12 ian. Clorhexidina: Produse Recomandate & Indicatii Prospect
Clorhexidina, un compus cu acțiune antimicrobiană, folosit pe scară largă în stomatologie pentru profilaxia afecțiunilor orale, poate inhiba multiplicarea bacteriilor patogene de la nivelul cavității bucale. Datorită acțiunii sale antimicrobiene, clorhexidina se regăsește în numeroase produse de igienă orală, inclusiv în unele paste de dinți.
Ce este clorhexidina?
Clorhexidina este o substanță antiseptică utilizată pentru a preveni acumularea de bacterii la nivelul cavității orale, preponderent după intervenții chirurgicale stomatologice. Găsită în numeroase tipuri de produse de igienă orală, clorhexidina poate constitui un important tratament adjuvant al afecțiunilor orale determinate de acumularea excesivă a florei bacteriene, precum gingivita.
Indicatii clorhexidina – cand se recomandă si cine poate folosi?
Clorhexidina, sub formulele utilizate în stomatologie, se recomandă a se utiliza la indicațiile medicului stomatolog, de către persoane cu vârsta de minimum 18 ani. În general, medicul stomatolog poate recomanda utilizarea clorhexidinei pentru prevenirea acumulărilor de tartru, combaterea unor simptome orale sau în tratamentul unor boli orale. Afecțiunile orale în care poate fi recomandată utilizarea clorhexidinei:
– gingivita (inclusiv gingivita purulentă);
– mucozită (leziune inflamatorie ulcerativă determinată de terapiile anticanceroase);
– afte bucale;
– cariile dentare;
– glosita (inflamația limbii);
– abces dentar și leziuni/fistule bucale;
Mod de administrare Clorhexidina – Cum se foloseste?
Clorhexidina se utilizează în mod preferențial în alt moment al zilei decât cel în care se realizează periajul dentar cu pasta de dinți obișnuită, pentru a nu influența eficacitatea tratamentului. Modalitățile de utilizare ale clorhexidinei depind de forma în care se găsește aceasta. De exemplu, apa de gură cu clorhexidina se folosește în mod similar cu orice alt tip de apă de gură, cu excepția faptului că timpul de clătire a gurii cu clorhexidină este mai lung, de aproximativ un minut.
Apa de gura cu clorhexidina – Dozaj & indicatii
Apa de gură cu clorhexidina se utilizează conform indicațiilor medicului stomatolog sau potrivit prospectului. În general, doza uzuală este de 10 ml, de două ori pe zi. La fel ca în cazul oricăror altor tipuri de ape de gură antiseptice, apa de gura cu clorhexidină nu se înghite, ci se scuipă după clătirea gurii. După utilizare, se recomandă evitarea consumului de alimente sau lichide pentru un interval de 30-60 de minute.
Clorhexidina spray de gură – Dozaj & indicatii
Spray-urile orale cu clorhexidină se aplică local, cu ajutorul pulverizatorului, potrivit indicațiilor medicului sau a prospectului medical. Este recomandată utilizarea unui spray cu clorhexidină pentru maximum șapte zile, fără recomandarea medicului, iar ulterior reluarea tratamentului la indicațiile medicului stomatolog. Se recomandă, de asemenea, evitarea consumului de alimente și lichide, cât și evitarea fumatului, pentru 30-60 de minute de la momentul utilizării.
Gel cu clorhexidina – Dozaj & indicatii
Aplicat local, preferabil cu ajutorul unui bețișor cu vată, gelul cu clorhexidină prezintă aceleași contraindicații cu privire la consumul de alimente și lichide ca și spray-ul oral sau apa de gură cu clorhexidină. Doza uzuală recomandată este de una-două aplicări pe zi, într-o cantitate redusă.
Pasta de dinti cu clorhexidina – Dozaj & indicatii
Recomandată în principal persoanelor cu afecțiuni gingivale sau implanturi, pasta de dinți cu clorhexidină se utilizează în fiecare zi, ca parte a igienei dentare zilnice.
Alte modalitati de administrare
Clorhexidina este un antiseptic recomandat nu doar în profilaxia afecțiunilor orale, ci și pentru tratarea leziunilor sau infecțiilor cutanate, reducerea durerilor faringiene sau după intervenții chirurgicale minore, printre altele.
Ce produse contin clorhexidina?
Clorhexidina se găsește atât sub forma unor comprimate de supt, cât și sub forma unor medicamente de uz topic, precum geluri, loțiuni, paste sau spra-uri. Comprimatele cu clorhexidină se utilizează în general în stomatologie pentru profilaxia infecțiilor sau a inflamațiilor cavității bucale.
Efecte secundare clorhexidina – Administrare orala
La fel ca în cazul oricăror alte medicamente, clorhexidina prezintă o serie de efecte secundare potențiale. În general, însă, tratamentele cu clorhexidină sunt foarte sigure.
