Suntem prima clinică din București care practică stomatologia lentă, în tihnă – afiliați rețelei Slow Dentistry

De la mamă la colegi…sunt întrebat despre teamă: Îmi e teamă de ce va urma? 

În mod subiectiv aș zice că observ asta printre toți colegii stomatologi. Obiectiv și realist ar fi însă să spun că acest sentiment meschin a încolțit ușor în toate sufletele închise între patru pereți de aproape două luni, indiferent de profesie.

Nici măcar scepticii nu pot nega că, după toată nebunia COVID, am pășit într-o etapă nouă. 

Nimic nu va mai fi probabil la fel, de la modul cum interacționăm, la cum ne facem cumpărăturile la cum ne simțim în spațiile comune cu multă lume în jur. Lumea stomatologică nu face excepție. 

Ne aflăm în zorii unei epoci în care, mai mult ca oricând, pacientul este în centrul atenției: el trebuie privit că principalul factor de interes al echipei medicale dornice să ajute și să își etaleze skill-urile de top, ca resursă principală a business-ului medical dar, nu în ultimul rând, și că cel mai mare factor de risc în ceea ce privește răspândirea unei eventuale infecții în mediul stomatologic.

Fuga de dentist nu este o soluție pentru perioada ce va urma. 

Amânarea vizitelor la stomatolog nu va face altceva decât să agraveze problemele stomatologice ceea ce vine la pachet , după cum știm cu toții cu durere și la propriu și la buzunar…

Adevărată soluție va constă în alegerea responsabilă a echipei medicale în grijă căreia ne lăsăm și în a acceptă sfaturile adevăraților profesioniști. Cred că este nevoie și de o schimbare de raționament a pacienților. E timpul să înțeleagă ceea ce dentiștii de succes au învățat pe pielea lor: 

Planurile de tratament bazate pe grabă și zgârcenie distrug stomatologia de calitate. Pacienții trebuie să își dea seama că își permit mai puțin ca oricând timpul pierdut și reexpunerea la riscuri biologice în cazul în care ar trebui să reia tratamentul de la capăt în cazul unui eșec inițial.

În ceea ce privește medicii, Filozofia  DENTAPLUS se va concentra prin urmare în jurul a cinci concepte principale:

Siguranță || Transparență || Eficiență || Confort || Digitalizare 

rezumate prin ceea ce ne place să numim ” Stomatogie în tihna”.

 

Din punctul de vedere al siguranței, normele noastre erau deja la cele mai înalte standarde de precauție: dintotdeauna am avut dușmani redutabili precum Hepatita B, C sau virusul HIV, de care i-am protejat pe pacienții noștri încă din prima zi, însă acum, mai mult ca oricând regândim absolut toate mecanismele prin care să reducem riscurile de transmitere a noilor viruși  de la un pacient la altul sau între pacient și membrii echipei medicale.

De aceea am dotat clinicile DENTAPLUS cu echipamente de protecție extrem de eficiente, care depășesc chiar și stricterlor cerințe ale autorităților. 

 

Protocoalele de dezinfecție între pacienții sunt acum mai complexe că oricând, am impus pași suplimentari precum dezinfecția aerului și am crescut perioada de timp dedicată dezinfectiei cabinetelor între pacienți succesivi.

Tot în ideea limitării riscului de transmitere a infecțiilor de la un pacient la altul încurajăm tratarea unui număr redus de pacienți pe zi.

Credem în eficiența și siguranța crescute a unor ședințe de tratament mai lungi, în care specialiștii noștri vor rezolva mai multe probleme stomatologice. În mod ideal, întreagă echipă de specialiști se poate concentra într-o singură zi pe un singur pacient. Reușim astfel să asigurăm un tratament optim și eficient, întrucât echipa colaborează strâns la desfășurarea ideală a planului de tratament iar pacientul nu are timpi morți.

Satisfacem, astfel, nu doar principiul siguranței, pe cel al eficienței dar și conceptul nostru preferat: stomatologia în tihnă : asta înseamnă crearea unui mediu de lucru ideal, fără grabă, fără stres, cu o echipa medicală ce are timp să asigure în condiții perfecte igienă, dezinfecția mediului de lucru și se poate focusa corespunzător pentru a livra un tratament medical de excepție. 

Un avantaj major îl vor avea clinicile multidisciplinare unde, în același mediu, un pacient poate primi expertiză mai multor specialiști nefiind nevoie să migreze din cabinet în cabinet, în colțuri diferite ale orașului, unde ar întâlni diverse medii septice cu risc crescut de contaminare biologică încrucișată.

