18 oct. Frica de dentist – Cauze, manifestari si solutii
Frica de dentist sau dentofobia constă în apariția unei stări de anxietate care se manifestă în timpul vizitei la medicul stomatolog sau doar la gândul unui consult. Aproximativ jumătate din populația lumii experimentează teama de dentist. Cauzele acesteia sunt multiple, dar există suficiente tehnici ce pot fi utilizate pentru a controla sentimentele de teamă și neliniște. Este importantă diminuare sau înlăturarea fricii de dentist, deoarece conduce la amânarea și evitarea consultului stomatologic și la agravarea afecțiunilor dentare. Ca urmare a dentofobiei, multe persoane ajung la medic când apar complicații severe, care necesită un tratament mai laborios și mai costisitor.
Frica de dentist sau fobie?
Este important a face diferența dintre frică și fobie, pentru a ști care sunt cele metodele optime pentru a le diminua. Astfel, frica constă în apariția unui răspuns de teamă, de neliniște la un stimul care este considerat a fi periculos sau produce neplăcere.
Pe de altă parte, fobia reprezintă o teamă foarte intensă, care persistă și care interferă cu activitățile zilnice. În cazul fobiei, sentimentele resimțite sunt mult mai accentuate, ca urmare pot conduce și la atacuri de panică sau chiar leșin. Persoanele cu fobii evită situațiile care le generează teamă. În cazul fobiei de dentist, a evita consultul stomatologic cauzează complicații și un tratament mai complicat.
Cum îți dai seama că ai frică de dentist?
Este important a-ți da seama dacă te confrunți cu frica de dentist sau prezinți fobie de dentist, deoarece abordarea terapeutică a celor două este diferită. Astfel, dacă te confrunți cu frica de dentist, vei experimenta următoarele situații:
- îți displace ideea de a efectua o vizită la cabinetul stomatologic, dar totuși poți merge pentru un control;
- pe parcursul consultului stomatologic, sentimentele de neliniște scad în intensitate;
- simptomele se diminuează dacă beneficiezi de suport emoțional și dacă afli care sunt etapele procesului terapeutic.
Cum îți dai seama că ai fobie de dentist?
Fobia de dentist (stomatofobia) se manifestă prin emoții mai puternice, comparativ cu frica. Astfel, dacă ai fobie de dentist vei experimenta următoarele:
- te gândești obsesiv la vizită programată la medicul stomatolog și nu poți dormi din această cauză;
- frica te imobilizează până în punctul în care te sufoci și ai tahicardie (bătăi rapide ale inimii);
- dezvolți atacuri de panică;
- eviți sau amâni vizita la medicul dentist până când durerea este insuportabilă;
- conștientizezi că nu ți se va întâmpla nimic rău și că nu vei simți durere, dar cu toate acestea frica este foarte accentuată.
Cauze ale fricii de dentist
Experiența neplăcută în copilărie
Copii nu vizitează frecvent medicul stomatolog, așa că au puține amintiri legate de pedodont. Cu toate acestea, ei își pot forma repede o opinie bazată pe experiențele adulților de lângă el. Modul acestora de a reacționa la consultul stomatologic este suficient pentru ca teama față de dentist să i naștere.
O altă cauză este cea în care copilul urmărește diferite filmulețe, care pun accentul pe durerea resimțită în cabinetul stomatologic. Este importantă oferirea unei explicații copilului, cu faptul că unele materiale video sunt realizate cu scopul de a impresiona și că în realitate vizita la medic este mult mai plăcută.
De asemenea, și copii pot experimenta experiențe neplăcute în cadrul cabinetului stomatologic. Tocmai de aceea, alegerea cabinetului și a medicului stomatolog sunt importante pentru prevenirea sau chiar ameliorarea fricii de dentist.
Experiența neplăcută ca adult
Frica de dentist în cazul adulților se construiește fie ca urmare a poveștilor relatate de prieteni sau cunoscuți, fie ca urmare a unor experiențe neplăcute în cabinetul stomatologic. În cazul în care ascultați relatările înspăimântătoare ale prietenilor este important a lua în considerare următoarele:
- povestirile sunt menite să impresioneze și să atragă atenția;
- medicul stomatolog la care mergi poate avea alte abordări;
- orice situație medicală este diferită (poate în cazul prietenilor, afecțiunea dentară a fost una mai gravă);
- ai posibilitatea să alegi un medic stomatolog recomandat de alte persoane.
Dacă ai avut și experiențe mai puțin plăcute în cadrul vizitei la medicul stomatolog analizează ce abordare a folosit acesta. Compară cu metodele folosite de alți medici sau ia în considerare faptul că în fiecare an apar noutăți în modul de realizare a procedeelor medicale. Astfel, dacă vei programa o altă consultație, vei descoperi că nu vei avea disconfort.
