12 ian. Ce este corticotomia?
Corticotomia este o procedură chirurgicală ce se utilizează pentru a corecta poziția dinților într-o perioadă mai scurtă de timp comparativ cu tratamentele clasice. Denumirea acestei intervenții este alcătuită din doi termeni: „cortico”, care face referire la partea exterioară a oaselor ce formează maxilarul și „tomie”, ce înseamnă a tăia. Astfel, corticotomia constă în realizarea unor incizii la nivelul părții corticale a osului maxilarului. Deși este o metodă invazivă, poate reduce timpul de purtare a aparatului dentar până la jumătate.
Ce este corticotomia?
Corticotomia este o intervenție chirurgicală indicată adulților. Aceasta are avantajul de a scurta semnificativ durata tratamentului ortodontic. Procedura are ca scop ușurarea mobilizării dinților pentru a ajunge în poziția corectă. Clasic, pentru a modifica poziția dinților se folosește un aparat dentar. Acesta aplică o forță constantă la nivelul dinților, pentru ca aceștia să se deplaseze și să își mențină poziția optimă.
În cazul adulților purtarea unui aparat dentar poate fi un proces de lungă durată față de copii. De aceea, la adulți se poate efectua corticotomia, care grăbește mobilizarea dentară. Repoziționarea dinților se face cu mișcarea acestora la nivelul oaselor ce formează arcada dentară. Osul este format din două componente:
- Zona corticală – Zona corticală este partea exterioară a osului, care este și cea mai dură. Această parte a dintelui este cea care asigură stabilitate dintelui și care face dificilă modificarea poziției acestuia.
- Zona medulară – Zona medulară este cea mai profundă componentă a osului. Are o structură spongioasă și o consistență scăzută.
Este important de menționat că înainte de efectuarea corticotomiei, dinții se aliniază corespunzător și sunt menținuți în poziția corectă prin intermediul unui aparat ortodontic. În cadrul procedurii de corticotomie, se realizează incizii fine la nivelul părții corticale a osului. Ca urmare a leziunii, apare inflamația și sunt activate procese ce au ca scop regenerarea osului. Astfel, are loc formarea de țesut osos nou, care va oferi suport rădăcinilor dentare în noua poziție corectată.
Când este necesară corticotomia?
Corticotomia se realizează preponderent la adulți. La copii, este de preferat a se evita, ca urmare a faptului că ei se află în perioada de creștere. Astfel, tratamentul ortodontic este favorizat de modificările care au loc în mod fiziologic la nivelul oaselor feței.
Corticotomia este indicată adulților care doresc a realiza tratamente ortodontice. La adulți, remodelarea osoasă este diminuată semnificativ. Astfel, purtarea unui aparat dentar ar putea dura anii de zile, pentru a obține rezultatele dorite. Însă, prin intermediul acestei proceduri, este stimulată creșterea osoasă, iar pentru menținerea poziției optime a dinților este necesar mai puțin efort.
Cum se realizează corticotomia?
Pregătirea pentru operație
Înainte de realizarea intervenției chirurgicală, medicul stomatolog poate indica efectuarea unor investigații, precum:
- hemoleucograma;
- determinarea grupei sanguine;
- analize de sânge (determinarea funcției renale, hepatice);
- sumar de urină;
- electrocardiografie (EKG);
- radiografie toracică.
Este important a anunța medicul cu privire la tratamentul pe care îl urmezi. Acesta îți poate recomanda să oprești administrarea anumitor medicamente sau înlocuirea acestora, precum anticoagulantele orale.
Înainte de efectuarea corticotomiei este indicat a nu consuma alimente sau lichide cu aproximativ 6 ore înainte de procedură. Dacă intervenția este realizată dimineață, se recomandă ca ultima masă să fie în seara zilei precedente.
Anestezia
Pentru realizarea corticotomiei este necesară anestezia. De cele mai multe ori, se optează pentru anestezie locală. Pentru un grad de confort mai mare se poate opta și pentru sedarea pacientului.
Intervenția propriu-zisă
Prima etapă constă în efectuarea unor incizii. Acestea au rolul de a îndepărta gingia. În acest mod, partea corticală a osului este expusă. Ulterior, sunt realizate multiple incizii la nivelul osului.
