21 mart. Află TOT despre afecțiunile și bolile limbii: Candidoză, Aftă bucală, Lichen și multe altele
Limba este unul din cele mai importante organe ale corpului uman, având rol atât în fonație, cât și în procesul de masticație și deglutiție. Ca și oricare alt organ al organismului uman, aceasta poate suferi de anumite boli în diferite situații. Boli precum candidoza, aftele bucale, lichen sunt destul de des întâlnite atunci când vine vorba despre afecțiunile și bolile limbii.
Cum arată o limbă sanatoasa?
O limbă sănătoasă este roz, dar poate varia ușor în nuanțe mai închise sau mai deschise. Papilele gustative mici sunt situate pe întreaga suprafață a limbii, cu ajutorul cărora se percepe gustul.
Cauzele afecțiunii limbii în funcție de culoare
O culoare neobișnuită a limbii sub formă de pete de diferite culori poate sugera debutul unei boli atunci când există alte simptome, cum ar fi durere, dificultăți de respirație și de înghițire. În general, petele de pe limbă sunt foarte ușor de observat, deoarece au anumite culori (alb, roșu, maro, negru) și au o întindere mare pe suprafața limbii.
Limba alba – cauze
Sintagma „limba albă” se referă adesea la o limbă care este parțial sau complet albă. Limba se albește din cauza reziduurilor la nivelul acesteia, precum și a unui strat de celule moarte.
Cauzele unei limbi albe sunt următoarele:
- deshidratarea;
- consumul de alcool și tutun;
- igienă dentară deficitară etc.
Limbă galbenă (încărcată)
Deși limba galbenă este foarte asemănătoare limbii albe, există totuși mici diferențe, deoarece limba galbenă poate semnaliza și următoarele afecțiuni ale organismului:
- o limbă galbenă cu un înveliș gălbui destul de gros poate semnala probleme digestive și probleme în modul de funcționare a tranzitului intestinal;
- o limbă galbenă, dar cu un înveliș gălbui mai subțire poate să anunțe debutul unor afecțiuni de la nivelul plămânilor.
Cauze limbă roșie
Cea mai frecventă cauză a unei limbi roșii este consumul de alimente colorate (zmeură sau căpșuni etc.) sau băuturi acide, care pot provoca roșeață și disconfort temporar. Cu toate acestea, o limbă roșie poate fi, de asemenea, un semn al unei afecțiuni medicale.
Unele modificări ale culorii roșii a limbii pot fi legate de o deficiență de vitamine, boala Kawasaki sau o infecție streptococică.
Deficitul de vitamina B12 poate fi o altă cauză a limbii roșii.
Cauze limbă neagră
Limba neagră este o afecțiune în care papilele gustative cresc în dimensiune și favorizează acumularea de celule moarte pe suprafața limbii. Acest lucru produce o culoare mai închisă și un aspect păros.
Limba neagră este de obicei o afecțiune inofensivă care poate rezulta din tratamentul cu antibiotice, fumat, igiena orală deficitară sau xerostomie.
Candidoza bucală
Candidoza orală este o infecție cauzată de anumite ciuperci (ciuperci) care se dezvoltă în gură, limbă și gât.
Simptome:
- dificultate în gustarea alimentelor și apariția unui gust neplăcut;
- pete albe pe suprafața limbii;
- usturime la nivel oral.
Limbă geografică
Limba geografică este o boală inflamatorie, dar inofensivă, care afectează suprafața limbii. Limba este de obicei acoperită cu proeminențe mici (rozete), iar pe limba geografică petele de pe suprafața limbii sunt „insule” roșii, netede, cu margini adesea ușor înălțate.
Leziunea se vindecă de obicei într-o zonă și apoi se deplasează (migrează) în altă parte a limbii.
Afta bucală
Afta bucală, numită și stomatita aftoasă, este o formațiune albă mică, dureroasă, înconjurată de zone roșiatice. Apar pe peretele interior al gurii sau pe marginea limbii, iar evolutia lor poate provoca ulcere. Aftele bucale pot apărea singure sau în număr mare, cauzând o senzație confortabilă care durează câteva zile. Stomatita aftoasă nu este contagioasă.
Boli generale
Bolile limbii pot apărea din mai multe motive. În funcție de tipul de boală, factorii de risc includ fumatul, abuzul de alcool, igiena orală deficitară, anumite infecții virale și tulburări ale sistemului imunitar.
Simptome generale:
- inflamații;
- schimbări de culoare;
- dureri.
Lichen plan bucal
Lichenul oral apare ca o rețea de dungi albe, ușor ridicate, pe suprafața limbii sau în interiorul obrajilor. Cauzele bolii nu sunt încă bine definite, dar lichenul plan bucal este o inflamație cronică care poate apărea din cauza răspunsului autoimun al organismului.