Există și situația în care nu te potrivești cu medicul la care mergi din diferite motive. Consultă câțiva specialiști în domeniu și află care îți oferă siguranță.
Teama de necunoscut sau rușinea
Rușinea este un sentiment experimentat de foarte multe persoane care vin la consult. Aceasta apare ca urmare a faptului că:
- nu toate persoanele au dantura perfectă;
- consultul a fost amânat o perioadă mai mare de timp și au apărut complicațiile, care pot să fie și inestetice;
- expunerea cavității bucale este considerată a nu fi confortabilă.
De asemenea, este important a menționa și că pe durata consultației, pacientul nu vede ceea ce face medicul. Aceasta îi amplifică anxietatea și neliniștea și este generată teama de necunoscut. De aceea, este esențial a alege un medic stomatolog deschis față de pacient, care să indice și să explice fiecare etapă a procesului terapeutic.
Tipuri de dentofobie
Persoanele pot experimenta mai multe tipuri de dentofobie, în funcție de elementul central care generează teama excesivă. Atât pentru pacient, cât și pentru medicul stomatolog este important a cunoaște care este motivul generator de fobie. În acest fel, abordarea situație se va schimba spre a-i genera confort pacientului.
Teama de ace
În cadrul anumitor proceduri este utilizată anestezia. Aceasta se administrează prin injectare la nivelul gingiei aferente zonei afectate. Multe persoane experimentează o teamă excesivă la utilizarea acelor pentru administrarea anestezicului.
Este util ca medicul stomatolog să explice pacientului că nu va simți decât un ușor disconfort, care și acesta poate dispărea la aplicarea unui spray cu anestezic. Modul de abordare a situației este important pentru pacient, deoarece prin rolul pe care îl are, medicul are capacitatea de a liniști pacientul. Explicarea cu blândețe și calm a procedurii, a ceea ce urmează să se întâmple îi conferă pacientului un sentiment de siguranță.
De asemenea, este important de menționat că în prezent, acele utilizate în stomatologie sunt mici și subțiri. Acele ace uriașe pe care le vedeai în filme au rămas de domeniul trecutului în practica medicală.
Teama de sufocare
Teama de sufocare este prezentă la multe persoane. Acestea se tem că introducerea instrumentelor de lucru în cavitatea bucală poate conduce la imposibilitatea realizării respirației sau a deglutiției (înghițire).
În acest caz, medicul stomatolog îi poate explica pacientului ce instrumente folosește și dacă va simți vreun disconfort. De cele mai multe, aceasta nu se întâmplă, ca urmare a faptului că fiecare instrument de lucru este creat pentru a fi cât mai ergonomic.
Teama de anestezic
Teama de anestezic este frecvent întâlnită la pacienți. Aceștia se tem de:
- efectele adverse ale anestezicului;
- agravarea afecțiunilor cardiace;
- alergia la anestezic;
- anestezierea (amorțirea) incompletă a zonei de interes;
- senzațiile resimțite după administrarea anestezicului (buzele, limba amorțite, vorbire greoaie).
Înainte de administrarea anestezicului, medicul va da o stare de liniște și confort pacientul dacă:
- îi va explica cum este administrat;
- cum acționează;
- cât timp sunt prezente efectele;
- ce efecte secundare ar putea apărea.
Pacienții diagnosticați cu afecțiuni cardiace pot cere sfatul medicului cardiolog cu privire la administrarea anestezicului. În cele mai multe dintre situații, anestezicul poate fi utilizat în siguranță. Cantitatea administrată este prea mică pentru a interacționa cu medicamentele administrate sau pentru a determina apariția complicațiilor afecțiunilor cardiace.
Teama de a pierde controlul
Teama de a pierde controlul este justificată, ca urmare a faptului că pacientul nu vede ce face medicul stomatolog. Oamenii sunt învățați să dețină controlul asupra tuturor activităților desfășurate. Așa că, în clipa în care controlul asupra evenimentelor scade semnificativ apar starea de anxietate și neliniștea.
Pentru a reduce acest disconfort, puteți ruga medicul să comunice cu dumneavoastră ce face și cum decurge procedura. Simplul fapt de a ști ce se petrece, are putere de a reduce disconfortul emoțional resimțit.
Teama de zgomote puternice
Unele persoane se pot simți neliniștite în prezența zgomotelor puternice generate de instrumentele de lucru. Pentru a reduce disconfortul resimțit, medicul poate să comunice permanent cu pacienții. În acest fel, atenția lor este distribuită și către alte surse, în afară de zgomotele aparatelor.
De asemenea, muzica poate ajuta considerabil pacientul. Studiile au demonstrat că pacienții se simt mai bine în cabinetele în care se ascultă muzică.