Aceste incizii sunt foarte fine, având lungime și adâncime optime, pentru a nu ajunge la zona medulară și a determina tulburări ale circulației sanguine. De asemenea, inciziile sunt realizate la o distanță adecvată de rădăcina dinților. La final, de-o parte și de alta a fiecărui dinte va fi o incizie.
Finalizarea corticotomiei
La finalul procedurii, stratul de gingie ce a fost inițial îndepărtat va fi suturat. Firele de sutură vor fi eliminate în aproximativ două săptămâni. Dacă aparatul dentar nu a fost montat înainte de intervenție, atunci se va monta după perioada de recuperare.
Cât costă corticotomia? Prețuri
Prețul corticotomiei poate varia la fiecare pacient. Acesta depinde de mai mulți factori, precum:
- starea medicală a pacientului;
- amplitudinea procedurii;
- utilizarea sedării.
Pentru a cunoaște un preț cât mai exact al procedurii, consultă medicul stomatolog. Acesta poate estima costul în funcție de procedura ortodontică care necesită a fi efectuată. Pentru a afla costurile serviciilor medicale oferite de Clinica DentaPlus, apasă aici.
Ce trebuie să faci după intervenția de corticotomie?
După efectuarea unei corticotomii, este necesară o perioadă de recuperare. În primele zile după procedură, medicul poate recomanda administrarea:
- unui antibiotic – previne infecțiilor;
- analgezicelor – reduc durerea;
- antiinflamatoarelor – scad inflamația.
De asemenea, sunt necesare modificări și ale regimului alimentar. În ziua realizării procedurii, este recomandat a bea lichide sau a consuma alimente pasate. Pentru un confort mai mare, poți utiliza paiul. În următoarele zile, sunt indicate alimentele moi în primele zile. Pe măsură ce zona de sutură începe să se vindece, poți introduce în dietă și alimentele cu o consistență mai mare.
Corticotomia – complicații
Deși corticotomia este o procedură invazivă, complicațiile sunt reduse. Printre cele mai frecvente complicații ale corticotomiei se află:
- tumefacție gingivală (umflare);
- durere;
- sângerări gingivale;
- resorbție osoasă.
Pentru a evita complicațiile, este important a respecta indicațiile medicului atât înainte, cât și după realizarea intervenției.
Întrebări și răspunsuri
Corticotomia este dureroasă?
Corticotomia este o procedură care beneficiază de anestezie. Astfel, pe întreaga durată a intervenției, nu vei simți niciun disconfort. De asemenea, pentru un confort suplimentar, poți solicita și sedare. Aceasta se administrează de cele mai multe ori intravenos.
Cine poate apela la corticotomie?
Corticotomia este o procedură care se adresează adulților. Copiilor nu le este indicată corticotomia, ca urmare a faptul că ei se află în procesul de creștere. Se poate opta pentru corticotomie în următoarele situații:
- malocluzie;
- anomalii ale poziției dinților.
Cât durează procedura de corticotomie?
Corticotomia nu este o procedură cu durată foarte mare. Însă, aceasta poate diferi în funcție de pacient. Pentru mai multe informații, întreabă medicul stomatolog.
Corticotomia este o procedură invazivă, dar care are două mari beneficii comparativ cu metodele clasice. Astfel, aceasta ajută la alinierea dinților în poziția corectă într-un timp mai scurt, iar rezultatele obținute sunt menținute pe termen lung. Pentru a afla mai multe informații despre această procedură consultă medicul stomatolog.
Sursa foto: Pexels
Bibliografie:
- Won L., 2018, Corticotomy for orthodontic tooth movement, J. Korean Assos. Oral. Maxillofac. Surg., 44(6):251-258;
- Apalimova A. et al., 2020, Corticotomy in orthodontic treatment: systematic review, Heliyon, 6, e04013;
- www.medindia.net, https://www.medindia.net/surgicalprocedures/corticotomy.htm, accesat la data 24.10.2022;
- dentagama.com, https://dentagama.com/news/what-is-corticotomy, accesat la data 24.10.2022.
No Comments