igiena orala gingii inflamate

Gingii inflamate: cauze, tratamente și metode de prevenție

Deși îți speli dinții regulat și urmând o igienă orală adecvată, nu crezi că este posibil că poți întâmpina o problemă legată de sănătatea cavității bucale, de aceea nu iei în calcul faptul că gingiile pot fi afectate și dureroase la fel ca și dinții. Urmând o igienă orală precară, care poate duce la inflamarea gingiei și la afectarea sănătății ei, poți risca să faci gingivita. Deși nu toată lumea îi acordă prea multă atenție îngrijirii ei, gingia este foarte importantă, ea fiind una dintre cele însemnate componente ale cavității bucale care susține și înconjoară dinții. Îngrijirea ei poate preveni mai multe afecțiuni.

Care sunt cauzele ce determină inflamarea gingiilor?

Una dintre cele mai des întâlnite cauze care duc la apariția inflamării gingiilor este igiena orală necorespunzătoare deoarece placa bacteriană trebuie îndepărtată zilnic prin periaj iar în caz contrar apare tartrul. Acesta duce la iritarea gingiilor, respirație urât mirositoare și apariția cariilor. Unele cauze care duc la apariția gingivitei sunt aftele bucale (formațiuni mici dureroase, de culoare albă, înconjurate de o pată roșiatică), ulcerațiile bucale (leziuni roșii, albe sau gri dar dureroase ce provoacă un disconfort) și deficitul de vitamina C (în cazuri rare). Ignorarea durerilor sau sensibilității bruscă a gingiei nu este indicată deoarece duce la complicații.

igiena oralaFactorii de risc

În momentul în care apare inflamația gingivală și nu prezintă un disconfort mare, cei mai mulți dintre români trec cu vederea. Un număr mare aș putea spune că au boala parodontală (8 din 10 prezintă boala) dar numai 8% ajung să urmeze un tratament pentru aceasta.

Cei mai întâlniți factori care declanșează apariția și dezvoltarea gingivitei sunt:

  • bolile cum ar fi: diabetul sau hipertensiunea;
  • fumatul;
  • imunitatea afectată ( de viruși ca HIV/SIDA);
  • schimbări hormonale: adolescența, menopauza, sarcina;
  • bolile căilor respiratorii (fungice, bacteriene și virale);
  • sindromul de gură uscată;
  • cariile existente netratate (sursă de infecție) etc.

Pe lângă factorii enumerați, protezele dentare și aparatele dentare care rănesc și creează leziuni bucale reprezintă un pericol care duce la dezvoltarea gingivitei. Deși o mare parte dintre bătrâni și adulți se prezintă cu gingivita, ea se manifestă și la copii sub 6 ani deoarece dorința  lor de a gusta tot timpul nu este în comuniune cu cerințele de igienă orală. 

Când este recomandat să mergi la medic?

Când prezinți una sau mai multe afecțiuni enumerate mai jos este momentul să te prezinți la medicul stomatolog pentru un control de rutină:

  • gingiile sunt dureroase sau încep să te doară;
  • nu poți folosi periuța de dinți din cauza durerii sau disconfortului creat de aceasta;
  • unul sau mai mulți dinți încep să se miște fără a avea un motiv (în ultimele 3 săptămâni);
  • apariția sângerării sau sângerarea dinților nu se mai oprește;
  • febră.

În cazul în care apar sângerarile gingivale la copii din senin, fără a avea și alte afecțiuni, acesta este un semnal de alarmă deoarece aceștia se panichează mai rapid și mult mai ușor decât adulții, așa că indicat ar fi să faci de urgență o programare la medicul pedodont pentru a-i liniști pe ei dar și pe tine, ca părinte. Medicina a avansat așa de mult încât tehnicile folosite nu sunt așa de complexe nu îi provoacă frică copilului.

gingii inflamateCele mai frecvente simptome ale gingiilor inflamate

Cele mai întâlnite simptome care le prezintă pacienții cu gingivită sunt: 

  • senzația de mâncărime;
  • sângerările gingivale;
  • usturime gingivală;
  • durere la periaj a gingiilor;
  • schimbarea culorii (roșiatice) a gingiilor iar sensibilitatea acesteia s-a accentuat;
  • dinții încep să se miște fără motiv;
  • gingia care s-a îndepărtat ușor de dinți;
  • puroi localizat în sanțul dintre dinte și gingie. 