Lichenul plan bucal se vindecă de obicei de la sine, deși se recomandă monitorizarea continuă a bolii.
Leucoplazia
Leucoplazia este o afecțiune care provoacă o creștere excesivă a celulelor în mediul oral. Acest lucru duce la formarea de depozite albe pe suprafața limbii, precum și în alte părți ale cavității bucale.
Cauzele leucoplaziei nu sunt întotdeauna cunoscute, dar se crede că fumatul este cel mai important factor. De asemenea, boala se poate dezvolta și în zonele în care limba a fost recent iritată sau rănită.
Eritroplazia
Eritroplazia este o tulburare foarte rară care se prezintă sub formă de leziuni roșii la suprafața limbii. Leziunile nu pot fi eliminate. Această boală este similar cu leucoplazia, cu excepția culorii.
Limba neagră păroasă
În unele cazuri, papilele suferă modificări în lungime, ceea ce facilitează adăpostirea bacteriilor între ele. Pe măsură ce flora bacteriană crește, apar culori mai închise, iar papilele gustative prea mărite pot arăta ca părul.
Cauza principală a acestei boli este o modificare a florei bacteriene bucale cauzată de tratamentul cu antibiotice.
Scarlatina la copii și adulți sau sindromul kawasaki
Scarlatina este o infecție bacteriană care se prezintă cu febră, amigdalita acută și o erupție cutanată roșie aprinsă. Scarlatina apare adesea la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 10 ani, și mai ales la grupele de copii, unde sunt posibile focare.
Boala Kawasaki este rară și este aproape exclusiv o boală a copiilor mici. Aceasta este o vasculită acută sistemică, ceea ce înseamnă inflamarea pereților vaselor de sânge, determinând orice artere de dimensiuni medii din organism, în special arterele coronare, să dezvolte dilatații.
Limba inflamată
Glosita este o afecțiune caracterizată prin inflamarea dimensiunii limbii, schimbarea culorii și dezvoltarea unui aspect neuniform pe suprafața limbii. Limba poate fi grav inflamată și roșie, provocând totodată durere. Acest lucru duce la dispariția papilelor gustative din cauza inflamației limbii.
Durere de limba – cauze
Limba este un organ destul de sensibil, însă atunci când senzația de disconfort se transformă în durere este de la sine înțeles faptul că s-ar putea să existe unele afecțiuni la nivelul acesteia cum ar fi traumatismele, herpesul bucal sau dureri provocate de aparatele dentare și proteze.
Traumatisme și accidente
Există diferiți factori din cauza cărora limba poate suferi anumite traumatisme:
- mușcarea acesteia;
- infecții în urma igienei orale deficitare, tratamentelor cu antibiotice, planului de tratament dentar nepotrivit;
- anumite afecțiuni și boli ale limbii etc.
Herpesul bucal
Herpesul bucal este o infecție cu virus herpes simplex care apare pe buze și pe pielea din jurul lor, pe membranele mucoase ale gurii sau pe gingii. Infecția cu virusul se manifestă, de obicei, sub formă de vezicule mici „umflături” cu lichid, dureroase, care se usucă rapid lăsând zona vindecată fără cicatrici după câteva zile.
Aparatele ortodontice
Aparatele ortodontice corectează anomaliile dento-maxilare care apar în arcadele dentare cu dinți permanenți. Rolul său este de a ajuta la repoziționarea dinților finali, astfel încât să obțineți un zâmbet sănătos, precum și un zâmbet frumos. Dinții aliniați sunt mult mai ușor de curățat și se știe că nu favorizează cariile.
Protezele
Protezele dentare sunt dispozitive medicale unice, adaptate fiecărui pacient, concepute pentru a înlocui dinții lipsă cu dinți artificiali. Proteza dentară este formată din două părți: baza protezei și coroanele dentare.
Alte cauze pentru afectiuni de limba
Deficiența nutrițională
Deficiența nutrițională apare atunci când organismul nu absoarbe cantitatea de nutrienți de care are nevoie pentru a funcționa corect, de unde rezultă un organism sărac în vitamine, de unde pot pleca și afecțiunile limbii.
Modificări hormonale
Petele de limbă pot indica modificări hormonale, diabet sau alergii.
Diverse afecțiuni medicale
Cum a mai fost precizat, există o întreagă hartă a culorilor limbii care semnalează probleme din întreg organismul. Printre cele mai grave afecțiuni semnalate de culoarea și aspectul limbii se află și cancerul bucal.
Ce să faci pentru a menține o limbă sănătoasă
O limbă sănătoasă este umedă și roz; uneori poate avea o peliculă albă subțire pe suprafața ei. Pentru a menține o limbă sănătoasă este necesară o igienă orală cât mai optimă, care să includă și apa de gură.
No Comments