11 sept. Zâmbete fără jumătăți de măsură
Una din cele mai frecvente întrebări pe care le primesc că medic stomatolog este cea legată de longevitatea restaurărilor pe care le oferim pacienților noștri:
- “Cât o să mă țină?”
- “Ce durata de viață are?”
- “Ce garanție are”
Indiferent de forma pe care o are întrebarea, este evident că toată lumea vrea să știe același lucru. Răspunsul sincer?
Este probabil unul din cele mai grele lucruri pe care aș putea să le scot pe gură pentru că răspunsul sincer este că în ziua de azi materialele nu cedează. Ceea ce cedează este organismul uman. Trăim într-o epoca în care stomatologia s-a reinventat.
Materialele și tehnicile moderne oferă soluții pentru aproape orice.
Producătorii de materiale dentare pot oferi o garanție tehnică pentru produsele pe care le distribuie, garanție pe care da, și noi medicii stomatologi o putem da mai departe către pacienți. Însă garanția față de comportamentul organismului fiecărui pacient ne este imposibil să oferim…
Implanturile dentare se realizează din titan sau din zirconiu.
Ambele materiale în momentul în care încerci să le tăi, scot scântei. Sunt extrem de dure. Nu se rup, nu cedează. Cu toate acestea există implanturi care cad. Și în aceste situații implanturile sunt impecabile din punct de vedere tehnologic, însă componentă organică a tratamentului, corpul uman, a avut un comportament neprevăzut. Acesta este doar un exemplu…însă ideea generală este aceeași: pâinea se face din apă și făină. Cum poți oferi garanție pe toată pâine, când tu poți controla doar făină, dar nu și apă?
Această dilemă veșnică a stomatologului a dat naștere la o serie de comportamente de marketing nu neapărat ortodoxe, în care diverși medici se bat cu pumnul în piept că oferă garanții de x ani, zeci de ani sau chiar lifetime…Succes! 🙂
Deși nu poate, însă, să promită o anumită garanție a unui tratament stomatologic, un medic responsabil nu se poate ascunde după această scuză. Mă îndoiesc că un medic stomatolog responsabil ar putea să doarmă liniștit știind că nu a făcut tot ce a putut pentru a asigura longevitatea unei restaurări ce-i poartă semnătura, chiar dacă nu este obligat legal sau nu poate da o garanție exactă a restaurării cu pricina.
Este relativ ușor să faci un tratament stomatologic. Este extrem de greu să faci un tratament stomatologic care să dureze în timp. Și atunci care este soluția? Tentativa de a controla cât mai bine ceea ce nu poate fi în teorie controlat: comportamentul organismului uman. Acest lucru implică înțelegerea cât mai completă a sistemului ce urmează a fi restaurat și propunerea unor soluții de tratament care să privească dincolo de un mic simptom de tipul: un singur dinte fracturat ci să țină cont de întreg ansamblul de factori care a dus la problema respectivă: masticație, ocluzie, musculatura, obiceiuri vicioase, carioactivitate, igienă deficitară etc., solutionandu-se, astfel, cauza problemei și nu doar simptomul.
Este momentul ca și pacienții, și medicii stomatologi să înțeleagă că vizită la o clinică stomatologică nu vizează doar tratamentul unui dinte, ci al unui sistem întreg, al unui organism, al unui individ.
Probabil că toată lumea se gândește la medicul stomatolog când simte o durere dentară. Însă câți oameni se gândesc la medicul stomatolog când experimentează dureri de cap, dureri de ceafă, dureri în regiunea urechilor? Da! Patologia pe care o tratează stomatologul modern în 2020 este una complexă care depășește strict sfera dentară.
Dintii (toți 32), parodonțiul, musculatura, articulațiile temporo-mandibulare, postura, mimica, zâmbetul, starea de confort în extremitatea cefalică…toate sunt interconectate. Tocmai de aceea este imposibil să tratezi corect un singur aspect al acestui ansamblu complex fără să le ai în vedere și pe celelalte. Acest concept trebuie înțeles mai întâi de medicul stomatolog: sunt concepte medicale moderne pe care, din păcate, stomatologii nu le descoperă în timpul formării profesionale de baza în timpul facultății, fiind necesare cursuri de perfecționare și supraspecializari suplimentare. De aceea este vital că medicul stomatolog să participe la un proces de educație continuă pe toată perioada în care practică.
