pe suprafața dentară sunt foarte adânci și nu sunt complet vizibile. Pentru a putea efectua sigilarea dentară, medicul stomatolog va netezi suprafața dentară, prin intermediul unei freze. Această etapă este necesară pentru ca fixarea materialului de sigilare să fie cât mai durabilă, dar și pentru a confirma lipsa cariilor dentare în profunzimea șanțului. 

Etapele acestui proces constau în:

  • curățarea profesională a dintelui – în acest fel se asigură că dintele nu are pe suprafața sa placă bacteriană sau nu este cariat;
  • aplicarea unui gel acid – facilitează fixarea materialului de sigilare;
  • eliminarea gelului;
  • tamponarea suprafeței dentare – este necesar ca suprafața dintelui să fie uscată înainte de aplicarea materialului de sigilare;
  • aplicarea materialului compozit – acoperă fosetele dentare;
  • utilizarea lămpii de fotopolimerizare – contribuie la fixarea materialului.

Cât durează sigilarea dentară?

În medie, sigilarea dentară rezistă până la 10 ani. Această perioadă poate varia în funcție de obiceiurile alimentare, dar și de rigurozitatea igienei dentare. Astfel, factorii care contribuie la degradarea materialului de degradare sunt:

  • alimentele acide;
  • alimentele dulci;
  • alimentele bogate în carbohidrați;
  • băuturi acidulate;
  • alimentele excesiv de dure (coji de nuci, bomboane etc.);
  • mușcătura incorectă;
  • o igienă deficitară (spălarea neregulată a dinților, neutilizarea aței dentare).

Este important a efectua vizite regulate la medicul stomatolog pentru a verifica integritatea materialului. Degradarea acestuia se poate produce fără apariția unor manifestări specifice. 

Cât de sigură este sigilarea dinților?

Sigilarea dentară este o procedură stomatologică sigură atât pentru copii, cât și pentru adulți. Materialul folosit pentru sigilarea dinților are la bază un polimer din plastic. Este important de menționat că în compoziția acestuia se află și cantități infime de BPA (bisfenol A), în proporție de aproximativ 0,001%. Această cantitate este de 100 de ori mai mică decât cea regăsită în atmosferă. Astfel, BPA-ul din compoziția acestui material nu prezintă un risc pentru sănătate. 

Chiar dacă sigilarea dentară presupune aplicarea unui material străin pe suprafața dentară, acesta nu alterează suprafața dentară. În plus, materialul de sigilare poate fi folosit chiar și peste o obturație de canal. În acest caz, materialul de sigilare va proteja această lucrare dentară. 

Contraindicații pentru sigilarea dentară

Principala contraindicație a acestei proceduri este reprezentată de existența cariilor dentare. În cazul prezenței acestora, este indicată realizarea obturația de canal. În caz contrar, dacă sigilarea dentară este efectuată fără a trata caria, aceasta va evolua, până la distrucția completă a dintelui. 

În cazul copiilor, sigilarea dentară nu este recomandat a se efectua până la vârsta de 6 ani. Această indicație este dată de către medicul stomatolog, deoarece până la această vârstă copilul nu este compliant, iar procedura s-ar desfășura cu dificultate. 

Avantajele și dezavantajele sigilării dentare

Avantajele sigilării dentare constau în:

  • protecția suprafeței dentare față de alimentele erozive;
  • imposibilitatea formării cariilor dentare la nivelul suprafeței dentare acoperite;
  • creșterea rezistenței în timp a plombelor;
  • curățarea mai facilă a suprafețelor dentare;
  • prezența materialului de sigilare nu creează disconfort;
  • procedura este ușor de realizat;

Printre dezavantajele acestei proceduri stomatologice se află:

  • afectarea mușcăturii ca urmare a utilizării de material în exces;
  • progresia unei carii dentare, dacă este acoperită de materialul de sigilare;
  • alergii – sunt prezente la un procent redus dintre pacienți.

De asemenea, este important de menționat că procedura de sigilare dentară nu înlocuiește igiena dentară riguroasă. Este necesar ca spălarea dinților să fie realizată de minimum două ori pe zi. Suplimentar, este recomandat a utiliza zilnic ața dentară sau dușul bucal, precum și apa de gură. 

Complicații fără sigilare

În lipsa sigilării dentare, riscul de a dezvolta carii dentare este foarte ridicat. Formarea cariilor dentare determină apariția:

  • disconfortului la consumarea alimentelor reci, calde, acre sau dulci;
  • erodării suprafeței dentare;
  • durerii dentară;
  • afectării pulpei dentare – necesită scoaterea nervului.

Cât costă sigilarea dentară? Preț

Costul procedurii de sigilare dentară poate diferi în funcție de calitatea materialelor alese de către medicul stomatolog. Astfel, un preț mai mare implică și materiale de o calitate înaltă. Este important de precizat că sigilarea dentară scade numărul vizitelor la medic pentru realizarea obturațiilor de canal. În acest fel, prețul plătit la stomatolog este mai mic, iar suplimentar, dantură prezintă mai puține suferințe, fiind protejată. 

Un alt aspect legat de costul tratamentelor stomatologice constă în diferențele de preț în funcție de pacientului pentru care sunt destinate. Astfel, serviciile dedicate copiilor au prețuri diferite de cele ale adulților. Pentru a consulta lista cu prețurile serviciilor stomatologice, apasă aici.

Sigilarea dentară este o procedură stomatologică utilă pentru a preveni formarea cariilor dentare. Această procedură nedureroasă, care aduce multiple beneficii pentru pacient. Este important a consulta medicul stomatolog și a stabili împreună care este cea mai potrivită abordare din punct de vedere medical.

Bibliografie:

  • www.healthychildren.org, https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/oral-health/Pages/Dental-Sealants-for-Children.aspx, accesat la data 12.06.2022;
  • www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/oralhealth/publications/OHSR-2019-index.html, accesat la data 12.06.2022;
  • www.oasispediatricdentalcare.com, https://www.oasispediatricdentalcare.com/blog/are-sealants-safe, accesat la data 12.06.2022;
  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/guide/dental-sealants, accesat la data 12.06.2022;
  • www.mouthhealthy.org, https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/s/sealants, accesat la data 12.06.2022;
  • www.sorident.ro, https://www.sorident.ro/en/teeth-sealing.html, accesat la data 12.06.2022.

No Comments

Post A Comment