Teama de durere
Adesea, cele mai multe dintre persoane susțin că frica de dentist este generată de teama de durere. Tehnicile dentare și metodele prin care se realizează în prezent tratamentele stomatologice s-au perfecționat. Astfel, pacientul nu mai simte durere în timpul procedurilor stomatologice. Dar chiar și așa, cei mai mulți au în minte situația de acum câțiva zeci de ani, când vizita la dentist nu era tocmai plăcută.
Pentru a nu simți durerea, medicul stomatolog va:
- aplica un spray anesteziant la nivelul gingiei pentru a nu simți disconfort când este injectat anestezicul;
- anestezia zona asupra căreia este realizat tratamentul;
- repeta anestezia, la nevoie.
Teama de invadare a spațiului personal
Invadarea spațiului personal conduce la apariția unui sentiment de nesiguranță, de lipsă de intimitate și care generează disconfort. Aceasta se întâmplă adesea, indiferent dacă cel considerat a invada spațiul este medicul stomatolog sau o altă persoană.
Aplicarea metodelor terapeutice stomatologice necesită apropierea foarte mare de pacient. De aceea este important ca pacientul să înțeleagă că:
- apropierea se păstrează doar pe durata procedurii;
- este important ca medicul să aibă o vizibilitate bună pentru a putea aplica tratamentul optim și corect;
- aplicarea unei tehnici de relaxare ajută la menținerea calmului pe durata consultului – poți cere sfatul unui psiholog pentru cele mai optime tehnici de relaxare.
Cum se manifestă frica de stomatolog?
Frica de stomatolog se poate prezenta sub diferite forme, în funcție de persoană. Printre cele mai frecvente manifestări se află:
- tremur;
- palpitații;
- creșterea tensiunii arteriale;
- hiperhidroză (transpirație excesivă);
- senzația de sufocare;
- senzația de gură uscată;
- stare de greață;
- leșin;
- insomnie (cu o noapte înainte de programare);
- plâns (înainte sau în timpul vizitei la medicul stomatolog).
Frecvent, persoanele cu frica de stomatolog evită vizita la cabinet. Frica acestora, deși de cele mai multe ori, sunt conștienți că nu este întemeiată, nu poate fi controlată, iar cea mai comodă variantă este de a nu merge la consultul stomatologic.
Cum scapi de frica de dentist?
În prezent, există mai multe metode utilizate pentru a trata frica de dentist. Printre acestea se află:
- terapia cognitiv-comportamentală;
- hipnoterapia;
- tehnicile de relaxare;
- acupunctura;
- sedarea – utilizată în timpul consultului la medicul stomatolog.
Terapie
Frica de dentist poate fi tratată. Pentru aceasta este necesar a apela la sfaturile unui psiholog. Acesta este persoana cea mai aptă a te ajuta să gestionezi frica și fobia. În cadrul ședințelor de terapie poți învăța:
- tehnici de respirație;
- tehnici de relaxare;
- ce să faci când se manifestă frica;
- cum poți să mergi la consultul stomatologic calm.
O etapă importantă a terapiei constă în desensibilizarea sistematică. Aceasta presupune contactul cu imagini asociate medicului dentist sau cabinetului stomatologic. Prin vizualizarea constantă a acestora și aplicarea tehnicilor potrivite, sentimentele de neliniște vor scădea în intensitate, până la dispariție.
Este important ca metodele terapeutice să fie aplicate în cadrul cabinetului de psihologie. În acest mod, se asigură că pacientul se află într-un mediu sigur, controlat. Astfel, în cazul manifestării simptomelor de frică sau fobie, precum atacurile de panică, psihologul este lângă pacient, putând să îl liniștească.
Tehnici de relaxare
Tehnicile de relaxare sunt multiple. Ca urmare, nu există o recomandare standard, ci alege acea tehnică care ți se potrivește cel mai bine.
Cel mai frecvent utilizate tehnici de relaxare sunt:
Tehnicile de respirație – O tehnică ușoară constă în inspirare timp de 5 secunde, menținerea respirației pentru încă 5 secunde și expirare timp de 5 secunde.
Tehnici de relaxare musculară – Cea mai utilizat tehnică constă în contracția grupelor musculare timp de 5 secunde și apoi relaxarea acestora. Se începe cu picioarele și se continuă cu abdomenul, spatele, brațele, umerii, gâtul, fața.
Muzica de relaxare – Aceasta o poți găsi în diferite forme, de la sunetul diferitelor instrumente muzicale, până la sunete din natură. Alege ce ți se potrivește cel mai bine.
Afirmații pozitive – Repetarea anumitor afirmații te vor ajuta să dobândești o stare de calm și liniște, dacă sunt spuse constant.
Sfaturi practice
În cazul în care frica de dentist este persistentă, este important a-i transmite aceasta medicului stomatolog. Comunică deschis și spune-i care sunt nevoile tale, astfel încât împreună, să găsiți o soluție optimă pentru realizarea tratamentului.