De asemeni, personal, văd nevoia să practicăm cât mai mult cu putință, pe cât de ciudat sună, o stomatologie extraorală. Nu își mai au locul vizitele suplimentare numeroase de 10 minute la dentist când “mai verificam ceva” , “ne amintim ceva”, “ hai să facem o probă rapidă” etc. 

Astăzi avem posibilitatea mai mare ca oricând să culegem suficiente date de la pacient, astfel încât să gândim și să planificăm cât mai mult înainte ca pacientul să deschidă gura.

Dacă până acum stomatologia digitală era un moft, cred că de acum înainte va deveni un standard de aur. 

Cu cât reușim să digitalizăm mai mult workflow-ul stomatologic cu atât echipa medicală va avea un contact mai redus cu produsii biologici ai pacienților și riscurile de transmitere incrucisata a infecțiilor va scădea. 

  • Cel mai la îndemână exemplu îl reprezintă amprenta: realizată în mod clasic implică o medie de 6-8 minute și foarte multă salivă. 
  • Amprentarea digitală (scanarea intraorala) durează în medie 1-2 minute, iar rezultatul este un model virtual, complet necontaminat, pe care medicul și tehnicianul pot lucra fără niciun risc biologic. 

Adăugând la acest aspect precizia crescută și timpii de lucru scăzuți ai workflow-ului digital îmi întăresc convingerile că suntem în etapă în care digitalizarea stomatologiei devine o nevoie acută.

Transparența este următorul aspect pe care vreau să insiste, întrucât sunt și am fost mereu un susținător al încrederii între oameni. 

Făcând o paralelă…așa cum nu îmi voi duce mașina la service-ul cu cea mai mare reclamă luminoasă cocoțată pe acoperișurile clădirilor din Piața Unirii, ci la mecanicul în care am încredere, la fel și pacienții se vor adresa mereu specialistului care va relaționa cinstit cu ei.

Am observat, cu părere de rău, o tendința de speculă a lipsei de informații a pacientului de rând, peste care se suprapune și panica generată de situația coronavirusului…

Nu este momentul să încărcăm stupid planurile de tratament cu intervenții care nu sunt necesare! 

Mai mult ca oricând pacientul va pune preț pe expresia: o imagine face cât 1000 de cuvinte. 

De aceea cred că diagnosticul și evoluția tratamentelor trebuie susținute de imagini și scanări intraorale clare care să fie puse inclusiv la dispoziția pacientului. 

Nu este momentul să umflăm prețurile procedurilor stomatologice pentru a încerca să compensăm eventualele pierderi.Da, într-adevăr costuri suplimentare pot apărea date fiind nevoile crescute de echipamente de protecție speciale, însă modul în care aceste costuri sunt transferate către pacient trebuie să fie extrem de transparent. 

Modul DENTAPLUS de a face lucrurile implică ședințe complete de diagnostic ce vor fi urmate de un plan de tratament și un estimat de costuri cât mai exact. 

  • Tratamentul poate începe numai după ce pacientul înțelege planul de tratament și își dă acordul în vederea derulării acestuia.
  • Nu în ultimul rând, mai mult ca oricând medicul dentist, indiferent cât este de priceput în a face dinți, va trebui să înțeleagă că nu tratează o doar o gură cu dinți ci un om, un pacient cu nevoi, sentimente, temeri, program de lucru, timp liber de pierdut în trafic limitat etc. 
  • De aceea dentistul post covid trebuie să livreze un tratament customizabil, care să respecte nevoile clinice ale pacientului dar să țină cont și de individualitatea fiecărui pacient.
  • În concluzie Stomatologia lentă, în tihnă, atât din punctul de vedere al procedurilor stomatologice, cât și ceea ce privește atenția acordată normelor de sterilizare este singura modalitate prin care clinicile stomatologice pot supraviețui. 
  • Fac parte dintr-un grup de dentiști care crede în stomatologia sustenabilă: și anume cum că diagnosticarea și tratarea afecțiunilor stomatologice nu trebuie să aibă ca prim criteriu graba sau costul, ci siguranța și corectitudinea. 

Avem la îndeamnă resursele umane, tehnologice și științifice să asigurăm satisfacția pacienților noștri, implicit și a prosperității noastre. Teama nu își are locul!

Doctor Andrei Costantinovici, 

fondator Clinicile DENTAPLUS 

No Comments

Post A Comment