La fel de importantă este înțelegerea acestui concept și de către pacient. Pacientul trebuie să înțeleagă că în momentul în care vine la medicul stomatolog se adresează unui profesionist care îi va asculta dorințele dar îi va propune un plan de tratament corect ce nu va coincide mereu cu dorința pe termen scurt a pacientului. Pacientul este cel ce ridică o problema principala ce trebuie tratată, însă medicul stomatolog prin experiență , cunoștințele și tehnologia de care dispune va fi arhitectul și coordonatorul planului de tratament. Primul exemplu care îmi vine în minte este cel al pacienților care doresc fațete de hollywood, însă au dinții din față extrem de înghesuiți, mulți dinți absenți în zona din spate și urme foarte accentuate de uzură dentară. Deși mulți din acești pacienți solicită strict fațete, ar fi o greșeală imensă să sărim direct la acest pas de tratament.
Abordarea corectă o reprezintă diagnosticarea completă a cazului, identificarea afecțiunilor ascunse clinic (ce nu se observă cu ochiul liber ci doar pe un CT tridimensional), a problemelor ocluzale (de mușcătura), musculare și articulare care au dus la uzură dentară, apoi stabilirea unei mușcături corecte (ocluzie corectă) prin pași ce pot implică tratamente ortodontice și sau implanturi în zona posterioară și abia apoi realizarea fațetelor.
În paralel cu acest lucru, medicul stomatolog trebuie să identifice și după caz să corecteze obiceiurile pacienților legate de igiena orală la domiciliu. Numai astfel se pot limita la maxim eventualele comportamente “neprevăzute” ale organismului după finalizarea tratamentului, despre care menționăm anterior, și asigurarea unei longevitati satisfăcătoare a restaurărilor dentare.
În cei aproape 10 ani de când DENTAPLUS a luat naștere, echipa noastră a trecut printr-un continuu proces de îmbunătățire în care am învățat ultimele tendințe în stomatologie de la lectori de top la nivel mondial participând la un număr impresionant de conferințe și workshop-uri dar și din activitatea noastră de zi cu zi când, recunosc fără rușine, că am învățat și din propriile greșeli. În urmă acestui proces educațional am ajuns să practicăm conceptul de #zambetefarajumatatidemasura.
În cadrul acestui concept de tratament ne asumăm un rol dublu: acela de medic cât și rolul de educator ne este pe zi ce trece mai clar că pacientul nu are nevoie doar de tratament ci și de educație: de la educație privind igienă orală, continuând cu educație completă privind conceptele moderne de tratament – pacientul are nevoie de răbdare din partea echipei medicale care trebuie să-l explice și să îl facă să înțeleagă care este cea mai bună soluție de tratament pentru el, mai ales când aceasta nu coincide cu opiniile uneori preconcepute ale pacientului. Rolul cel mai important rămâne cel de medic…și spunând asta trebuie să subliniez ideea cum că medicul stomatolog este responsabil tratamentul unui sistem viu, nu doar al unui dinte.
Astfel, totul trebuie să înceapă cu un diagnostic complet.
Faza de diagnostic este probabil cea mai importantă și consumatoare de timp etapă a întregului tratament. În această fază urmăresc să preiau cât mai multe de informații de la pacienții mei, prin discuție cu pacientul, palpare, inspecție clinică directă, investigații radiologice, fotografii, modele de studiu montate în articulator – toate aceste prelevări de informații vizând nu doar dintîi cât și întreg sistemul reprezentat de musculatura, articulație temporo-mandibulară, mușcătura și armonie dento-musculo-facială.
Am remarcat necesitatea trecerii de la investigații 2D (radiografii) la o stomatologie 3D: Computer Tomografia ( CT urile). Analiza prin CT ne-a transformă din simplii dentiști, în medici stomatologi adevărați întrucât CT-urile ne dau voie să vedem absolut toate patologiile ce pot fi prezente în sistemul de care ne facem responsabili. Altfel, riscăm să nu observăm în cadrul unui control de rutină probleme care în timp se pot transformă în procese infecțioase sau chiar în chisturi.
