Frenectomia la copii și adulți: ce este și când este nevoie de ea

Atunci când vine vorba de creșterea și dezvoltarea copiilor, este foarte important să se ia în considerare cele mai corecte și responsabile metode de parenting. Acest proces vizează o serie de aspecte care trebuie luate în considerare, astfel incat fiecare copil sa aibă parte de o bună dezvoltare, atât fizic, cât și psihic. Frenectomia joacă un rol important în acest sens și a devenit un subiect foarte dezvoltat între grupurile de părinți. În continuare vom urmări ce este de fapt frenectomia și cand apare necesitatea de a se recurge la această procedură. 

Ce este frenul? 

Frenul reprezintă un țesut format din fibre musculare și membrană. Acesta are rolul de a asigura mobilitatea unui organ din corpul uman. Chiar dacă acest tip de țesut poate fi localizat în diferite părți ale organismului, frenul bucal este foarte cunoscut și comun în cazul copiilor. Din acest motiv, frenul este un subiect de mare importanță în stomatologia pediatrică. Fiecare părinte ar trebui să apeleze la un astfel de medic pentru a cunoaște dacă este necesară realizarea unei frenectomii în cazul copilului său.  

Ce este frenectomia și când este necesară? 

Frenectomia reprezintă o intervenție chirurgicală care presupune înlăturarea sau modificarea poziției frenului bucal. Această procedură se realizează doar de către medici specializati pe acest domeniu. Frenectomia presupune realizarea unei anestezii locale și o mulțime de precauții în ceea ce privește vindecarea postoperatorie. Acest proces de recuperare poate fi uneori de lungă durată, deoarece frenul este un țesut puternic vascularizat. Frenectomia este necesară pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a copilului, a sănătății orale, dar și pentru a se păstra un aspect estetic al dinților. 

Tipuri de fren

În funcție de poziționare, există două mari categorii de fren bucal, și anume fren lingual și fren labial. Frenul labial se împarte în fren labial superior și fren labial posterior, iar cel lingual poate să fie de două tipuri: anterior și posterior. Dimensiunea și poziționarea acestor țesuturi poate genera anumite complicatii, în funcție de caz. În acest mod, pot apărea repercusiuni în ceea ce privește alimentația, fonatia, fizionomia, dar și anumite probleme ​​ortodontice și de igienizare a cavității bucale. Pentru a se evita astfel de consecințe, este recomandată efectuarea frenectomiei încă din primii ani de viață. 

Fren anterior 

Frenul anterior reprezintă o subcategorie a frenului lingual, alături de cel posterior. Aspectul care diferențiază aceste tipuri de fren este însăși poziționarea acestora, frenul anterior fiind localizat în jumătatea anterioară a limbii. Această distincție a apărut deoarece complicatiile la nivelul frenului depind în principiu de locul de insertie și dimensiunea acestuia. Frenul anterior se asociază cu unirea limbii cu partea inferioară a cavității orale, în unele cazuri fiind implicat chiar și vârful limbii. Din acest motiv, pot apărea foarte ușor dificultăți în pronunțarea cuvintelor, dar și unele probleme de masticație. 

Fren posterior

Frenul posterior este localizat în jumătatea posterioară a limbii. Din cauza poziționării sale, acest tip de fren este mai dificil de diagnosticat, motiv pentru care pot apărea probleme în timp. Chiar dacă limba se mișcă normal sau nu se observă anumite dificultăți în vorbire sau alimentatie, este important sa se realizeze un consult pentru a se stabili dacă este necesară frenectomia. Consecințele frenului posterior pot apărea după o perioada indelungata, motiv pentru care pot fi mult mai complicate. Dat fiind faptul că frenul posterior are o grosime mai mare iar limba reprezintă un mușchi foarte puternic, netratarea la timp a complicațiilor poate genera o modificare în ceea ce privește fizionomia copilului.

Fren lingual

Frenul lingual este localizat pe fața inferioară a limbii, având inserţia la nivelul planșeului bucal. Acesta se împarte în fren anterior, respectiv posterior, care, prin netratarea lor atunci cand este cazul pot genera anumite complicații, în funcție de localizarea fiecăruia. În orice caz, conformatia frenului lingual poate afecta în mod direct atât fonația, cat și deglutiția în timpul procesului de alimentație. Pe de altă parte, o anomalie întâlnită în cazul frenului lingual este frenul scurt. Acesta împiedică realizarea contactului dintre limbă și palatul dur, ceea ce poate avea ca și consecință subdezvoltarea acestuia. 

Fren labial

Deși există două tipuri de fren labial, și anume superior, respectiv inferior, există o mulțime de cazuri în care frenul se regăsește doar la buza superioară. Acesta se localizează pe linia mediană, pe fața internă a buzei superioare. Complicatiile apar atunci cand frenul labial superior are o insertie joasă, deoarece exista posibilitatea de a modifica dispunerea corespunzătoare a incisivilor. Ca și consecință, poate apărea diastema, un spațiu nefizionomic între incisivii centrali. Majoritatea medicilor recomandă realizarea frenectomiei încă din perioada copilăriei, pentru a se preveni astfel apariția unor complicații ulterioare la nivelul frenului. 

