Ce este tartrul dentar? Cauze și modalități de prevenție!

 

Există două mari probleme ce pot afecta dinții: cariile dentare și bolile gingivale. Aceste două afecțiuni sunt inițiate de prezența tartrului sau a plăcii bacteriene. Tartrul se formează din cauza unei igiene orale precare, dar, din fericire, este ușor de evitat.

 

Ce este tartrul dentar?

 

Tartrul face referire la acele depozite dure calcificate care se formează și acoperă dinții și gingiile. Tartrul se formează atunci când bacteriile care apar în mod natural în gură sunt amestecate cu resturi de particule alimentare și creează o peliculă lipicioasă (placă bacteriană). Când placa nu este tratată, se întărește și se decolorează, ceea ce duce în final la apariția tartrului.

Tartrul afecteaza dinți și gingii, este inestetic și duce la carierea dinților prin faptul că permite bacteriilor să „mănânce” smalțul dinților. În general, tartrul are culoare galben-maro și se formează atunci când dinții nu sunt curățați o perioadă lungă de timp. Procesul durează în general două săptămâni, dar unele persoane pot să acumuleze tartru și într-un interval mai scurt.

 

 

Cum știi că ai tartru dentar

 

La început, tartrul apare granulat și poros, iar nuanța sa este similară cu cea a cretei. Apoi, tartrul începe să se închidă la culoare, devenind galben și maro, pe măsură ce se întărește (mai ales dacă bei cafea, ceai și vin sau dacă fumezi). Dacă este situat deasupra gingiei, este mai ușor de sesizat, iar dacă este sub gingie, s-ar putea să fie prea târziu când îl detectezi.

Spre deosebire de placa bacteriană, o peliculă incoloră de bacterii, tartrul reprezintă o acumulare de minerale care este destul de ușor de observat, deasupra liniei gingiilor. Ca să vezi dacă ai tartru, analizează-ți cu atenție dantura, într-o oglindă. În cazul în care observi o culoare galbenă sau maro pe dinți sau gingii, cel mai probabil ai tartru. Altfel, singura modalitate clară de a detecta dacă ai tartru (și de a scăpa de el) este de a merge la un cabinet de stomatologie.

 

 

Tipuri de tartru dentar

 

Există două tipuri de tartru: supragingival și subgingival, în funcție de poziția sa față de gingie (deasupra sau dedesubt). Dacă este vizibil deasupra liniei gingivale, tartrul se numește supragingival, iar dacă se ascunde sub linia gingiei și nu este vizibil, atunci se numește subgingival.

 

Tartrul supragingival

 

Tartrul supragingival are o culoare alb-gălbui și o consistentă redusă, în primă fază. Culoarea sa poate ajunge la maro sau negru, mai ales dacă fumezi, bei cafea sau ceai.

 

Tartrul subgingival

 

Tartrul subgingival are culoare închisă și o duritate mai mare. În timp ce mineralizarea tartrului supragingival se face din cauza salivei, mineralizarea tartrului subgingival se face din cauza prezenței sângelui.

Tartrul subgingival nu afectează doar gingiile, ci și ceea ce se află sub gingii (dentina, țesuturile conjunctive, oasele). Deseori, pacienții nici nu sunt conștienți de faptul că au tartru subgingival. De aceea, este recomandat să mergeți la stomatolog cel puțin o dată pe an pentru a verifica dacă aveți tartru.

 

Care sunt cauzele apariției tartrului dentar?

 

Tartrul este o combinație de bacterii și materie extracelulară ce aderă la suprafața exterioară a dintelui. Dezvoltarea tartrului începe cu atașarea peliculei sau a stratului subțire de proteine salivare pe suprafața dintelui. Cocii facultativi gram pozitivi încep apoi să se lipească de peliculă și să se înmulțească. Pe măsură ce bacteriile încep să colonizeze suprafața dintelui, alte specii precum Veillonella, Actinomyces, și Capnocytophaga, care sunt bacterii gram pozitive și negative, încep să contribuie la formarea tartrului. Între prima și a treia săptămâna, dacă tartrul nu este îndepărtat, se crează un mediu anaerob. În continuare, vor apărea și alte bacterii, precum Porphyromonas gingivalis, care vor crește riscul de apariție a diferitelor boli de dinți și gingii.

 

Există câțiva factori care contribuie la acumulări rapide de tartru:

  • Alimentația nesănătoasă;
  • Pasta de dinți folosită;
  • Tehnica necorespunzătoare de periaj;
  • Fumatul;
  • Nefolosirea aței dentare;
  • Gura uscată;
  • Concentrația mare de uree în salivă;
  • Tulburări de metabolism;
  • Ocluzie dentară dezechilibrată (mestecarea alimentelor predominant pe anumiți dinți);
  • Utilizarea frecventă a anumitor medicamente (cum ar fi antibioticele);
  • Malpozițiile dentare;
  • Igienă dentară precară.

 

Urmări pe care le poate avea tartrul dentar netratat

 

De ce este tartrul o problema? În primul rând, din punct de vedere cosmetic. Dinții se pătează, iar stratul alb de pe ei arată urât. În al doilea rând, tartrul afectează sănătatea, pentru că dinții și gingiile vor fi mai vulnerabile în fața bolilor. Pe măsură ce tartrul se extinde pe suprafața dinților, aceștia vor începe să se descompună, iar în smalț se vor forma carii. 

Cu toate că smalțul este unul din cele mai dure elemente din corpul uman, dacă tartrul nu este îndepărtat la timp, el va începe să dezvolte mici orificii. Apoi, substanța întărită provoacă multe probleme gingiilor (inflamație, sângerare, decolorare, sensibilitate). În fine, umflarea gingiilor duce la respirație urât mirositoare.