Probabil cel mai important aspect în cadrul fazei de diagnostic îl reprezintă analiză muscaturii (ocluziei). Acest aspect nu este deloc simplu de analizat și necesită de obicei mai multe ședințe de tratament care se pot întinde pe durata a mai multor săptămâni. Abia după culegerea completă de date și stabilirea corectitudinii muscaturii se poate realiza un plan de tratament complet și corect și doar așa știm tot ce putem face pentru a ne ajută pacienții. Repet : TOT !Abia în acest moment pacientul poate primi un estimat al costurilor tratamentului cât mai aproape de adevăr.
În cele ce urmează tratamentul efectiv poate demara, iar ordinea pașilor terapeutici trebuie să fie una logică , care să urmeze toate etapele planului de tratament rezolvandu-se în primul rând problemele funcționale și abia ulterior cele estetice.
Tentativa de scurtcircuitare a acestui protocol este un fapt periculos ce poate duce la apariția de surprize neplăcute de-a lungul tratamentului precum și la un rezultat inferior calitativ. Însă pe cât este de periculoasă , pe atât este de frecvent negociată de către pacienți. Acest comportament, pe care nu l-am întâlnit la alte specialități medicale (nu cred că pacienții merg la chirurg și încearcă să negocieze modul în care va decurge operația pe propria inima) ar trebui descurajat de către medicul stomatolog. Este datoria noastră să ne asigurăm că tratamentele pe care le realizăm urmăresc cunoștințele noastre de specialitate și nu sunt dictate de dorința de a satisface pacientul imediat. Pur și simplu există tratamente simple care se pot face direct și situații complexe cad acest lucru nu este posibil. Nu există două cazuri identice și fiecare pacient trebuie analizat și tratat individual, customizat.
Pentru a mă face înțeles, îmi place să asimilez reconstrucția unui zâmbet cu procesul de clădire al unei case, care este mult mai ușor de înțeles pentru pacienți: deși când ne gândim la o casă ne interesează dimensinea camerelor și culoarea pereților și nu ne gândim mereu la calitatea instalațiilor electrice, sau la canalizare…o casă fără acestea din urmă nu ar fi utilizabilă. O casă trebuie să îmbine estetică cu funcționalitatea așa cum trebuie să o facă și un zâmbet sănătos : Doar că în loc de pereți, geamuri și uși, în cazul zâmbetului trebuie să ne preocupăm de 32 de dinți ( deci din start 32 de posibile probleme) la care se adaugă ocluzia, oasele ce susțin dintii, mușchii masticatori și articulațiile temporo-mandibulare . În absența unei viziuni de ansamblu a sistemului masticator, rezultatele tratamentului stomatologic nu pot fi unele predictibile. Nu există loc de scurtături, nu există loc de compromisuri, nu există loc de jumătăți de măsură.
Evident mulți pacienți se cramponează de aspectul financiar al unui tratament stomatologic atât de amplu. Nu este un secret că tratamentele stomatologice de calitate au un cost destul de ridicat întrucât acoperă materialele costisitoare, tehnologia avansată dar nu în ultimul rând eforturile și cunoștințele de excepție ale echipei de medici și tehnicieni dentari. Însă realizarea tratamentului complet nu este o soluție căci nerezolvarea problemelor și a dezechilibrelor sau alegerea unor soluții de tratament parțiale din motive de “ economie” va duce la apariția de complicații ce vor necesită în cele din urmă efort și costuri chiar mai mari pentru a fi soluționate.
Planurile de tratament bazate pe grabă și zgârcenie distrug stomatologia.
Obiectivele mele și ale echipei pe care o conduc sunt reprezentate de planuri de tratament corecte, complete, secondate de un fundament științific și experiență clinică, nu de nevoia de a se încadra într-un anumit buget. Altfel aș simți că practic marketing și nu medicină! În plus un număr din ce în ce mai mare de clinici oferă soluții financiare pentru planurile de tratament complexe. La DENTAPLUS susținem tratamentele complete prin oferirea unor planuri financiare personalizate astfel încât pacienții să își poată îndeplini visul zâmbetului perfect și sănătos.
Doctor Andrei Costantinovici,
fondator Clinicile DENTAPLUS
No Comments