caria dentara

Carie dentara – Cum arata dintii cariati la copii & adulti?

Caria dentară reprezintă o afecțiune orală comună, cauzată de acțiunea distructivă a acizilor și a microorganismelor din cavitatea bucală asupra smalțului dentar (substanță minerală dură, care acoperă coroana dinților). Deși poate fi prevenită, printr-o bună igienă orală, o alimentație sănătoasă și controale regulate la stomatolog, caria dentară este una dintre cele mai frecvente afecțiuni orale. Apariția unor pete albe sau maronii pe suprafața dinților semnalează în general prezența cariilor dentare, în absența durerilor dentare.

Caria dentara – Ce este?

Apărută în urma acțiunii acizilor asupra dinților, pe fondul acumulării unor depuneri semnificative de placă bacteriană și tartru dentar, caria dentară este o afecțiune orală subdiagnosticată și adesea neglijată, care predispune la pierderea dinților, în lipsa unui tratament de specialitate. Potrivit estimărilor la nivel global, peste 60% dintre copii și adulți prezintă una sau mai multe carii dentare. În unele dintre țările aflate în curs de dezvoltare, prevalența cariilor dentare ajunge chiar și la 80-90%.

Riscul de a dezvolta carii dentare este influențat de numeroși factori, inclusiv de accesul la servicii dentare de calitate, stilul de viață, factorul genetic sau educația orală. Cu toate acestea, este important de știut faptul că orice persoană poate dezvolta carii, indiferent de igiena orală.

Simptome – Cum arata o carie?

Semnele și simptomele cariilor dentare variază de la un caz la altul, fiind influențate de multiplii factori (precum starea generală de sănătate a individului, stadiul de evoluției al cariilor sau localizarea cariilor). Cariile dentare aflate în stadii incipiente determină în general o ușoară sensibilitate locală, care este în majoritatea cazurilor trecută cu vederea. Pe măsură ce caria evoluează și ajunge la nervul dentar, apare o durere dentară acută, care poate deveni intensă și persistentă.

Clasificare & tipuri de carii dentare

Există mai multe tipuri de carii dentare, fiecare cu propriile sale particularități clinice. Cariile dentare pot fi clasificate în funcție de localizare, stadiul de evoluție sau etiologie.

Carii dentare in functie de profunzime

Folosind criteriul gravitației lor (sau a gradului de distrugere a țesutului dentar), cariile dentare se pot grupa în:
– carii superficiale (formă ușoară a cariei dentare, în care doar stratul superficial al dintelui este afectat) sau carii ale smalțului (formă de carie superficială, care afectează doar stratul exterior al dintelui);
– carii medii (formă avansată de carie dentară, caracterizată prin distrugerea țesutului dentar, până la nivelul pulpei dentare);
– carii profunde (formă gravă de carie dentară, care afectează țesuturile profunde, inclusiv rădăcina dintelui) sau carii extinse (afectează mai mult de un dinte).

Carii dentare in functie de localizare

Un alt criteriu de clasificare al cariilor dentare îl reprezintă localizarea acestora (cariile pot să apară în zona laterală a dintelui, la rădăcina dintelui sau pe suprafața de contact).

Carii coronare

Localizate la baza dinților, la intersecția dintre dinți și gingii, cariile coronare sunt leziuni ale smalțului dentar care expun nervii și vasele de sânge din interiorul dinților. O carie la baza dintelui poate implica orice dinte, inclusiv molarii sau premolarii.

Carii radiculare

Cariile radiculare sunt leziuni ale smalțului dentar apărute la nivelul rădăcinii dinților, în general la pacienții cu retracție gingivală. O carie radiculară este în general dureroasă, deoarece leziunea carioasă ajunge în profunzimea dintelui. În lipsa tratamentului, cariile radiculare pot determina infecții ale nervului dentar.

Carie ocluzala

Cariile ocluzale sunt carii care afectează suprafețele dentare de contact (suprafața ocluzală) între dinți. Datorită localizării, o carie ocluzală este în general cel mai ușor de identificat printr-o evaluare vizuală a cavității bucale.

Carie interdentara

Cariile interdentare sunt leziuni carioase localizate în spațiile interdentare (spațiile dintre dinți), zone în care periuța de dinți nu poate pătrunde și care, de cele mai multe ori sunt neglijate în timpul realizării igienei orale. La fel ca în cazul unei carii ocluzale, o carie interdentară este mai ușor de identificat decât o carie radiculară sau coronară în fazele incipiente.

Carii secundare

Cariile secundare sunt leziuni carioase care se formează în jurul unei plombe sau a unei coroane dentare existente, în urma acumulării de placă bacteriană în zona marginală a lucrării protetice. O carie sub plombă necesită tratament stomatologic imediat, deoarece riscul de pierdere definitivă a dintelui plombat este unul ridicat.

Carie de colet

Cariile de colet sunt carii localizate în vecinătatea gingiilor, între coroana dentară și rădăcina dintelui. Caria de colet apare frecvent pe suprafaţa dentară dinspre obraz, implicând dinții molari.

Dinti de lapte cariati – Carii la copii

Cariile pot afecta nu doar dantura definitivă, ci și dinții de lapte (dinții temporari). În general, cele mai multe carii la copii sunt cauzate de alimentația bogată în zaharuri și de lipsa controalelor stomatologice.