 

Prin urmare, tartrul poate să provoace:

  • Gingivită;
  • Carii;
  • Halenă;
  • Sângerarea gingiilor;
  • Retracție gingivală;
  • Pungi parodontale patologice;
  • Mobilități dentare;
  • Pierderea dinților.

 

 

Cum tratăm tartrul dentar 

 

Cu toate că, în faza incipientă, tartrul nu reprezintă o îngrijorare majoră, el trebuie îndepărtat. În caz contrar, dezvoltarea și extinderea tartrului provoacă probleme majore. Pentru identificarea și îndepărtarea tartrului, vă recomandăm să faceți o vizită la medicul stomatolog, o dată la șase luni. Trebuie să știți că este imposibil să îndepărtați tartrul acasă și că doar medicul dentist vă poate ajuta în acest sens.

Există două tehnici principale prin care putem îndepărta eficient tartrul în cabinetul stomatologic: cu ajutorul ultrasunetelor sau prin îndepărtarea mecanică.

 

Detartrajul cu ajutorul ultrasunete (air-flow)

 

În acest caz, vom folosi un dispozitiv special, cu ajutorul căruia vom putea elimina atât depozitele vizibile de tartru din zonele superioare gingiilor, cât și depozitele de tartru subgingival. În prezent, detartrajul cu ultrasunete este cea mai nouă tehnică folosită în cabinetele stomatologice pentru eliminarea depozitelor dentare de tartru.

În urma detartrajului dentar, dinții vor fi curățați de depunerile inestetice și nocive de tartru. Aparatul special folosit pentru detartraj cu ultrasunete folosește un jet de apă permanent, ceea ce previne supraîncălzirea și rănirea structurilor dentare sănătoase.

Detartrajul cu ultrasunete este recomandat pentru că previne afecțiunile gingivale, ajută la menținerea sănătății orale, oferă o respirație proaspătă, îmbunătățește estetica dinților și vă ajută să economisiți bani, evitând agravarea problemelor de sănătate din cauza extinderii tartrului.

Clinicile stomatologice dentare folosesc mai nou o procedură de detartraj dentar ce include utilizarea așa numitului airflow. Astfel, se îndepărtează petele și placa bacteriană de pe suprafețele mai greu de accesat. La final, dinții se vor lustrui, se vor peria și se vor da cu o substanță de protecție împotriva bacteriilor.

Airflow-ul dentar se face cu un instrument dedicat care curăță temeinic colțurile greu accesibile din gură.

 

 

Îndepărtarea mecanică a tartrului dentar

 

Această a doua metodă presupune utilizarea unei chiurete și dislocarea efectivă a tartrului. Din păcate, această metodă nu este atât de eficientă precum cea care folosește ultrasunetele, pentru că, oricât de experimentat ar fi medicul care execută procedura, tartrul subgingival este dificil de îndepărtat. În plus, pacientul va simți un oarecare disconfort în timpul acestui proces de îndepărtare mecanică a tartrului. De aceea, metoda mecanică este mai rar folosită azi în cabinetele stomatologice.

 

Modalități de prevenire a tartrului dentar

 

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru sănătatea orală este să mergeți periodic la medicul stomatolog. Chiar dacă dinții par perfect sănătoși, ar trebui să programați o vizită la dentist cel puțin o dată la șase luni. Astfel, medicul va putea detecta dacă dinții încep să fie afectați de tartru subgingival sau supragingival, greu sesizabil.

 

Curățarea dentară profesională este extrem de importantă pentru prevenirea formării tartrului.

Iată ce alte lucruri puteți să faceți pentru prevenirea apariției și dezvoltării tartrului dentar.

  • Periați dinții și folosiți ață dentară zilnic

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea generală a dinților. Folosiți o pastă de dinți cu fluor antitartru, pentru cele mai bune rezultate. Periați dinții de cel puțin două ori pe zi și folosiți ață dentară cel puțin o dată pe zi. Folosirea aței dentare împiedică formarea tartrului și ajută la îndepărtarea particulelor de alimente care ar putea fi dăunătoare pentru dinți.

  • Folosiți o periuță de dinți de calitate

Periuțele de dinți electrice pot contribui într-o mare măsură la prevenirea tartrului, dar trebui să schimbați capul la fiecare trei luni, pentru performanțe optime. Dacă vreți să rămâneți la folosirea unei periuțe simple, căutați una de bună calitate și schimbați-o imediat ce perii se uzează.

  • Folosiți apă de gură antitartru

Deseori, tindem să trecem cu vederea folosirea apei de gură, dar acest lucru ajută la reducerea bacteriilor și la prevenirea formării tartrului. Apa de gură lasă gura proaspătă și curată după periaj și după folosirea aței dentare.

  • Evitați fumatul și alimentele cu zahăr

Dulciurile și țigările în cantitate excesivă pot duce la formarea tartrului. Încercați să evitați băuturile acidulate, prăjiturile, bomboanele și alte dulciuri cu un conținut ridicat de zahăr. În general, zahărul duce la dezvoltarea plăcii bacteriene și mai apoi la apariția și extinderea tartrului.

 

Este important să faceți tot ce puteți pentru a menține dinții sănătoși, fără tartru. Programați azi o vizită la medicul dentist pentru a vă asigura că aveți dinții curați, fără tartru subgingival, iar dacă este nevoie, solicitați un tratament de detartraj dentar.

Între programările la stomatologie, țineți cont de sfaturile de mai sus pentru a menține sănătatea orală și dinții puternici.

 

No Comments

Post A Comment