De asemenea, pentru a minimiza disconfortul:
- programează vizita la medicul dentist la o oră mai puțin aglomerată;
- apelează la un prieten sau membru al familiei pentru a te însoți la cabinetul stomatologic;
- comunică deschis cu medicul stomatolog cu privire la fricile tale;
- aplică tehnicile de relaxare înainte de consultație;
- notați ce anume vă creează frica, pentru a putea găsi o rezolvare mai rapidă;
- oferiți-vă o recompensă.
Medicație
Tratamentul medicamentos nu este de primă intenție. Acesta poate ajuta în cazurile severe de fobie, dar nu o va vindeca. De aceea, medicamentele nu sunt des utilizate și sunt recomandate doar în cazurile în care simptomele sunt foarte intense, pentru ca medicul stomatolog să poate efectua tratamentul corespunzător.
Cum să abordezi frica de dentist la copii?
Copii pot experimenta frica de dentist ca urmare a unor experiențe neplăcute sau a relatărilor adulților. Cu toate acestea, este important a diminua aceste manifestări pentru a nu persista și în viața de adult.
Pentru a gestiona frica de dentist la copii poți opta pentru următoarele variante:
- alegerea unui cabinet stomatologic dotat cu aparatură performantă special dedicată copiilor și care să fie amenajat astfel încât să creeze o stare de confort celor mici;
- comunicarea deschisă față de copil, cu explicarea procesului terapeutic, astfel încât copilul să știe ce va urma;
- recompensarea copilului după efectuarea consultului stomatologic.
Este important a fi empatic cu cel mic și a înțelege care sunt temerile sale. Dacă copilul se simte înțeles, va fi mai comunicativ, iar părintele va ști care sunt provocările cu care se confruntă și îi va fi mai ușor să le gestioneze.
Consecințe ale fricii de dentist
Cel mai pronunțat al fricii de dentist este reprezentat de amânarea sau evitarea consultului stomatologic. Pentru menținerea sănătății dentare este important a efectua și controale periodice, chiar dacă nu sunt prezente simptome supărătoare. Multe dintre afecțiunile dentare nu prezintă simptome intense în stadiile incipiente. Astfel, evitarea mersului la controlul periodic poate conduce la agravarea patologiilor de la nivelul cavității bucale.
O persoană care evită a merge la medicul stomatolog se poate confrunta cu:
- halenă (respirație urât mirositoare);
- apariția petelor pe dinți;
- formarea plăcii bacteriene;
- apariția tartrului
- dezvoltarea cariilor dentare;
- dureri dentare;
- sângerări gingivale;
- pierderea dinților.
Aceste manifestări ar putea fi ușor evitate dacă controlul stomatologic s-ar realiza la un interval de 6 luni sau în funcție de indicațiile medicului stomatolog.
Teama de dentist este prezentă la un număr crescut de persoane, atât la adulți, cât și la copii. Aceasta determină apariția senzației de neliniște, tremor, palpitații, hipertensiune arterială și chiar atacuri de panică. Pentru ameliorarea acestora, este important a apela la sfaturile unui psiholog. De asemenea, o comunicare deschisă cu medicul stomatolog este esențială pentru ameliorarea temerilor legate de procesul terapeutic. Alegerea unui medic stomatolog profesionist, empatic și deschis este extrem de importantă pentru gestionarea fricii de dentist.
Sursa foto: Pexels
Bibliografie:
- Furgala D. et al., 2021, Causes and severity of dentophobia in Polish adults – a questionnaire study, Healthcare (Basel), 9(7):819;
- my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22594-dentophobia-fear-of-dentists, accesat la data 30.07.2022;
- www.verywellmind.com, https://www.verywellmind.com/dentophobia-fear-of-dentists-2671855, accesat la data 30.07.2022;
- smilelign.com, https://smilelign.com/blog/2019/7/31/dentophobia-what-is-it-and-how-can-it-be-helped, accesat la data 30.07.2022;
- dentophobie.ch, https://dentophobie.ch/en/dentist-dental-phobia/, accesat la data 30.07.2022;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/mental-health/fear-of-dentist, accesat la data 30.07.2022;
- www.betterhealth.vic.gov.au, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/dental-anxiety-and-phobia, accesat la data 30.07.2022;
- www.pdcyukon.com, https://www.pdcyukon.com/blog/dental-anxiety-in-children#:~:text=Studies%20have%20shown%2010%25%20of,a%20visit%20with%20their%20dentist, accesat la data 30.07.2022;
- crownhousedentalpractice.co.uk, https://crownhousedentalpractice.co.uk/news/dental-anxiety-relaxation-methods/, accesat la data 30.07.2022.
No Comments