Intervenția asupra frenului: avantaje

Pentru ca acest proces de înlăturare a frenului, precum și cel de vindecare să decurgă corespunzător, este foarte importantă realizarea unui consult încă din primii ani de viață. Intervenția de înlăturare a frenului, numită și frenectomie presupune o serie de avantaje, și anume: 

  • Prin intervenția de înlăturare a frenului se asigură o dezvoltare normală a copilului;
  • Frenectomia contribuie la menținerea sănătății orale și a aspectului estetic al dintilor;
  • În urma frenectomiei, se poate obține cu ușurință functionalitatea limbii într-o perioadă scurtă de timp;
  • Procesul de vindecare decurge foarte rapid, atunci cand diagnosticul a fost stabilit la timp.

Frenectomia: metode de tratament

Tratamentul în cazul anomaliilor de fren este unul chirurgical și presupune incizarea, respectiv secționarea frenurilor care au o dispunere sau dimensiune necorespunzătoare. Gradul de afectare în ceea ce privește aparatul dento-maxilar este diferit pentru fiecare pacient care se confruntă cu astfel de anomalii. De aceea, planul de tratament se stabilește în cabinetul stomatologic, de către medicul specializat în acest domeniu. Există două metode prin care se poate realiza intervenția chirurgicală asupra frenului. Acestea includ frenectomia cu laser și frenectomia clasică.  

Frenectomia clasică

Acest tip de intervenție chirurgicală reprezintă o metodă care, ​la momentul actual este mai puțin utilizata, comparativ cu o alta metoda mult mai inovativă, numită frenectomie laser. Frenectomia clasică presupune utilizarea unui bisturiu în scopul tratamentului unor anomalii la nivelul frenului. Însă, exista posibilitatea ca această procedură chirurgicală să includă unele consecințe neplăcute, precum sângerări semnificative și dureri locale. Pe de altă parte, acest tip de chirurgie cu bisturiu presupune și aplicarea unor suturi la nivelul inciziei, ceea ce poate reprezenta un aspect nefavorabil, care prelungește procesul de vindecare. Din acest motiv, în ultima perioada se optează pentru chirurgie cu laser în astfel de cazuri.

Frenectomia cu laser

În ceea ce privește frenectomia cu laser, aceasta este recomandată de către majoritatea medicilor, fiind nedureroasă și mult mai simplă decât frenectomia clasică. Acest tip de frenectomie presupune indepartarea frenului în cazul unor anomalii cu ajutorul unui laser, într-un timp foarte scurt și într-un mod cât mai eficient. Această intervenție chirurgicală nu include sângerarea și se vindecă foarte rapid. De asemenea, pentru a se realiza operația nu este nevoie de anestezie generala, fiind necesară doar anestezia locala pentru pacientii în vârstă. În cazul sugarilor, intervenția chirurgicală se poate realiza fără anestezie, întrucât aceștia nu simt durerea în timpul procedurii.

Recomandări după efectuarea procedurii de frenectomie

În urma intervenției chirurgicale la nivelul frenului, există anumite aspecte de care trebuie sa se țină cont în vederea unei recuperări corespunzătoare. Astfel, în cazul bebelușilor se va evita hranirea acestora timp de 1-2 ore postoperatoriu. De asemenea, în cazul copiilor mai mari, este recomandat ca timp de 3-4 zile alimentatia acestora să nu includă alimente și condimente foarte picante, care pot irita zona de operație. Pe de altă parte, este foarte importantă curățarea cavității bucale după fiecare masă. Aceste aspecte ajuta la prevenirea unor infecții și conferă un proces de vindecare cât mai rapid.

Frenectomia la copii și bebeluși

În cazul intervenției chirurgicale la nivelul frenului, majoritatea medicilor recomandă ca această metodă să fie realizată de la cele mai mici vârste, pentru a se evita apariția unor complicații. Dificultățile de vorbire, dar și cele care vizează erupția dentară, precum și apariția retractiei gingivale sunt doar câteva aspecte care atestă necesitatea unei frenectomii. Pentru ca această intervenție chirurgicală sa decurgă cât mai rapid și eficient, se recomandă tipul de frenectomie laser. În acest mod, se asigură o vindecare rapidă și un tratament adecvat și confortabil pentru copii.

Cum îți dai seama că bebelușul are frenul legat? 

În general, există câteva aspecte prin care mămicile își pot da seama că bebelușul are frenul legat. Acestea includ dificultăți la înghițire în momentul alăptării, dar și incapacitatea acestuia de a ține biberonul sau suzeta în gură. Pe de altă parte, timpul de alăptare este foarte mare, iar bebelușul întâmpină dificultăți în a menține constant sânul în gură. Un alt aspect în acest sens este faptul ca bebelușul nu crește în greutate. Simptomele mamei în momentul în care isi alapteaza bebelusul includ dureri cronice, mameloane cu răni, dar și durere în timpul alaptarii.

Recuperarea după intervenția de frenectomie

Pentru bebelușii de până la 9 luni, procesul de recuperare după această intervenție chirurgicală durează doar câteva ore. Ulterior, bebelușul poate fi alăptat din nou, fără dificultăți. În cazul copiilor mai mari de 9 luni, perioada de recuperare este puțin mai îndelungată, putand fi chiar de o zi. În ceea ce privește frenectomia cu laser, procesul de recuperare este foarte scăzut, comparativ cu frenectomia clasică, atât în cazul intervenției de înlăturare a frenului lingual, cat și a frenului labial.

No Comments

Post A Comment