aparat dentar ceramic vs safir vs metalic

Aparat dentar ceramic vs safir vs metalic – Diferente & asemanari

Aparatele dentare sunt dispozitive ortodontice utilizate pentru a corecta diferite anomalii dento-maxilare, cum ar fi dinții distanțați, suprapuși sau înghesuiți. Există mai multe tipuri diferite de aparate dentare, iar alegerea potrivită depinde de tipul și severitatea problemei dentare a fiecăruia. În general, aparatele dentare fixe, care sunt poziționate pe dinți și îndepărtate doar la finalul perioadei de tratament, sunt cele mai frecvent utilizate la persoanele adulte. Cele mai cunoscute astfel de aparate dentare sunt aparatul metalic, ceramic și de safir.

Aparat dentar ceramic vs. safir

Considerate cele mai potrivite opțiuni pentru persoanele care își doresc un aparat dentar fix estetic, aparatele dentare din ceramică sau din safir se diferențiază în principal prin prisma materialelor din care sunt concepute. Astfel, în cazul unui aparat dentar safir, brackeții, ce reprezintă elementele principale ale aparatelor dentare, sunt fabricați din cristale de safir transparente, în timp ce, în cazul unui aparat dentar ceramic, brackeții sunt confecționați dintr-un material ceramic transparent sau de culoarea dinților.

Diferenta din punct de vedere estetic 

Aparatul dentar ceramic se aseamănă cu cel confecționat din safir, în ceea ce privește aspectul, brackeții fiind fie de culoarea dinților, fie transparenți. Cu toate acestea, aparatul dentar din safir, datorită materialului din care este conceput, nu își modifică culoarea pe perioada tratamentului, lucru care se poate întâmpla, în cazul unui aparat dentar ceramic, sub acțiunea unor factori externi. În consecință, aparatul dentar din safir prezintă un important avantaj estetic în fața aparatului dentar ceramic.

Diferenta din punct de vedere al durabilitatii

Din punct de vedere al durabilității, aparatele dentare din safir sunt considerate mai rezistente decât cele din ceramică, deoarece cristale de safir sintetice sunt de aproape două ori mai rezistente decât materialele ceramice. În plus, brackeții din ceramică sunt mai vulnerabili la uzură și pot fi mai ușor zgâriați decât cei din safir, fiind afectați inclusiv de consumul unor alimentele dure sau abrazive, precum și de anumite obiceiuri, precum mușcatul unghiilor sau folosirea dinților pentru a desface obiecte. Cu toate acestea, durabilitatea unui aparat dentar depinde și de modul în care sunt întreținuți și de gradul de îngrijire al danturii.

Diferenta din punct de vedere al cazurilor

Atât aparatele dentare ceramice, cât și cele din safir pot fi utilizate într-o varietate de cazuri ortodontice, dar există anumite diferențe între acestea. În general, aparatul dentar ceramic este mai potrivit pentru repararea unor anomalii ușoare și moderate de poziție a dinților, cum ar fi dinții ușor înclinați sau supraaglomerarea dentară minoră. 

În cazul unor probleme mai complexe de aliniere a dinților, se recomandă utilizarea unui aparat dentar metalic sau a unui aparat dentar ortodontic din safir. Aparatul dentar din safir este mai rezistent și mai dur decât cel din ceramică și poate fi folosit într-o gamă mai largă de cazuri ortodontice, inclusiv pentru corectarea problemelor complexe de aliniere a dinților, cum ar fi supraaglomerarea severă.

Aparat dentar ceramic vs. metalic

Alegerea dintre un aparat dentar metalic și unul ceramic depinde de nevoile individuale și de preferințele fiecărei persoane. Există importante diferențe între cele două tipuri de aparate dentare, care pot influența decizia unei persoane în momentul alegerii aparatului dentar potrivit.

Diferenta din punct de vedere estetic 

Aspectul estetic constituie una dintre cele mai importante diferențe dintre un aparat dentar metalic și unul ceramic, cu un important avantaj pentru aparatul dentar ceramic, care este semnificativ mai estetic. Comparativ cu brackeții unui aparat ceramic, care pot fi transparenți sau care pot să se potrivească cu nuanța dinților, brackeții unui aparat metalic sunt fabricați din metal și sunt vizibili.

Diferenta din punct de vedere al durabilitatii

Deși aparatele dentare ceramice sunt mai confortabile și au un aspect mai plăcut decât aparatele metalice, ele sunt totodată mai vulnerabile la uzură și la deteriorare. Din punct de vedere al durabilității, aparatul dentar metalic este cel mai recomandat de către medicii ortodonți, brackeții săi metalici fiind cei mai rezistenți la uzură.

Diferenta din punct de vedere al cazurilor

În general, cele două tipuri de aparate dentare sunt folosite pentru tratamentul acelorași afecțiuni ortodontice, cu mici excepții. Aparatul dentar metalic poate fi mai potrivit pentru pacienții cu probleme ortodontice mai complexe sau care necesită un grad mai mare de control în ceea ce privește mișcările dentare. În schimb, aparatul dentar ceramic poate fi mai potrivit pentru pacienții care doresc un aspect mai estetic al danturii pe perioada tratamentului ortodontic și care se confruntă cu anomalii ușoare sau moderate.

Aparat dentar ceramic, safir sau metalic – Ce alegem?

Alegerea tipului de aparat dentar depinde de mai mulți factori, precum gradul malocluziei, vârsta, bugetul și preferințele pacientului. În general, aparatele dentare ceramice sau din safir, deoarece sunt mai estetice, reprezintă o opțiune principală pentru pacienții care doresc să își păstreze aspectul fizic în timpul tratamentului ortodontic. Cu toate acestea, în anumite situații, precum în cazul unor probleme ortodontice mai complexe, aparatul dentar metalic poate rămâne singura opțiune eficientă.

Durata tratamentului difera in functie de tipul aparatului?

Durata tratamentului cu aparat dentar nu este una fixă, deoarece aceasta depinde de fiecare caz în parte și poate varia semnificativ în funcție de gradul malocluziei, vârsta pacientului, starea generală de sănătate și calitatea igienei orale. De asemenea, durata tratamentului poate fi afectată și de modul în care pacientul respectă instrucțiunile privind igiena orală și programul de ajustare a aparatului dentar. Din acest motiv, nu se poate spune cu exactitate dacă durata tratamentului va fi mai scurtă sau mai lungă pentru un anumit tip de aparat dentar.

Igiena orala se realizeaza in acelasi mod pentru cele 3 tipuri de aparat?

Deoarece toate cele trei tipuri de aparate dentare sunt fixe, așadar nu pot fi îndepărtate în timpul periajului dentar, precum în cazul unui aparat dentar mobil, igiena orală se realizează în general în același mod. Pentru toate tipurile de aparate dentare menționate, este important să se perieze dinții și aparatul dentar de cel puțin două ori pe zi cu o pastă de dinți cu fluor și o periuță de dinți cu peri moi. În cazul aparatelor dentare din safir și ceramică, este important, de asemenea, să se evite utilizarea pastelor de dinți sau a altor produse abrazive, deoarece pot deteriora suprafața brackeților.

Diferenta pret – Aparat dentar safir vs ceramic vs. metalic

Costul unui aparat dentar poate varia în funcție de tipul aparatului dentar utilizat, complexitatea cazului, durata tratamentului și de cabinetul stomatologic în care se realizează tratamentul. În general, aparatele dentare metalice sunt cele mai accesibile din punct de vedere financiar, în timp ce aparatele din safir sunt cele mai costisitoare.

No Comments

Post A Comment