La copii unul dintre simptome pe care o observă părinții este respirația urât mirositoare, urmat de sângerarea gingiilor atunci când aceștia mănâncă un aliment mai tare (morcov, pară, măr) sau se observă mai bine la periajul dentar atunci când gingiile se umflă, înroșesc și chiar sângerează.

Gingii inflamate: metode de tratament

Un prim pas ar fi o programare la dentist pentru a stabili ce etape trebuie de parcurs pentru a trata gingiile inflamate și a preveni răspândirea gingivitei. În unele cazuri, pentru a urmări evoluția acesteia, este necesară  și o radiografie. 

Tehnologia medicală a evoluat așa de mult încât tratamentul gingivitei începe cu: 

  1. o curățare profesională care îndepărtează placa dentară (un detartraj și un periaj profesional);
  2. terapie antiinflamatoare și medicamentoasă;
  3. igiena orală realizată corect (periaj de 2 ori pe zi, apa de gură);
  4. schimbarea dietei ( legume și fructe proaspete bogate în vitamina D și C, renunțarea la fumat în cazul fumătorului).

tratament gingii inflamate

Iar în funcție de stadiul gingivitei, aceasta poate fi tratată chirurgical sau medicamentos (prin antibiotice). În cazul în care stadiul gingivitei permite tratarea ei acasă, tratamentul trebuie respectat așa cum spune medicul dentist. Îți poate da mai mulți pași care trebuie urmați neînduplecat pentru ca tratamentul sa dea rezultatele așteptate.

Îngrijirea și igiena orală corespunzătoare

Periajul dinților de 2 ori pe zi, câte 2 minute (dimineața și seara) este cel mai des obicei indicat de către medicul dentist pentru a putea îndepărta toată placa bacteriană aflată în cavitatea bucală. Folosirea unei periuțe de dinți electrice este mai eficientă deoarece îndepărtează depunerile mai bine decat una obișnuită. De asemenea, se recomandă ca periuța să aibă duritate medie deoarece una moale nu face față îndepărtarii tartrului. Pasta de dinți să fie una specială, de exemplu parodontax Fluoride. Ața dentară și apa de gură ar trebui să fie adaugate în lista de cumpărături atunci când vine vorba de tratamentul făcut acasă. Controlul stomatologic periodic, măcar o dată la 6 luni trebuie realizat pentru prevenirea apariției parodontozei.

periuta electricaTratamente medicamentoase și geluri pentru gingiile inflamate

Gingivita are remediu și dacă se poate trata cu medicamente (antibiotice) și geluri este important să ascultăm sfatul medicului dentist deoarece fiecare tratament se  modelează după fiecare individ. Gelurile și soluțiile folosite au efect dezinfectant și antiinflamator. Terapia antiinflamatoare trebuie realizată sub observația medicului stomatolog deoarece el știe ce să-ți recomande în cazul unei complicații. Iar dacă totul decurge bine, terapia se poate face acasă. Aceasta conține aplicarea unor unguente medicinale, spălături cu soluții antibacteriene și preparate antiseptice ca și infuzii de plante (eucalipt, salvie, mușețel, scoarță de stejar). Mai este și gelul gingival recomandat atunci când bebelușii se afla în pragul erupției dentare. Gelul gingival pentru bebeluși conține analgezic care reduce inflamația gingiilor, are rol antiinflamator dar și antipiretic (reduce febra).

Este indicată utilizarea gelului acasă?

Dacă s-au urmat pașii de înlăturare a tartrului adică s-a realizat detartraj clasic și cel subgingival, pentru calmarea și vindecarea mai rapidă a gingiilor se poate folosi gel gingival la recomandarea medicului stomatolog. Timp de 2 săptămâni se recomandă folosirea gelului cicatrizant împreună cu apă de gură, dar și gel cu Clorhexidina pentru calmarea gingiilor și scăderea senzației de gingie umflată. În cazul în care medicul stomatolog ți-a recomandat folosirea gelului cel mai indicat este să îl asculți deoarece toate tratamentele pe care ți le recomandă au efecte diferite asupra gingiei.