Carii de biberon

Cariile de biberon sunt un tip de carii dentare întâlnite la copii, cauzate de expunerea frecventă a dinților la lichide dulci, în special la lapte. Tratamentul unei carii de biberon previne pierderea definitivă și înainte de termen a dinților temporari, cât și tulburările de erupție a dinților permanenți, care pot să apară ulterior.

Carii dentare – Cauze & Factori de risc

Igiena orală deficitară, lipsa igienizărilor profesionale regulate și alimentația bogată în carbohidrați reprezintă principalele cauze ale cariilor dentare. De asemenea, alți importanți factori pot influența riscul de a dezvolta carii dentare:
– consumul excesiv de băuturi și alimente acide;
– afecțiunile care reduc cantitatea de salivă produsă, precum și medicamentele care determină uscăciunea gurii (precum antihistaminice, diuretice sau antidepresive);
– anumite afecțiuni sistemice, precum diabetul;
– vârsta înaintată;
– consumul de tutun sau alcool;
– stresul cronic;
– obezitatea.

Evolutie – In cat timp evolueaza o carie?

Cariile dentare pot avea o evoluție lentă sau rapidă, în funcție de atenția acordată dietei, igienei orale și vizitelor la stomatolog. Deoarece factorii individuali influențează semnificativ evoluția unei carii dentare, nu se poate stabili cu exactitate o perioadă de timp în care evoluează o carie dentară din stadiul incipient în stadiu avansat.

Diagnostic – Cand trebuie sa mergi la medic?

Diagnosticul de carie dentară este stabilit de către medicul stomatolog, în urma unei examinări clinice a dintelui, pe baza unei radiografii dentare și a unor teste de sensibilitate. Controlul stomatologic este esențial pentru identificarea cariilor, cât și pentru tratarea acestora. Igienizarea profesională a dinților, însoțită de detartraj, sunt proceduri de igienizare efectuate în general în cadrul vizitelor regulate la stomatolog, necesare pentru prevenirea cariilor.

Tratament – Cum scapi de carii?

Modalitatea de tratare a cariilor dentare depinde de numeroși factori, precum vechimea cariei, gradul de afectare al pulpei dentare sau suprafața din dinte afectată. În cazul unei carii mici, plombarea poate repara dintele, prevenind astfel răspândirea cariei. În schimb, în cazul unei carii dentare grave, aflată într-un stadiu avansat de evoluție, tratamentul poate presupune extracția dintelui.

În funcție de stadiul de evoluție, tratamentul unei carii dentare poate presupune:
– aplicarea pe suprafața dintelui a unor geluri cu fluor (tratament al cariilor superficiale);
– obturație cu materiale compozite fotopolimerizabile sau autopolimerizabile (tratament al cariilor mai avansate);
– îmbrăcarea dintelui cu o coroană dentară (metodă de tratament mai avansată decât obturația, ce presupune restaurarea dintelui cu ajutorul unei coroane);
– extracție dentară (metodă de tratament invazivă, necesară atunci când caria este foarte extinsă, cuprinzând inclusiv pulpă dentară și osul din apropiere).

Preventie carii dentare

Prevenirea cariilor dentare presupune menținerea unei bune igiene orale, prin curățarea dinților de două ori pe zi, cu ajutorul unei paste de dinți cu fluor, efectuarea unor controale regulate la medicul stomatolog și evitarea unei diete bogate în alimente sau băuturi acide sau cu niveluri crescute de carbohidrați.

Complicatii – Carii dentare netratate

În lipsa tratamentului, cariile dentare pot determina o serie de complicații orale, cât și sistemice, precum:
– infecții ale pulpei dentare, gingiilor sau oaselor;
– abcese sau fistule dentare;
– dificultăți de vorbire și/sau de mestecare;
– pierderea definitivă a dinților;
– boli cardiovasculare sau metabolice (absența dinților se asociază cu un risc mai mare pentru astfel de afecțiuni sistemice).

Curatare & tratare carie – Pret tratament:

Prețul tratamentului unei carii dentare este influențat de stadiul în care se află caria dentară și de cât de complexă este procedura ce urmează a fi efectuată. În cazul cariilor multiple, care pot beneficia de tratament în cadrul aceleiași ședințe, prețul este individual, pentru fiecare carie în parte.

Intrebari frecvente

Cum se curata o carie?

Îndepărtarea cariilor dentare se poate realiza cu ajutorul unui instrument special sau prin terapie cu laser. În funcție de gravitate și de cât de extinsă este caria, poate fi necesar și un tratamentul de canal radicular, ce presupune îndepărtarea nervului din interiorul dinților afectați. După eliminarea în întregime a țesutului cariat, cavitatea formată în dinte va fi umplută cu un material compozit.

Cum iti dai seama ca ai o carie?

Caria dentară poate fi recunoscută pe baza simptomelor sale, precum petele de pe suprafața dinților, durerea locală apărută în timpul masticației sau sensibilitatea dentară. Diagnosticul de carie dentară este pus de către medicul stomatolog, în urma unei evaluări a cavității bucale.

Poti scapa de carii in mod natural?

O carie dentară aflată în stadiu incipient poate fi oprită din evoluție, printr-o îngrijire adecvată a cavității bucale și prin evitarea factorilor de risc. Cu toate acestea, amânarea controlului stomatologic se asociază cu progresia procesului carios, care într-un final va ajunge la nervul dintelui. Deși nu poate fi stabilit cu exactitate în cât timp evoluează o carie, există numeroase situații în care o carie mică ajunge să afecteze semnificativ structurile profunde ale dintelui.

No Comments

Post A Comment