Efecte secundare comune
Majoritatea efectelor secundare comune sunt unele minore și pot fi îndepărtate prin stoparea utilizării medicamentului. În cazul tratamentelor dentare, potențialele efecte adverse secundare sunt:
– modificări de culoare ale limbii sau dinților;
– furnicături la nivelul cavității bucale;
– decojirea pielii din cavitatea bucală.
Efecte secundare grave
În cazuri extrem de rare, tratamentul dentar cu clorhexidină poate duce la inflamații, iritații sau chiar la umflarea buzelor sau a limbii. Alte simptome grave, care necesită stoparea imediată a utilizării produsului cu clorhexidină sunt și:
– problemele de înghițire;
– durerile severe de gât sau de cap;
– creșterea temperaturii corporale peste 39°C;
– greață și vărsături care nu pot fi asociate altui eveniment.
Pentru a cunoaște lista completă de potențiale efecte secundare ale clorhexidinei, este necesară citirea prospectului medicamentului utilizat.
Contraindicatii – Cine nu poate folosi clorhexidina?
Clorhexidina nu poate fi utilizată de către copii și nici de către persoanele care au avut în trecut o reacție alergică la clorhexidină sau la oricare dintre ingredientele celelalte. Se recomandă utilizarea cu precauție a clorhexidinei de către persoanele care au avut reacții alergice la alte medicamente.
Clorhexidina in sarcina & alaptare
Utilizarea clorhexidinei pentru tratamente dentare în timpul sarcinii, cât și în timpul alăptării, este permisă cu acordul medicului, riscul de apariție a unor patologii fetale asociate cu administrarea clorhexidinei fiind unul extrem de redus. Modul de administrare, cât și doza de clorhexidină în timpul sarcinii, trebuie discutate cu medicul.
Clorhexidina la copii – Se poate administra?
Produsele de îngrijire orală care conțin gluconat de clorhexidină, inclusiv apa de gură cu clorhexidină și pasta de dinți cu clorhexidină, pot fi utilizate doar de către copiii cu vârsta de minimum 18 ani.
Intrebari frecvente
Parodontoza se trateaza cu clorhexidina?
Utilizarea clorhexidinei în fazele incipiente ale bolii parodontale este esențială pentru a preveni progresia către parodontoză. Cu toate acestea, în cazul în care afecțiunea ajunge în stadii avansate, tratamentul cu clorhexidină este ineficient. Medicii stomatologi pot folosi, însă, compuși de clorhexidină pentru tratarea pungilor parodontale.
Ce se intampla daca folosesc prea multa clorhexidina?
Supradozajul cu clorhexidina administrată prin aplicare locală în cavitatea bucală este în general extrem de rar, datorită faptului că substanța este slab absorbită de către membranele mucoase din cavitatea bucală. Cu toate acestea, pentru ca tratamentul să fie eficient, clorhexidina trebuie utilizată conform instrucțiunilor.
Mai este eficient tratamentul cu clorhexidina daca uit sa il folosesc o zi?
Eficacitatea tratamentului nu este redusă în situația în care tratamentul este administrat la câteva ore distanță de la momentul la care ar fi trebuit luat în mod normal. La fel ca în cazul altor medicamente, se recomandă administrarea dozei uitate cât mai curând, după ce pacientul își amintește de acesta, cu excepția cazului în care durata dintre doza omisă și următoarea doză este unul redus. În astfel de cazuri, se recomandă doar administrarea următoarei doze, la ora normală.
Clorhexidina se poate lua impreuna cu alte medicamente?
Utilizarea simultană a clorhexidinei cu alte medicamente este permisă, deoarece nu există dovezi ale unor reacții adverse sau a modificării eficacității tratamentelor. În cazul suplimentelor alimentare sau a remediilor naturiste, din cauza lipsei de studii, nu este clar dacă acestea pot influența eficacitatea clorhexidinei sau dacă clorhexidina influențează eficacitatea lor. De asemenea, nu este clar dacă interacțiunea dintre clorhexidină și medicamentele pe bază de plante pot cauza reacții adverse. În ceea ce privește alte tipuri de produse cu clorhexidina, precum servețele cu clorhexidina sau gelurile aplicate extern, acestea pot interacționa negativ cu anumite geluri sau săpunuri care conțin alcali, care pot neutraliza clorhexidina.
Ce mancaruri & bauturi trebuie evitate cand iau clorhexidina?
Tratamentele dentare cu clorhexidină nu impun modificarea alimentației, niciun aliment sau băutură nefiind contraindicate în timpul utilizării clorhezidinei. Cu toate acestea, se recomandă evitarea consumului de alimente sau băuturi la un interval de 30-60 de minute de la administrarea clorhexidinei.
No Comments