Gingii inflamate la copii și bebeluși 

Pentru ca durerea provocată de apariția primului dinte provoacă agitație se recomandă folosirea jucăriilor gingivale, gelurilor gingivale, masajul gingiilor sau medicamente. Igiena dentară poate să înceapă înaintea apariției primului dințișor curățând gingiile bebelușului cu o compresă sterilă înmuiată în apă. Adolescenții și copii au dinții afectați în număr la fel de mare ca și adulții atunci când neglijează igiena orală. Gingiile inflamate la copii sunt mai des întâlnite decât crezi. 

Copii și adolescenți pot suferi de mai multe tipuri de gingivite iar acestea trebuie tratate la timp deoarece majoritatea părinților sunt informați greșit sau deloc și merg pe un principiu greșit și anume că oricum dinții de lapte se vor schimba în curând și nu este nevoie de tratarea lor. Faptul că în cazul adolescenților intervin schimbările hormonale ar trebui acordată mai multă atenției obiceiului ce ține de îngrijirea cavității bucale. Educarea timpurie poate reduce riscul de gingivită. Aceasta constă și în informarea adolescentului de mic despre cum trebuie să aibă grijă de igiena orală dar și cea generală.

zambet copiiGingii inflamate în timpul sarcinii

Gingivita sarcinii este o formă mai severă față de gingivita clasică. Modificările hormonale suferite de către femei pe parcursul sarcinii alterează modul în care răspunde organismul la apariția plăcii bacteriene dar duc și la niște schimbări ale rutinei prin stări de spirit foarte diferite într-un timp foarte scurt. Așa că unele obiceiurile sunt ignorate sau pur și simplu uitate așa că unele dintre gravide tind să neglijeze igiena orală. Mitul că femeia însărcinată nu trebuie să meargă la stomatolog este complet fals, viitoarea mămică poate merge fără griji la controlul de rutină. Iar în cazul în care prezintă semne de gingivită, tratamentul se poate face fără a pune în primejdie viața copilului sau a mamei. Tratarea gingivitei previne apariția complicațiilor, adică a parodontozei.

Gingii inflamate: complicații

Exact cum am mai menționat de câteva ori, dacă nu tratezi la timp durerea sau inflamația gingiilor, aceasta poate duce la complicații precum gingivita, urmată de parodontoză și în cele din urmă pierderea dinților. Deși nu pare grav durerea provocată de dinții care sunt afectați este uneori insuportabilă iar tratamentul lor și a gingiilor sângerânde și inflamate poate dura până la câteva saptămani. Deși poți ameliora durerea cu geluri, medicamente sau tratamente, dinții sunt deja afectați, la fel și starea ta de spirit. Pentru a nu se ajunge la complicații trebuie să tratezi gingivita la timp, dar uneori ea debutează fără simptome. Mersul periodic la medicul dentist te ajută să detectezi această infecție din timp. Studiile recente arată că bacteriile care provoacă parodontoza se pot infiltra în sânge prin țesutul gingival provocând și alte probleme de sănătate mult mai periculoase. În cazul femeilor însărcinate studiile au arătat o relație directă între afecțiunea gingivală și nașterea prematură, a unui copil subdezvoltat sau complicații precum preeclampsia.

complicatii gingii ingrijireMetode de prevenire a inflamării gingiilor

Un remediu eficient care previne inflamarea gingiilor este o igienă orală corespunzătoare și consistentă. Chiar dacă sunt mai mulți pași de urmat atunci când vine vorba de îngrijirea și sănătatea dinților nu ar trebui să sari peste nici o etapă pentru că deși consideri că mai poți jongla cu sănătatea și întreținerea sănătății gingiei aceasta deja este afectată, tratamentul ei fiind mai dificil de parcurs decât pare. Cât de greu e să tratezi și cât de mult timp pierzi prin salonul medicului stomatolog atunci când ignori durerea gingiilor inflamate, măcar complicațiile provocate gingivită ar trebui măcar să te îndrume spre un control de rutină, dacă durerea încă nu a făcut asta. Împreună cu medicul poți preveni inflamarea gingiilor și doar printr-o serie de pași, care cu timpul o sa devină o simplă rutină de care nu te mai dezobișnui, poți să previi mult mai ușor decât să tratezi.

No Comments

Post A Comment